annons

test:
LG OLED65C8

OLED-vinnare på hemmabana

För dig som är passionerat intresserad av bildkvalitet är LG:s nya OLED en av de bästa TV-apparaterna som går att köpa.

(Foto: Tillverkare)
LG OLED65C8
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

LG har inte längre monopol på OLED-tekniken. De delar den glatt med andra tillverkare också, och förra året kom bland annat Sony, Philips och Panasonic på banan med sina varianter. I vissa fall gav kombinationen av OLED-panel och konkurrenternas egen bildmagi ännu grymmare resultat än vad LG lyckades trolla fram på egen hand. Sonys gnistrande KD-65A1 dök upp från ingenstans och knep ”Årets bästa”-trofén mitt framför näsan på sydkoreanerna.

Hos LG är de nog först och främst glada för att OLED-tekniken lägger beslag på en allt större andel av marknaden. På samma gång har det förmodligen gått lite prestige i att ”ta tillbaka ledartröjan” internt. Årets första modell, OLED65C8, har nämligen fått ett par ganska så rejäla uppgraderingar.

C-serien från LG har hittills varit lätt att förbise, eftersom den legat mellan den billiga B-serien och de superläckra designmodellerna i E/W-serien. I år har LG dock vidtagit ett par åtgärder för att göra serien mer intressant. Designen har stramats till och under huven sitter en superpotent bildprocessor som påstås få förra årets modeller att blekna! LG utlovar bland annat en markant förbättrad brusreducering, mer precisa färger och jämnare rörelser, vilket får oss videonördar att börja dregla.

Design

OLED-tekniken har länge varit synonym med lövtunna TV-apparater och vi har redan sett prototyper på skärmar som är så tunna och böjliga att de kan rullas ihop. Nya C8-serien är inte riktigt på det stadiet att den kan vikas ihop, men inte långtifrån: med sina 3–4 millimeter är detta den tunnaste TV:n vi har slagit klorna i. Du bör ha en partner med stadiga och varsamma händer när du packar upp TV:n, för det krävs lite finess att lyfta upp den och sätta på foten som ingår. När allt är klart ser C8 väldigt läcker ut, med en lite mer påkostad design och finish än den billigare B8-modellen.

OLED65C8 är en av de tunnaste TV-apparaterna vi har sett.

Användning och finesser

Dagens TV-apparater blir allt smartare och det allra senaste på smartfronten är röststyrning. OLED65C8 kommer bland annat att stödja Google Assistant när den släpps i Norden. TV:n kör senaste versionen av LG:s välkända WebOS (4.0). LG har vridit och vänt på och förbättrat användargränssnitt för varje år som gått, och det känns både snabbt och stabilt, fast kanske lite föråldrat på vissa områden. Samsungs Tizen-system kör märkbart snabbare och känns mer intuitivt i vissa fall. Pekfjärrkontrollen Magic Remote är ett populärt återseende, även om vi saknar särskilda play- och pausknappar. Vi tvekar dock inte att rangordna användarupplevelsen ett rejält snäpp över Android-utmanarna.

annons

Formatstödet är som vanligt exemplariskt. LG har gjort ett stort nummer av att stödja så gott som alla ljud-/videostandarder. När det gäller HDR-video stöder OLED65C8 både Dolby Vision, Technicolor och HLG förutom vanligt HDR10. LG stöder däremot inte den uppgraderade HDR10+-standarden som Samsung har utvecklat (undrar just varför …). På ljudsidan har C8 stöd för Dolby Atmos-surroundljud, som har blivit mycket aktuellare på senare tid i och med att Apple lanserade ljudformatet till sin Apple TV 4K.

annons

LG har för övrigt utrustat C8 med ett blixtsnabbt spel-läge: vi uppmätte fördröjningen till 18 millisekunder.

Bildkvalitet

Det spelar ingen roll om det står LG, Panasonic, Sony eller något annat märke på fronten: alla OLED-paneler som tillverkas i dag kommer från LG Display och är i stort sett identiska rent tekniskt. Det bästa sättet att sticka ut är tillverkarnas egen bildbehandling och mängden processorkraft.

I C8:s fall snackar vi om en riktig värsting-bildprocessor. Alpha 9 tar hand om all videoredigering, inklusive uppskalning, rörelseutjämning, brusreducering, HDR-”tone mapping” och mycket annat. LG-skärmen har också fått en markant förbättrad färgavkodare som räknar ut färgnyanser med mycket högre precision än tidigare.

annons

Men allt detta är i teorin. Hur ser LG-skärmen ut i verkligheten? Kort och gott: fantastisk! OLED65C8 får precis som förväntat höga poäng för alla positiva egenskaper vi förknippar med OLED: svärta, kontrast, jämn ljusfördelning och bred betraktningsvinkel. Desto mer intressant är att LG också har lyckats förbättra många av svagheterna från i fjol – närmare bestämt mörka scener som grodde igen (”black crush”), ljusstyrka och hackiga rörelser.

