: Sony Xperia X Performance

Äntligen en riktig Xperia igen

Performance är inget jättesteg från gamla Z5 även om den är det solklara valet i X-serien.
Juli 2016Sony Xperia X Performance
Ljud & Bild tycker
Äntligen en vattentät Xperia igen. Prestanda i toppklass. Fortfarande en respektabel kamera.
Liten uppgradering från gamla Z5. Skärmupplösningen börjar kännas föråldrad.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 6.0
  • Skärm: 5,0 tum IPS 1920 x 1080 (441 ppi)
  • Processor: 2,15 GHz quadcore Snapdragon 820
  • Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
  • Kameror: 23 Mp F2.0 + 13 Mp F2.0
  • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2, NFC
  • Fysiskt: 144 x 71 x 8,6 mm, 165 gram
  • Batteri: 2700 mAh, ”2 dagar” batteritid
Annons
Annons
forfatter

När Sony Mobile skrotade Z-serien och ersatte den med X-serien så blev det en del förvirring om vad de nya modellerna egentligen motsvarade. Först kom Xperia X som motsvarar gamla mellanklass M-serien, men som vi tyckte var för dyr. Sedan dök Xperia XA upp som motsvarar gamla budgetklass C-serien, och som verkligen kändes budget. Men nu är äntligen Xperia X Performance här, den riktiga uppföljaren till premium Z-serien.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Utseende och konstruktion
Jämfört med den gamla Z-serien är det mesta bekant. Den har dock blivit lite mer avrundad och baksidan är av metall, vilket känns tryggare. Släden som SIM- och SD-kortet sitter i är bättre, och så kan den fås i roséguld. Däremot ska det mycket till om man ska se skillnad på Performance och vanliga X, förutom att kameralinsen inte sticker ut på Performance. De har nästan identiska mått och samma placering av knapparna. Men Performance är vattentät!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Skärm
Sony Mobile har valt att gå ned i skärmstorlek på X-serien, så skärmen är faktiskt lite mindre än på Z5. Dessutom är upplösningen fortsatt ”bara” full HD. Det känns lite föråldrat när konkurrenternas toppmodeller har WQHD (2560 x 1440) upplösning, och gamla Z5 Premium faktiskt hade en 4K-skärm. Dock stör det inte alltför mycket och panelen är bra för att vara IPS. Som vanligt använder Sony sina bildförbättrande tekniker vilket ger god färgåtergivning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Kamera
Även vad gäller kameran så känns det som något vi har sett förr. Det är samma hårdvara som i vanliga Xperia X och faktiskt även Z5, bortsett från att selfiekameran har fått betydligt högre upplösning. Det som är nytt i X-serien är att man har fått en ny finess med en följande autofokus som ska göra det lättare att ta skarpa bilder när motivet är i rörelse. Lyckligtvis har Sony behållit avtryckarknappen så att man slipper famla på skärmen för att skjuta en bild.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Eftersom det egentligen inte är något nytt med kameran så uppför den sig lika bra som gamla Z5. Den tar alldeles utmärkta bilder i bra förhållanden man kan ibland överexponera när det är stora ljusskillnader. I ännu knepigare förhållande som riktigt svagt ljus så fortsätter den att briljera. Bilderna blir tillräckligt ljusa för att slippa behandlas, man får inte speciellt mycket brus men vissa detaljer kan bli utsuddade. Och så är den lika snabb som alltid.

Annons
sushi light iphone 6s sushi light xperia xa sushi light xperia x performance
<
>
Sushi Xperia X Performance
sushi dark iphone 6s sushi dark xperia xa sushi dark xperia x performance
<
>
Svagt ljus Xperia X Performance

Ljud
Som vanligt är högtalarna inte mycket att hurra över, det låter lite tunt och instängt. De duger och vi har hört både värre och bättre från andra tillverkare. Däremot ger Xperia en bättre upplevelse med hörlurar än många andra mobiler. Detta då Sony satsar stort på högupplöst ljud och stöd för förlustfri komprimering. Har man ett par riktigt bra lurar med stöd för Hi-Res Audio så kan man få en riktigt trevlig musikupplevelse.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sony Mobile)

Användning
Sonys gränssnitt är som vanligt snyggt och utan en massa onödiga krusiduller som slöar ned användandet. Jämfört med Z-serien så har man dessutom trevligt nog bantat ned antalet egna medföljande program, även om man fortfarande har ett antal Sony-appar för musik, film och spel. Fingeravtrycksläsaren sitter som tidigare på sidans strömknapp, där det råder delade meningar om placeringen. Den fungerar bra men är inte lika blixtsnabb som vissa andra.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Basemark OS II)

Prestanda
Den riktigt stora skillnaden med Performance är som namnet antyder processorn på insidan. Man använder samma Snapdragon 820 som LG G5 och HTC 10, vilket ger den samma blixtsnabba prestanda. Den springer med andra ord cirklar runt vanliga X-modellen, både vad gäller syntetiska tester som Geekbench, och mer vardagsnära tester som Browsermarks test av webbläsarens prestanda.

Slutsats
Jämfört med vanliga Xperia X är Performance som väntat betydligt snabbare och är dessutom vattentät. Och detta till ett inte alltför mycket högre pris. Så denna modell känns som det bästa köpet i X-serien. Däremot är den ett tveksammare köp om man redan har en Z5, för man får samma skärm och kamera. Om man inte absolut ska ha den senaste och snabbaste modellen så kan man faktiskt hålla kvar vid den. Och det gör att det är svårt att känna sig exalterad över X Performance.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
Efter upploppen i Washington har sociala medier tagit i med hårdhandskarna. Är det censur eller helt nödvändigt?
Man måste registrera sig som operatör och genomgå prov för drönarkortet
Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.