En robotdammsugare som moppar golven är ett smidigt sätt att effektivisera städningen, och Xiaomis X20 Max ger helt klart mycket för pengarna, då den trots att den är företagets toppmodell är relativt moderat prissatt jämfört med många konkurrenter på marknaden.
Utseendemässigt sticker Xiaomi X20 Max inte ut från mängden, då den ser ut som en traditionell robotdammsugare med moppfunktion. Den har LDS-lasersensor på toppen, linjelasersensor på fronten och sensorer på sidorna samt kantsensorer (som ser till att den inte trillar ner för trappor) och ultraljudssensor (som lyfter mopparna när en matta upptäcks) på undersidan.
Den är utrustad med en roterande borste (av hårklippande modell som motverkar trassel), en sidoborste samt två roterande moppar, där den ena sitter på en förlängningsbar arm och automatiskt åker ut cirka 40 mm för att moppa närmare kanter i hörn och vid bordsben etcetera.
Enkel hantering
I basstationen finns en vattenbehållare för rent vatten och en för smutsigt, samt en dammsugarpåse. Enligt Xiaomi klarar dammsugarpåsen i basstationen 75 dagars dammuppsamling (uppmätt i ett hem på 120 m2 med en familj bestående av tre personer och ett husdjur, och städning en gång om dagen). I appen (som inte finns på svenska) kan man justera det mesta, som rengöringsläge (Vacuuming, Vacuuming & Mopping, Vacuuming before Mopping, Mopping), fyra olika dammsugarnivåer, tre olika mängder vattenmängd vid moppning, tre nivåer av hur grundlig städningen skall vara samt huruvida robotdammsugaren ska göra jobbet en gång eller upprepa processen.
Man kan i appen välja att tvätta mopparna i rumstemperatur eller vid 55 grader för att lättare lösa upp envisa fläckar och motverka mögel. När städningen är avklarad och robotdammsugaren återvänder till basstationen för att ladda batteriet, tömma dammbehållaren och rengöra mopparna så berättar basstationen – på engelska – vad som kommer att ske, så att man är förberedd på lite oväsen när dammbehållaren töms och mopparna torkas.
I den medföljande bruksanvisningen (på svenska) står att basstationen ska placeras så att det finns ett tomt utrymme som är minst 1,93 meter långt, 0,44 meter brett och 0,82 meter högt – att det behövs ett nästan två meter långt utrymme kan verka lite underligt och begränsar placeringen en del. Efter att ha klickat fast den lilla sidoborsten och de två mopparna samt installerat appen Xiaomi Home (på engelska) är det bara att låta robotdammsugaren ladda sitt batteri och sedan kan man börja städa.
Kartor och trösklar
Appen rekommenderar att robotdammsugaren vid första användningen ska rita en karta över hemmet, så det får den göra. Den åker omkring och skapar en karta som ritas upp i appen, där rummen döps till Room1, Room2 och så vidare, och man kan själv ändra namn på rummen i efterhand samt vid städning välja huruvida man vill städa ett specifikt rum eller hela hemmet. Det går också att välja ett specifikt område att städa genom att markera det på kartan. Smidigt och användarvänligt.
Här stöter dock undertecknad på ett problem, och det är att trösklarna i vårt hus (som har två våningar) är 27 mm höga, och det klarar inte Xiaomi X20 Max av att ta sig över, då den klarar max 20 mm höga trösklar. Det innebär att användningen blir betydligt krångligare.
Att rita en karta över hela huset gick inte bra, då roboten efter att ha blivit lyft över en tröskel började rita en karta men sedan ville den, halvklar, av någon anledning återvända till basstationen, och när hemfärden avbröts för ett lyft över en tröskel kunde inte kartritandet återupptas igen. Har man höga trösklar försvinner alltså poängen med kartan.

Starta vid basstationen
Det är ingen bra idé att bara lyfta robotdammsugaren till ett rum och sedan starta den via appen, eftersom den börjar med att rengöra mopparna i basstationen. Så man får starta städningen med robotdammsugaren placerad i basstationen och sedan pausa när den rullar ut för att börja städa, sedan lyfta den till det rum man vill städa och så starta den via appen. Väljer man att först dammsuga och sedan moppa får man lyfta den till basstationen mellan de två momenten, varför läget Vacuuming & Mopping är att föredra framför Vacuuming before Mopping (i hem med höga trösklar alltså, eller när man städar på en annan våning än den där basstationen står).
I de två lägsta dammsugarlägena (Silent och Standard) är X20 Max tystgående medan den i de två högsta lägena (Strong och Turbo) låter mer. En finess är att man kan ställa in så att robotdammsugaren automatiskt växlar till ett högre läge när den kör upp på en matta (om man inte redan är i det högsta läget, Turbo).
En temporär karta över rummet som städas ritas upp i appen vid användning. Där syns hur robotdammsugaren åker omkring, och när den är klar stannar den och skickar en notis, så att man kan lyfta den till basstationen där den sedan tömmer dammbehållaren (det låter en hel del, men varar endast några sekunder) och rengör mopparna, som sedan torkas (det låter lite grann och varar som standard i tre timmar – man kan ändra till två timmar om man vill). Är rummet stort kan X20 Max behöva återvända till basstationen mitt i städningen för en rengöring av mopparna – men man kan i appen själv bestämma hur stor yta den ska moppa innan rengöring ska ske.
I den lättanvända och logiska appen är ”Mop swing” förinställd att endast användas var sjunde dag, men man kan ändra så att den alltid använder den förlängningsbara mopparmen, då den absolut gör nytta och innebär att robotdammsugaren moppar närmare runt till exempel bordsben och i hörn.
Slutsats
Xiaomi Robot Vacuum X20 Max såväl städar och moppar med gott resultat och den förlängningsbara mopparmen gör att robotdammsugaren kommer åt bra längs kanter och i hörn samt runt till exempel bordsben. Man kan schemalägga städningen och i ett hem där trösklarna är max 20 mm höga fungerar appens kartor som tänkt, och man kan välja vilket/vilka rum man önskar städa.
Är trösklarna högre än 20 mm blir användandet krångligare eftersom man måste lyfta dammsugaren fram och tillbaka mellan olika rum och basstationen – något man också behöver göra om man har mer än en våning i sitt hem.
Sammantaget är intrycket av Xiaomi Robot Vacuum X20 Max positivt och man får mycket för pengarna. Enligt Prisjakt är lägsta priset 7 488 kronor, men på Xiaomis egna hemsida mi.com säljs modellen just nu för endast 4 690 kronor, medan lillebror X20 Pro (som har lite lägre sugstyrka och saknar den förlängningsbara mopparmen) kostar 6 990 kronor!?

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!