Vi började vår session med vår favoritserie den senaste tiden: andra säsongen av Stranger Things (4K HDR). Den populära Netflix-serien är full av mörka scener och kontrastrika HDR-effekter och är som gjord för visas på en OLED-skärm. I säsong 2, avsnitt 5 är det speciellt en scen som sätter bildbehandlingen på prov. Polischefen Joe Hopper tar sig fram i en mörk underjordisk grotta fylld av rök, gas och dammpartiklar samtidigt som han bär på en fackla. Det här komplexa bildmaterialet får många mindre dugliga skärmar att börja svaja. Men LG-skärmen tar sig igenom hela grottan med högt huvud: svärtan, detaljerna i mörkret och de sömlösa färgövergångarna tyder på en bildbehandling utöver det vanliga.

Vi testade LG-skärmen mot Sony KD-65AF8, som nyligen fick sin efterlängtade Dolby Vision-uppgradering. Sony-skärmen är baserad på 2017-teknik medan LG-skärmen är en splitter ny 2018-modell från topp till tå. Men skillnaden är större än vad hade förväntat oss! LG C8 har märkbart mer tryck i de ljusaste nyanserna, plus mycket fler detaljer i de mörkaste partierna, samt betydligt mindre brus. Helt enkelt klasskillnad!

Sony-skärmens problem kan bero på den väldigt färska och mjukvarubaserade Dolby Vision-versionen – men de är ändå tydliga. LG vägleder oss genom grottan utan en tendens till brus, medan Sony (med samma webbhastighet) återger samma scen med ett par påfallande ojämnheter i gråskalan och massor av synligt komprimeringsbrus. Och vi pratar trots allt om förra årets förmodligen grymmaste processor, X1 Extreme.

Rörelser har inte varit LG-OLED-skärmarnas starkaste sida i tidigare generationer. Snabba panoreringar orsakat en del ryckningar och hack, ojämnheter och dålig skärpa. Årets C8-modell har förbättrats avsevärt. Vi testade TV:n med allt från direktsänd fotboll till traditionell spelfilm och kunde konstatera att rörelserna är silkeslena tack vare LG:s TruMotion-interpolering. I en del fall (till exempel med film) föredrar säkert många att stänga av den här funktionen helt för att undvika ”såpopera-effekten” – men annars går det utmärkt att ha den på hela tiden, eller att hitta rätt balans med ”User”-läget.

(Foto: Tillverkare)

Kalibrering

Årets nya OLED-skärmar från LG har nya, avancerade kalibreringsmöjligheter som egentligen påminner mer om en professionell studiomonitor än en TV. De som har tillgång till ordentlig mätutrustning – och vet vad de håller på med – kan lagra sina egna inställningar för samtliga bildlägen. Extra intressant är att OLED65C8 stöder automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCal! Detta är en funktion vi har goda erfarenheter av från Panasonics och Samsungs highend-modeller, men LG:s version ska vara ännu mer avancerad genom att den har en tredimensionell uppslagstabell (3D lookup table). En sådan ”3D LUT” placerar färg och ljus i en 3D-rymd (som ofta kallas för en kub) vilket är mycket mer representativt för hur färgen fungerar i verkligheten. Detta gör det möjligt att korrigera små oregelbundenheter och färgavvikelser från fabrik som inte går att fixa med vanliga, endimensionella färgmatriser.

Autokalibreringen kan finjustera både gråskala, gammakurva och färgbalans och låter oss ställa in ett ”target”-värde för färgavvikelser som PC, TV och mätutrustning sedan jobbar med tillsammans för att åstadkomma. Sagt och gjort! Kalibrering i SDR-läge gav mycket fina resultat och vi hamnade på rekordlåga 0,6 i delta-avvikelse. I HDR-läge fick vi en delta-avvikelse på 1,5, vilket också är mycket bra, fast kanske inte i helt i referensklass. LG förtjänar beröm för att de inkluderar seriösa kalibreringsmöjligheter, men det bör påpekas att rivalen från Panasonic (65FZ800) gav snäppet mer exakta mätresultat i vårt test.

När det gäller ljusstyrka är det dock ingen tvekan om vem som är boss i OLED-klassen. Vi uppmätte LG-skärmen till hela 825 nits med 10 % testfönster och ungefär 500 nits med vitt på 18 % och 25 % av skärmen. Det är betydligt mer än Sony och Panasonic klämmer fram och syns oerhört väl på att LG har mer tryck och realism i de ljusaste områdena.

