: Sony Xperia X

Farlig balansakt

Lägre pris men nästan inga nackdelar, säger Sony. Men är det rätt kompromisser?

Ljud & Bild tycker

Utmärkt batteritid. Rimligt pris och acceptabel prestanda. Bra kamera och stöd för högupplöst ljud.
Inte längre vattentät. Ingen USB-C laddning. Känns väl bantad för den måttliga prisskillnaden till toppmodellen.
 • Operativsystem: Android 6.0
 • Skärm: 5,0 tum IPS 1920 x 1080 (441 ppi)
 • Processor: 1,8 GHz hexacore Snapdragon 650
 • Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
 • Kameror: 23 Mp F2.0 + 13 Mp F2.0
 • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC
 • Fysiskt: 143 x 69 x 7,7 mm, 152 gram
 • Batteri: 2620 mAh, ”2 dagar” batteritid
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5800 kr

På MWC-mässan i februari visade Sony Mobile förvånande nog inte upp några nya Z-modeller utan presenterade istället den nya X-serien. Den spänner från den billiga XA, som kommer snart, till toppmodellen X Performande som ska komma till sommaren. Men först ut är denna mellanmodell. Med den ska Sony Mobile försöka hitta nya kunder som inte tycker det värt pengarna för en toppmodell, men som för den sakens skulle inte vill kompromissa med något viktigt. Har de lyckats?

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Utseende och konstruktion
Formgivningen är i stort sett den samma. Den kombinerade SIM- och SD-kort-släden är bättre än tidigare, men kameran sticker ut något från baksidan. Mobilen är mer avrundad än tidigare Z-serien vilket gör den skönare att hålla i. Som vanligt får vi lite ovanliga färgval med Xperia vilket gör att man sticker ut från mängden på ett kul sätt. Däremot är den faktiskt inte längre vattentät! Det hade varit ok för budgetmodellen men så pass billig är inte X att vi tycker man måste kompromissa med det som tidigare var ett stort argument för en Xperia-mobil.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Skärm
Skärmen är inte speciellt högupplöst men det är okej för den här skärmstorleken då man ändå inte störs av att det saknas detaljer. Tack vare en smal ram runt skärmen gör skärmstorleken också att mobilen får precis lagom storlek. Sony fortsätter att använda en IPS-panel vilket ger bra färgåtergivning, speciellt då man använder alla sina bildförbättringstekniker. Totalt sett en av de bättre skärmarna, även om den inte kommer upp i samma klass som AMOLED-skärmen i Galaxy S7.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Kamera
Kameran har alltid varit en stark sida i Xperia-serien tack vare samarbetet med Sonys kameradivision. Hårdvaran är samma som i Z5 men den har fått en autofokus som förutsäger rörelser. Man kan alltså följa något som rör sig utan att den måste fokusera om varje gång man trycker av. Den främre kameran är däremot uppdaterad till 13 megapixel för mer detaljerade selfies. De är en av de få som trevligt nog har en dedikerad avtryckarknapp, vilken även snabbstartar kameran.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Den klarade visserligen motljus-testet okej men den överexponerade när vi gav den stora ljusskillnader. Detta måste bero på mjukvaran, då Z5 klarade samma utmaning bättre. I bra ljusförhållanden tog den utmärkta bilder och i svagt ljus är den fortfarande en av de bästa. Lite brus men en aning förlust av detaljer. Dessutom måste vi säga att kameran är blixtsnabb.

tunnel xperia z5 webb tunnel xperia x new webb
<
>
Sony Xperia Z5
sushi light xperia z5 webb sushi light xperia x new webb
<
>
Matbild dagsljus Xperia Z5
sushi dark xperia z5 webb sushi dark xperia x new webb
<
>
Svagt ljus Xperia Z5

Ljud
De omflyttade högtalarna i fronten verkar inte ha påverkat ljudet nämnvärt. Det är fortfarande helt okej, även om det så klart är lite tunt och burkigt. Däremot blir det en helt annan upplevelse om man kopplar in ett par bra hörlurar. Speciellt ett par Hi-Res kompatibla då mobilen stöder högupplöst ljud. Sony Mobile är en av de få, tillsammans med HTC, som verkar bry sig om ljudkvalitet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Användning
Sonys mobiler brukar tyvärr vara nedlusade med deras egna appar. Detta har man lyckligtvis tonat ned något med denna modell, även om man fortfarande blir påtvingad Sony Music, Album, Video och Playstation-appen. Gränssnittet är däremot väldigt rent och snyggt, samt att det inte känns som att det blivit långsammare av anpassningarna. Fingeravtrycksläsaren fungerar bra men är inte lika snabb som hos vissa konkurrenter.

(Foto: Tillverkare)

Prestanda
På insidan hittar vi en av de bättre modellerna av Snapdragons mellanserie. Det gör att prestanda är på samma nivå som Huawei P9, vilket känns rimligt då de ligger i samma prisgrupp. Eller om man tittar bakåt, ungefär som Z5 när det gäller rå prestanda, men lite lägre när det kommer till spelgrafik. Detta är dock inget som märks till vardags utan allting flyter på bra när man använder den. Lyckligtvis har man även behållit batteritekniken, så även om kapaciteten är lägre på pappret behöver man inte ladda ofta.

Basemark OS II
Basemark OS II

Slutsats
Xperia X ska enligt Sony vara ett mer prisvärt alternativ till toppmodellen utan att man behöver offra något viktigt. Men med tanke på att det skiljer mindre än en tusenlapp till X Performance så tycker vi nog ändå att den också hade kunnat vara vattentät. Däremot är kameran fortfarande en av de bättre, speciellt i dåligt ljus. Den är dessutom riktigt snabb. Prestanda är på pappret inte den bästa men det märker man ärligt talat inte mycket av. Och batteritiden är fortsatt utmärkt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.