LG 47LW650

3D för hela familjen

Tack vare markant billigare och bekvämare 3D-glasögon är 47LW650 det enklaste sättet hittills att få kul med 3D hemma.
Ljud & Bild tycker
Välutrustad. Kontrastrik och behaglig 3D-bild.
Lite mindre skärpa i 3D.
Specifikationer
  • 47-tums LED-LCD
  • 1920 x 1080
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Netcast-nätportal
forfatter

3D-skärmen från LG är den första i sitt slag och går under beteckningen Cinema 3D, som är LG:s variant av passiv 3D. 47LW650 har nämligen polariserande glasögon, vilket tar ned priset på både glasögon och själva TV:n till en behaglig nivå. Det ligger två glasögon i kartongen och vill du ha fler så kostar de under en hundralapp styck, så antalet familjemedlemmar har ingen dramatisk inverkan på ekonomin.

Bildkvalitet
Den matta panelen har både sina styrkor och svagheter. Å ena sidan slipper du spegelbilder och reflektioner, å andra sidan har den en tendens att absorbera mycket ljus från omgivningen. I ett upplyst rum blir skärmen lite grå och både kontrasten och svärtan sänks. En TV med blankt/mörkt filter förhindrar ljusinsläpp. Därför passar LG-skärmen bäst i måttligt ljusa rum. Så länge du har koll på ströljuset är däremot svärtan utmärkt.

47LW650 känns kanske lite ordinär som vanlig 2DTV, men i 3D är den verkligen i sitt esse. Med 3D-versionen av Avatar snurrande i Blu-ray-spelaren bjuder LG-skärmen på en fenomenal djupkänsla, men den största skillnaden är att 3D-upplevelsen känns mycket mer lättillgänglig. Till skillnad från aktiva 3D-system finns inget behov av att släcka ljuset, och inga flimrande glasögon man måste vänja sig vid. Det är bara att sätta på sig glasögonen och bli underhållen.

När det gäller den reducerade upplösningen har den inte en lika dramatisk inverkan som man kanske skulle kunna tro. LG:s skärm uppväger nämligen för den lägre upplösningen med att ha en påtagligt bättre ljusstyrka än Panasonics när den visar 3D-bild. De passiva glasögonen minskar inte ljusinsläppet i lika hög grad som de aktiva glasögonen, vilket innebär att man får en bild som är både ljusstark och kontrastrik. Jämfört med Panasonics 3D-skärm har inte 47LW650 lika bra skärpa i närbilder, även om djupeffekten är minst lika bra.

Slutsats
LG:s nya Cinema 3D-skärm är en bra kompromiss för den som vill ha en bra och 3D-kapabel allround-TV. Ljusstyrkan och kontrasten är faktiskt bättre än hos Panasonics GT30-plasma när man har på sig glasögonen, och den lägre upplösningen känns inte som någon stor förlust med tanke på alla fördelar. Vi tror att detta kan bli en succé hos spelentusiasterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.