TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Marantz SR7005

Exklusiv känsla

Marantz SR7005 har testets mest exklusiva utseende och ser klart dyrast ut. Och den låter utsökt.

forfatter
Publicerad 2010-11-14 - 10:36
L&B tycker
Vacker upplösning. Elegant.
Inte kraftigast i klassen.
Specifikationer
Marantz SR7005 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut Ljudreturkanal 7 x 125 watt (8 ohm) Audyssey MultEQ XT-kalibrering Internetradio Musikstreaming över nätverk iPod-kompatibel USB Pris: 16 000 kr

Utseendemässigt påminner SR7005 väldigt mycket om Marantz betydligt dyrare High End-modeller. Linjerna är vackra och alla funktioner är stilrent dolda bakom en lucka på fronten. Det ger receivern en minimalistisk prägel och om vikten hade varit den dubbla så hade vi gissat på att den kostat femtiotusen kronor. Testexemplaret var champagnefärgat men SR7005 finns också i svart utförande.
Marantz utlovar ett absolut minimum av interna störningar i ljudsignalen. Förstärkarsteget sägs dessutom orka med tungdrivna högtalare som har låg impedans.
Både internetradio och musikstreaming via nätverk finns på plats, och iPoden kopplas in direkt till USB-porten. Med ApplePlay kan receivern dessutom styra musiken från Macens eller PC:ns iTunes direkt från fjärrkontrollen, så länge alla delar är inkopplade till nätverket.
SR7005 korrigerar högtalarna efter rummet med hjälp av Audyssey MultEQ XT. Det är en rumskorrektion som är stråt vassare än versionen Onkyo har. XT-versionen kan korrigera rumsklangen på åtta platser samtidigt.
 
Installation
Audyssey MultEQ tar lång tid på sig att korrigera för rumsakustiken, och ställer du in alla åtta sittplatserna så hinner du nog laga lite mat medan du väntar.
Marantz inställningsmeny är överskådlig, fast kanske inte särskilt spännande. Vi gillar att den inte stryper ljudet när man går in i menyn. Man hör dock ändå inte skillnaden direkt när man fintrimmar, utan måste vänta tills man trycker på Enter. På detta område är Yamaha och Harman/Kardon ännu bättre.
 
Ljudkvalitet
Marantz-receiverns största styrka är inte ren kraft. För även om SR7005 är tillräckligt muskulös för att skaka om soffan så är det tonstrukturens upplösning som gör den till en väldigt intressant hemmabioförstärkare.
Det hörs speciellt i övertonerna, som levereras silkeslent och svävande, och som gör att ljudbilden växer och andas mer naturligt. Basen trycker inte på lika hårt som hos Onkyo och Yamaha, vilket innebär att explosioner och stenhårda rockrytmer känns lite mer nedtonade. Ändå bör det finnas tillräckligt med kraft för de flesta här, och om du uppskattar finess och god tonstruktur extra mycket så får du gott om den varan med Marantz.
Dialogen är oerhört luftig och vi tycker det är tillräckligt intensivt när Ivan Vanko och hans drönare jagar Iron Man och stökar till det i staden.
Om du tänker använda receivern mycket till musik, och allra helst akustisk och detaljrik sådan, får du måhända ut ännu mer av Marantz receiver än av Onkyos eller Yamahas. Kvinnoröster är vackra, cymbaler ger ljudet en luftig prägel och ljudbilden är bred och öppen. Klassiskt och jazz får all finess den förtjänar och med tanke på att SR7005 som sagt inte heller får betraktas som någon mes när det gäller kraft så är den ett spännande alternativ.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer SC-LX73

Mästerlig

SC-LX73 har sofistikerad högtalarkalibrering och är troligtvis den allra bästa i sin prisklass

Helgjuten ljudbild. Bra upplösning och kraft. 6 HDMI-ingångar.
Krångliga manuella inställningar.

Harman/Kardon AVR 660

Actionhjälten

Harman/Kardons AVR 660 är en bjässe av stora mått och ett givet val för den som föredrar blockbusters och rockkonserter framför drama och vismusik.

Klår allt när det gäller kraft.
Inte särskilt raffinerad. Hörbar fläkt. 4 HDMI-ingångar.

Yamaha RX-V3067

Övertygande

Yamahas receiver kan behandla upp till elva kanaler, och tack vare enkel installation och bra ljud tillhör den toppklassen.

Bra ljud. Bra inställningar. 8 HDMI-ingångar.
Saknar den allra sista upplösningen.

Onkyo TX-NR1008

Multiförstärkaren

Med hjälp av hela nio slutsteg får Onkyo fart på ett helt knippe högtalare i hemmabion, eller i flera olika rum.

Bra ljud. 9 kanaler. 7 HDMI-ingångar.
Krånglig manuell inställning.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend