TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Loewe Art SL 47

Bildskön lyx-TV

Loewes nya Art SL 47 är en av de snyggaste TV-apparaterna vi någonsin skådat. Och då har vi inte ens slagit på den ...

forfatter
Publicerad 2009-08-08 - 20:01
L&B tycker
Väldigt bra användarvänlighet. Naturlig bild med bra kontrast.
Saknar sista unset svärta.
Specifikationer

47 tum, 1920 x 1080p
3 HDMI
USB-port
Image+-bildbehandling
DVB-T- och DVB-C-mottagare
MPEG4-kompatibel
DR+ 250GB hårddisk
Pris: 50 000 kr

Riktpris: 50000Pr. 2009-08-08 Produktsida

Loewe har alltid byggt TV-apparater för dem som vill ha det där lilla extra. De lägger därför större vikt vid form och funktion än majoriteten av flatskärmsmärkena. Loewes monter är en av de mest besökta på varje TV-mässa och är kanske det närmaste man kommer en modevisning i TV-sammanhang. Det är ofta där man kan få en skymt av hur morgondagens TV kommer att se ut.

Den kanske mest uppseendeväckande nykomlingen från Loewe i år är Art SL (Slim Line). En serie flatskärmar som inte nödvändigtvis anammar de absolut senaste teknologiska landvinningarna, men som ändå skiljer sig från mängden tack vare en osedvanligt genomtänkt och vacker formgivning.

Bildskön
Dagens platta TV-apparater ska ju framför allt vara platta och tunna, men det har inte hindrat Loewe från att ge Art-skärmen synnerligen vackra linjer. Den svagt bakåtlutande skärmen är bara 98 millimeter på det tjockaste stället och den rundade baksidan gör att den känns ännu smalare. Matta och högglanspolerade ytor i kombination med bordsstativ i borstad aluminium ger ett intryck av exklusivitet. Till Art SL ingår bordsstativet som standard men det går också att köpa till ett motorstyrt stativ eller ett matchande väggfäste. Själva skärmen finns i 42 och 47 tum.

Individuell
Det är inte bara rent utseendemässigt som Art 47 SL skiljer sig från mängden. En del av Loewes koncept är att TV-apparaterna kan skräddarsys efter personliga behov. Vill du till exempel ha hemmabioljud kan detta integreras sömlöst i TV:ns menysystem. Men även i standardutförande är Art SL behagligt välutrustad med bland annat 3 HDMI-ingångar, USB-port för minneskort samt gott om bild- och ljudingångar. Alla anslutningar och strömtillförseln döljs elegant bakom en lucka.

Användarvänlig
Loewes TV-apparater är kända för att vara ytterst lättanvända och Art SL 47 gör ingen besviken på det området heller. Menysystemet är väldigt överskådligt och enkelt att navigera i, och innehåller grundliga förklaringar av alla funktioner på svenska. Många av de koreanska och japanska TV-märkena skulle kunna lära sig mycket av Loewe. TV:n stöder också HDMI CEC vilket innebär att du kan styra andra digitala videokällor (till exempel en Blu-ray-spelare) utan att byta fjärrkontroll.

De som tar in TV-signaler från det digitala marknätet behöver ingen separat box för att ha glädje av Art 47 SL, den kan ta emot de digitala signalerna direkt i antennuttaget. Det är bara att stoppa in programkortet och en kortmodul.
I standardutförande kan Art 47 SL ta emot signaler från både marknätet (DVB-T) och kabel-TV (DVB-C). Det går också att utrusta TV:n med en satellitmottagare (DVB-S). Om du är kund hos Canal Digital kan du då stoppa i programkortet och en kortmodul (CAM) direkt. I kombination med Loewes inbyggda hårddiskinspelare som rymmer 250 GB får du en fullt fungerande PVR-lösning som gör att du kan pausa eller spela in ett program samtidigt som du tittar på ett annat.

Alla dessa funktioner är mer eller mindre allmänt tillgängliga i dag, skillnaden är bara att Loewe lyckats integrera dem i en och samma apparat. På så sätt slipper du krångla med tre eller fyra fjärrkontrollen för att styra hemunderhållningen. Det räcker utmärkt med en enda.

