TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Epson Stylus Pro 3880

Epson Stylus Pro 3880

forfatter
Publicerad 2010-04-08 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Vackra färgtoner. Fantastiska kontrastgraderingar. Hög upplösning. Stort urval av papper. Omfattande inställningar.
Lite krånglig arkmatning. Saknar Firewire. Bläckbyte tar lång tid.
Specifikationer
Epson Stylus Pro 3880 9 x 80-ml bläckpatroner 8-färgers skrivarhuvud Droppstorlek: 3,5 pl Upplösning: 2880 x 1440 ppt Pappersstorlek: A2, 32 x 59,4 USB 2.0 High-Speed/nätverk Pris: 18 000 kr

De proffsigaste fotograferna skriver ut sina bilder på stora skrivare för flera hundratusen. I 64-tums bredd om det behövs. Men det är inte ofta man behöver så stora utskrifter, så fotoskrivare med 44- eller 24-tums utskriftsredd är mer utbredda. Nackdelen med sådana är storleken, priset och driftskostnader. Ett mellanting mellan de stora proffsskrivarna och A3-skrivarna för konsumentmarknaden är A2-skrivarna. De kombinerar möjligheten för stora utskrifter och lägre driftskostnader.
Epson Stylus Pro 3880 är efterföljaren till den bästa skrivaren vi någonsin testat: Stylus Pro 3800. Med den får man utskrifter i A2-format, alltså fyra gånger större papper än A4. Utan att själva skrivaren tar mer plats än en A3-skrivare.
Stylus Pro 3880 har hela nio 80-milliliters bläckpatroner, fyllda med fjärde generationen av Epsons UltraChrome K3-bläck med Vivid Magenta-pigment. Precis som A3-modellen Stylus Photo 2880, som också har en Vivid Magenta-patron.
Tanken är att få ett ännu bredare färgomfång än normalt och Pro 3880 har inte bara fler nyanser som drar mot rött, enligt Epson har alla färgnyanser fått ett större omfång. Vilket bland annat ska synas i finare tonalitet och färggraderingar i exempelvis porträttbilder.
Skrivaren kan arbeta med en upplösning på 2880 x 1440 punkter per tum, och växlar automatiskt mellan två patroner med svart bläck – en matt och en glansig – för svartvita fotografier beroende på vilket papper man väljer. Till exempel matt konstpapper eller papper med varierande tjocklek och/eller blank yta. Bläckbyte tar från en halvminut upp till ett par minuter, och förbrukar mellan 1,5 och 4,5 ml bläck, beroende på hur bläcket byts.
Varje 80-milliliters bläckpatron till Pro 3880 kostar 650 kronor, inklusive moms. Som jämförelse kostar 350-milliliters patroner till Epsons 24-tums Stylus Pro 7900 hela 1 600 kronor styck, medan 110-milliliters patroner till A3-skrivaren Pro 4880 kostar ungefär samma som till Pro 3880.
 
Färgprofiler
Som alla Epsons proffsskrivare har Pro 3880 omfattande inställningar så att man kan optimera färgbalansen och 12 färgprofiler (i Mac OS X) för de olika papperstyperna skrivaren kan använda. Tonaliteten kan skräddarsys steglöst i svartvita utskrifter samt justera kontrast, ljus och optisk täthet på upp till 1,5 mm tjockt papper. Man kan välja mellan flera olika sorters fotopapper men de tjockaste, till exempel Canvas, Posterboard och Ultrasmooth Fine Art – matt syrefritt bomullsbaserat papper – måste matas plant och för hand.
 
Hög fotokvalitet
Det mest väsentliga är förbättrat på Pro 3880, men hastigheten är inte nämnvärt högre. En 16-bitars A2-utskrift i 2880 dpi och i färg tog nästan 12 minuter. Därefter får man räkna med 20–30 minuters väntan innan bilden har blivit fullständigt färgstabil. Men då är resultatet minsann inte dumt! En A2-utskrift av en flerfärgad blombukett i högsta kvalitet var helt enkelt fantastiskt levande, även på Epsons standardpapper. Skillnaderna i upplösning mellan 1440 och 2880 dpi är synliga men gör man utskrifterna i 1440 dpi får man dem på fyra–fem minuter. Färgmättnaden är synbart bättre än med någon annan skrivare vi har testat. Färggraderingar i hudtoner och i blombuketten hade inte minsta antydan till det svagt ljusröda färgstick som många fotoskrivare inte lyckas bli kvitt.
Om man justerar färgbalansen i skrivarens inställningar går det att anpassa färggraderingar, ljus och kontrast med stor precision, tills man får det resultat man är ute efter.
Kontrastomfånget och gråskalans graderingar är inte oväntat oerhört fina. Testutskrifterna visade på 90 procent, vilket också ger en ännu svartare svärta. Pro 3880 orsakade inte någon bronsering i svartvita utskrifter, så fotografer behöver inte vara rädda för svaga bruntoner i sina dyrbara svartvita alster. Detaljer bevaras på ett enastående sätt, även i mörka områden, vilket bidrar till utskrifternas skärpa och upplösning.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend