Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 65PUS8601

Vettig veteran

Toppmodellen från Philips är inte färskast i startfältet men den har fortfarande mycket att bidra med på bildfronten.

Publicerad 2016-06-13 - 10:22
Philips 65PUS8601
Audun Hage

Philips 65PUS8601 introducerades för första gången i höstas och är alltså egentligen en 2015-modell. Philips har dock beslutat att låta den finnas kvar till hösten 2016. I praktiken är detta toppmodellen från Philips den här säsongen.

Philips-skärmen är en elegant historia med minimalistisk men smakfull design. Vi snackar en helt platt skärm med relativt matt frontglas som inte orsakar störande reflexer. Skärmen har en slank inramning av mörk borstad metall.

 

Användning, appar och finesser

Precis som Sonys TV är 65PUS8601 baserad på Android-operativsystemet från Google. Starten går snabbt och smidigt, och TV:n guidar oss genom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges som ”Blu-ray-spelare”, ”TV-mottagare” och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny.

Ett irritationsmoment: fjärrkontrollen har tyvärr lätt att missförstå klickningar och rörelser, och det händer ofta att den reagerar fel på kommandon.

Urvalet av bra appar är ännu så länge lite bristfälligt i Android, men Netflix-app med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats. Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

Philips välkända Ambilight-omgivningsljus finns naturligtvis på den här modellen, i det här fallet på alla fyra sidor. I praktiken kan alltså PUS8601 lysa upp hela bakväggen med färgat ljus som styrs av det som händer på skärmen. Sist men inte minst har 8601 fått extra beräkningskraft i form av en sexkärnig processor och 16 GB internminne, vilket märks tydligt på snabb laddning av material och navigering i menyerna.

 

Bildkvalitet

Vi har tidigare testat Philips-modellen i 55 tum med gott resultat, och likheterna med 65-tumsmodellen är många. Den har till exempel bra ljusuniformitet (jämn fördelning av ljus på skärmens yta), utan störande inslag av ”clouding” och skuggeffekter. Skärmen har dessutom en övertygande svärta med bra djup i mörka scener. Betraktningsvinkeln är dock relativt snäv. Man bör sätta sig mitt framför TV:n för att för att få optimal bildkvalitet.

Philips är kända för att ha en bra bildbehandling som jobbar ihärdigt med att optimera bilden. I filmsammanhang kan den kännas en aning överdriven, särskilt för oss puritaner som vill trixa så lite som möjligt med den ursprungliga signalen. Med sport och annan underhållning fungerar det däremot utmärkt med lite extra krydda i form av saftiga färger. Philips-skärmen ser verkligen imponerande ut när den visar fotboll, den får fram den gröna färgen på gräset på ett realistiskt sätt och följer spelet och panoreringarna fram och tillbaka på ett bra sätt. Skärpan på gräsplanens är utmärkt, vi har inga problem med att titta på matcher en hel kväll på den här skärmen.

Så kommer vi till det som möjligtvis är ett streck i räkningen för många film- och seriefans: i skrivande stund stöder inte Philips- skärmen HDR. Philips och TP-Vision har lovat att det ska komma en mjukvaruuppgradering under året, men ännu så länge saknas förmågan att ge extra utbyte (mer ljusstyrka och kontrast) av HDR-källor som Netflix och Ultra-HD-Blu-ray. De som vill ha en fullständigt HDR-kompatibel TV får alltså titta närmare på Sony eller Samsung.

Ända sedan bildrörets dagar har Philips haft omgivningsljuset Ambilight som sin specialitet och finess. TV:n analyserar färgerna i videosignalen och projicerar en blandning av dem på väggen bakom skärmen. Ambilight-ljuset bidrar till att öka den upplevda kontrasten i bilden.

 

Ljudkvalitet

Philips-skärmen har smala sidomonterade högtalare som fästs med hjälp av magneter. På så sätt får man en bred stereoljudbild, samtidig som högtalarna är enkla att ta loss om man ändå har en separat ljudanläggning.

Vi var inte så imponerade av ljudet i 55-tumsmodellen av PUS8601 men 65PUS8601 står sig lite bättre mot konkurrenterna än vi hade räknat med. Tack vare extra bashögtalare på baksidan har den ett mer kraftfullt och dynamiskt ljud med bättre fyllighet. Både kommentatorsröster och publikens jubel framträder tydligt och vi kan spela högt och klart utan att högtalarna klagar.

 

Slutsats

Philips 65PUS8601 har genomgående bra prestanda med både ljud och bild, men det märks att vi har med en lite äldre modell att göra på ett par områden. Främst gäller det förmågan att ta emot HDR-signaler, vilket är viktig för dig som vill njuta av det allra senaste inom TV-teknik. Om Philips rättar till den här bristen återstår att se.

 

Ljud & Bild tycker

Philips har en grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela ytan. Här får man en bild med bra tryck! Tack vare Ambilight på alla fyra sidor är TV-upplevelsen fängslande. Trots ljusstark panel lever inte 65PUS8601 upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli officiellt godkänd som ”Ultra HD Premium”-TV.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Här är LCD-skärmarna som kan ta upp kampen med OLED

OLED plus Ambilight = större inlevelse!

Största TV:n vi har testat någonsin

Rulla till toppen