Bildkvalitet
Hur vacker TV:n än är att beskåda i avslaget tillstånd, är det ju hur den ser ut i full aktion som verkligen räknas. Glöden skulle snabbt falna om bildkvaliteten inte kan mäta sig med marknadens bästa. Under testets gång kunde vi jämföra Art 47 SL med bland annat Sony KDL-56V5500 och vår trofasta referens PDP-LX5090 från Pioneer. Och på det stora hela håller Loewe stånd mot konkurrenterna på ett utmärkt sätt.

Ett första intryck som vi senare bekräftade med mätningar är att Art 47 SL har en otroligt korrekt färgåtergivning. Loewe har uppenbarligen jobbart hårt med bildinställningarna för att TV:n ska ha en naturlig bild med alla slags program. Här finns inga spår av plågsamma färgstick eller överdrivna markeringar av grundfärgerna rött, grönt och blått.

Kontrasten, alltså skillnaden mellan mörkare och ljusare partier, är också mycket precis. En skärm som Sonys nya 46-tummare i V5500-serien har visserligen ännu mer imponerande kontrast mellan vitt och totalt mörker, men Loewe-skärmen är bättre på de små graderingarna mellan mörker och ljus. Rent praktiskt betyder det att den är bättre på att få fram små detaljer i bilden!

Loewe har varit med ett tag när det gäller TV-signaler och Art 47 SL visade sig klara av standardupplösta TV-program riktigt bra, med en imponerande skärpa och försvinnande få störningar. Riktigt kul var det också att mata TV:n med HD-sändningar från Eurosport HD. Loewe har utrustat TV:n med 100 Hz-bildbehandling som ger mjukare rörelser, vilket i kombination med ”äkta” HD gör sportsändningar nästan skrämmande realistiska. Skärpan är fenomenal och Loewes effektiva bildbehandling ser till att bilden förblir ”smooth” och befriad från hackningar.

LCD-panelen som Loewe har valt till denna skärm ger en mycket hög ljusstyrka och passar därför fint till TV-tittande i dagsljus. Samtidigt plågas den matta skärmytan av få reflexer och spegelbilder. Jämför du Art 47 SL med en riktigt bra plasma, en LED-baserad skärm eller Loewes egen Indvidual-modell med kontrastglas, är det däremot tydligt att den saknar det sista unset av djup i mörka områden. Svarta områden är inte helt kolsvarta utan får en svagt blågrå ton. Skillnaden är inte framträdande i normal belysning utan syns bäst i omgivningar med dämpad belysning, och är därför värd att tänka på för alla som tittar mycket på film.

Inställningar
Menysystemet har begränsade inställningar och präglas av en känsla att man inte ska kunna ”justera bort sig”. Loewe har däremot sett till att fackmän kan gå in och kalibrera skärmen med hjälp av mätutrustning. En speciell servicemeny ger full tillgång till alla parametrar. 

Ljudkvalitet
Tunna flatskärmar och kraftiga högtalare går inte precis hand i hand och med så lite plats till förfogande har Loewe har varit tvungna att lösa ett par svåra utmaningar för att fixa till ett bra ljud. Art 47 SL har ändå ett klart och rent ljud som gör att speciellt röster är tydliga. Ljudet är dock lite väl tunt för alla som vill ha ut maximalt ur musik- eller filmkanaler. Den som vill få fullt utbyte av filmer på Blu-ray bör definitivt titta närmare på Loewes egna surroundhögtalare eller en separat anläggning från något annat märke.

Slutsats
Loewe Art 47 SL är mer än bara ett snyggt ansikte – skönheten går på djupet också. Visserligen är inte bildkvaliteten markant mycket bättre än en bra TV för halva priset, och Art 47 SL har inte heller väsentligt fler funktioner eller finesser än konkurrenterna. Skillnaden är sättet på vilket alla funktioner är integrerade på ett användarvänligt sätt, och att du kan anpassa TV:n efter dina personliga önskemål. I själva verket är det få, om ens någon, som kan mäta sig med Loewe-TV:ns användarkomfort. Om du letar efter en riktigt komplett TV som skiljer sig från mängden kan vi därför rekommendera en närmare titt på Art 47 SL.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Black Week: Nu kan du göra ett TV-fynd! Black Week 2022 har redan börjat, här är TV-apparaterna vi rekommenderar att du håller koll på!
OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Följ Ljud & Bild