Ljudkvalitet

Det råder inga som helst tvivel om att LG OLED65C8 är en av de grymmaste vi har sett, rent bildmässigt. Som jämförelse är det mesiga ljudet från de inbyggda högtalarna en besvikelse. Sony KD-65AF8 har ett innovativt och välljudande högtalarsystem, men i LG-skärmen sitter det mer traditionella högtalare – och inte är de särskilt kraftfulla heller. Dialogen är tunn och det finns inte mycket tyngd i musik eller ljudeffekter. Här lönar det sig att redan från början budgetera med en bra soundbar. LG:s egen Dolby Atmos-soundbar SK10 är en lämplig kandidat.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Av alla OLED-serier som LG har i år (B-C-E-G-W) är C8-modellen förmodligen den allra mest spännande. Det har fått allt bildgodis från toppmodellerna, utan att priset fullständigt skjutit i höjden. Prestanda är genomgående mycket goda: LG visar var skåpet ska stå när det gäller videoprocessning och bildkvalitet. Därför är det en liten besvikelse att ljudet inte håller samma höga kvalitet – fast det går lyckligtvis att lösa. Tack vare inbyggd Dolby Atmos-ljudbehandling passar LG-skärmen fint i kombination med motsvarande soundbar eller surroundanläggning. Då får du både ljud och bild i drömklassen.

Storlek/typ: 65-tums 4K-OLED Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: WebOS 4.0 Ingångar: 4 HDMI, 3 USB Utgångar: Optisk digitalutgång HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor Dolby Atmos-kompatibel Webb: lg.com/sePris: 46 000 kr
PlusLG-skärmen levererar en enastående svärta och kontrast, plus knivskarpa detaljer och mjuka rörelser. Den visar både nya och gamla inspelningar från sina bästa sidor.
MinusLjudet är tråkigt tunt för att komma från en TV i highend-klassen.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet?

  Stortest: Samsung QLED 4K TV
  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  25 000
  Q85R är en otroligt välutrustad TV som verkligen flåsar flaggskeppsmodellen Q90R i nacken – till ett betydligt lägre pris!
  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  28 000
  Trött på spegelblanka TV-skärmar? Med Samsung Q82R är det som att stirra in i ett svart hål!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  17 000
  Samsung Q60R är den billigaste modellen i Samsungs QLED-universum. En prisvärd och välutrustad TV, men som saknar toppmodellens fantastiska kontrast.
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  16 000
  RU8005 är Samsungs bästa ”vanliga” LCD-TV, innan man tar steget upp till QLED.
  Sony KD-55AG8

  Sony KD-55AG8

  19 990
  OLED med dolda talanger
  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  20 000
  Här börjar OLED
  LG:s billigaste OLED-modell ger fenomenal bildkvalitet till ett mycket överkomligt pris. Den är så bra att konkurrenterna darrar på manschetten!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  50 000
  Här är TV:n du ska köpa om du har ett passionerat intresse för film!
  Panasonics bästa OLED-TV är gnistrande bra. En TV för de riktiga finsmakarna!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  38 000
  Enorm TV för de kräsna
  Årets största TV från Panasonic serverar en gnistrande bildkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  15 000
  Konstutställning på väggen
  Samsungs superläckra tavel-TV The Frame är tillbaka i turboladdad QLED-version. Det har gett bildkvaliteten ett rejält lyft!
  65-tums TV

  65-tums TV

  Äkta storskärmar till mini-pris
  En stor TV med bra bild behöver inte kosta en förmögenhet: vårt test visar att du nu kan få en stor och bra TV med få kompromisser för strax över 10 000 kronor!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  13 500
  I skuggan av OLED?
  Den här storskärmen från LG är lättskött och har läcker design, men bildkvaliteten hämmas av dålig kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  13 000
  Bästa totalupplevelsen
  Samsungs 7475-serie har läcker design, bra skötsel och framför allt testets snyggaste bild.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  11 000
  Prispressare från TCL
  TCL erbjuder en fullspäckad LCD-TV till ett riktigt bra pris.
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  14 000
  Bra på det mesta
  Sony XG8096 är en bra allround-TV med många viktiga funktioner som Android och HDR-video till ett rimligt pris.
  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  Philips ”The One” 65PUS7354/12

  14 000
  Komplett paket från Philips
  I den här modellen har Philips helgarderat sig och bockat av hela utrustningslistan. Resultatet har de gett det självsäkra namnet ”The One” – helt enkelt den TV man ska ha!