Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony Xperia XZ

XZ är Xperias flaggskepp

Uppgraderad kamera och inga kompromisser. Här är toppmodellen vi saknat.

Av / 2016-09-24 - 00:04
Sony Xperia XZ
Jonas Ekelund

Med sin nya X-serie och de omgjorda modellnamnen har Sony verkligen lyckats skapa förvirring. Var Xperia X toppmodellen? Nej, för det kom också en X Performance. Som inte heller visade sig vara bäst, för nu har vi fått XZ som Sony själva säger är flaggskeppet. Och det är kameran som är den stora skillnaden. Sony säger själva att man inte var helt nöjda med bildkvaliteten, så nu har man förbättrat fokuseringen och detaljskärpan som tidigare fått kritik.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Utseende och konstruktion
Det är inga slående skillnader mot X Performance. Men formen har blivit lite fyrkantigare, toppen och botten är nu helt flata, medan sidorna är lite mer rundade. Vet man vad man ska titta efter så ser man klart skillnad. Speciellt som den kommer i färgerna Svart, Platina och den snygga Blå. Att kanterna inte längre är av metall märker man inte så mycket av, den känns fortfarande solid. Och naturligtvis är den både damm- och vattentät (IP68).

(Foto: Ljud & Bild)
Svarta Xperia XZ jämfört med Xperia X Performance (Foto: Ljud & Bild)

Skärm
Skärmen har växt något till 5,2 tum vilket också gör att yttermåtten är aningen större än för X Performance. Däremot är upplösningen fortfarande ”bara” full HD, mer måttfullt än med gamla Z5 Premium när man drog på med galen 4K-upplösning. Det räcker ändå för att skärmen ska kännas skarp. Som vanligt använder man sina bildförbättrande tekniker lånade från TV-sidan vilket ger bra bildkvalitet. Men den har inte OLED-skärmarnas kontrast eller Apples färgäkthet.

(Foto: Ljud & Bild)
Xperia XZ har fler sensorer än X Performance (Foto: Ljud & Bild)

Kamera
Det stora paradnumret är som sagt den förbättrade kameran. Man använder visserligen samma Exmor RS-sensor som i tidigare modeller och optiken är den samma. Men man har infört samma 5-axlars bildstabilisering som i videokamerorna. Det innebär att man inte bara kompenserar för vridningar i de tre axlarna utan även skakningar i X- och Y-led. Dessutom har den fått laser för snabbare fokusering samt en IR-sensor som ska ge rätt vitbalans.

(Foto: Sony Mobile)
(Foto: Sony Mobile)

Mycket riktigt är Xperia XZ extremt snabb på att ta bilder. Den inte bara startar direkt utan hittar snabbt fokus utan problem. Bilderna blir också skarpa även om man är lite darrig på handen. Speciellt tydligt blir det om man beskär bilden och kommer in på detaljnivå, där är det tydligt bättre än tidigare modeller. Däremot verkar vitbalansen fortfarande behöva justeras, bilderna drar ofta åt det gula. Och i dålig belysning blir det inte riktigt skarpt.

sushi-light-iphone-7-plus sushi-light-galaxy-s7 sushi-light-xperia-x-compact sushi-light-xperia-xz
<
>
Ljus matbild Xperia X Compact
sushi-dark-iphone-7-plus sushi-dark-galaxy-s7 sushi-dark-xperia-x-compact sushi-dark-xperia-xz
<
>
Mörk matbild Xperia X Compact
utsikt-iphone-7-plus utsikt-galaxy-s7 utsikt-xperia-x-performance utsikt-xperia-xz
<
>
Utsikt Xperia X Performance
utsikt-1200-iphone-7-plus utsikt-1200-galaxy-s7 utsikt-1200-xperia-x-performance utsikt-1200-xperia-xz
<
>
1:1 utsnitt Xperia X Performance

Ljud
Xperia X-modellerna har inte gått till samma extrema nivåer som LG G5 med sin externa DAC, eller HTC med sina dedikerade förstärkare. Men man visar ändå att man bryr sig om ljudet med sitt stöd för högupplösta format. Man har också digital brusreducering samt tekniker för att försöka återskapa ett bättre ljud från komprimerad musik. På det hela taget låter Xperia XZ bättre än den stora massan av standardmobiler.

(Foto: Tillverkare)

Användning
Gränssnittet är som vanligt inte speciellt tillstökat utan både ser bra ut och känns rappt att använda. Den andra saken som är nytt med XZ är all teknik för laddningen. Under natten laddas batteriet bara till 90% för att inte slita på det och sedan fylls det upp till fullt strax innan du väntas vakna. Detta sägs fördubbla batteriets livslängd. Om du trots Stamina-läget får ont om ström har den USB-C för mer effekt samt stöder QuickCharge 3.0.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Ljud & Bild)

Prestanda
Eftersom innanmätet är snarlikt X Performance så är också prestanda därefter. Det är med andra ord en av de allra snabbaste Android-mobilerna, i klass med LG G5 och HTC 10. Däremot är grafiken faktiskt något snabbare och slår till och med Samsung Galaxy S7. Men det är inte bara i syntetiska tester som den briljerar, utan även i mer verklighetstrogna tester som Browsermark (webbläsaren) och PCMark (simulerar normal användning).

Slutsats
Undan för undan har Sony närmat sig forna höjder. Xperia X var för långsam, men X Performance rättade till det. Däremot imponerade inte kameran, men det är fixat i Xperia XZ. Den nya kameran tar darrfria bilder och har detaljskärpan som tidigare saknats. Dessutom är den vattentät och har prestanda i klass med de bästa. Så nu har man åter en toppmodell som matchar konkurrenterna och den är en given uppgradering om man tröttnat på sin Xperia Z5.

Ljud & Bild tycker

Kamera som är tillbaka i toppklassen. Vattentät som sig bör. Mycket bra prestanda. Skonsam mot batteriet. Få skillnader mot X Performance. Skärmen inte längre bland de bästa.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen