De airfryers vi testar ser i allmänhet likadana ut. Det är en stor fyrkantig maskin med en eller flera utdragbara lådor. Sedan kan de vara extra breda, eller rent av ha lådorna ovanpå varandra. Men principen är likadan. Därför blev vi extra nyfikna när vi såg Ninja Crispi som ställer allting på ända. En portabel airfryer med glaslådor och löstagbar värmeenhet kan väl aldrig vara lika bra som de traditionella?
Konstruktion och skötsel
I kartongen får man en 1,4 liters glasform med en lös krispningsplatta och ett lock, samt en 3,8 liters glasform med samma tillbehör. Dessutom själva motorn med värmeelement och fläkt som helt enkelt sätts på glasformen man vill använda. Den passar som den är på den mindre formen, men vill man använda den större får man använda den medföljande adaptern.

Det fiffiga med att laga i glasformar är att alla som är rädda för PFAS och håller sig borta från nonstick-beläggningar nu har ett alternativ. Det är annars standard i airfryers. Dessutom är formarna, krispningsplattorna och locken diskmaskinssäkra. Av någon anledning kändes det mer naturligt att bara slänga in allt i disken när maten var klar än det gjort med vanliga airfryers. Mindre utrymmeskrävande i diskmaskinen också.

Däremot är det inte riktigt lika enkelt att göra rent värmeelementet och fläkten. De sitter nämligen bakom ett fastskruvat galler. Visserligen gör det att mycket av det som stänker i stället hamnar på gallret, men förr eller senare kommer man behöva göra rent där under. Då är man inte lika glad eftersom det dessutom är de lite ovanligare torx-skruvarna.
Hantering
Att tillredningskärlen är så separerade från värmeenheten innebär att man kan behandla dem mer som ugnsformar och matförvaringskärl. Orkar man inte diska kan man till och med äta direkt ut formen. De är försedda med fötter som gör att man kan ställa dem varma på de flesta underlag som inte är extremt känsliga. Och får man rester över är det bara att sätta på det medföljande locket och ställa in formen i kylskåpet. Mycket praktiskt.

Ovanpå motorenheten sitter kontrollerna. Normalt sett har man en inställning för temperatur, en för tid och sedan ett antal snabbprogram. Så är inte fallet med Ninja Crispi. I stället finns bara en tidsinställning och ett val mellan Roast, Air fry, Recrisp och Keep warm. Enligt instruktionerna ska de vara bra för, i ordning, stora köttbitar, att ”luftfritera”, att värma på och att varmhålla mat. Vad vi lyckats läsa oss till är tre av programmen på runt 180 grader och det är bara fläkthastigheten som skiljer. Varmhållning är dock 80 grader.

Matlagning
Vi hade förväntat oss att det skulle uppstå tillfällen då man hade velat ställa in temperaturen själv. Som vi brukar göra med andra airfryers. Men inställningarna fungerar faktiskt oväntat bra. Visst får man gissa ibland, men med lite sunt förnuft blir det mesta faktiskt riktigt bra. Här kommer fördelen med glasbehållare in. Man kan faktiskt titta in och se hur det går med maten utan att behöva dra ut lådan och släppa ut värmen. Vi har visserligen sett airfryers med fönster, men det brukar också innebära att man inte kan köra lådan i diskmaskinen. I detta fall är ju formarna verkligen diskmaskinståliga.

Normalt sett har man krispningsplattan i formen. Som när man gör kycklingvingar, pommes frites, korv eller köttbullar. Där man behöver cirkulation av luften. Men det går faktiskt att ta bort plattan och exempelvis hälla ner en potatisgratäng i formen och gratinera den direkt i glaskärlet. De flesta rätter vi gjorde blev väl så bra som i en normal airfryer. Men man ska vara medveten om hur små kärlen är. När vi försökte gratinera en äggrätt i formen så var den för hög och vidrörde nästan fläkten. Och att stoppa ner shortribs går inte alls. Detta är en liten apparat för 1–2 personer.
Tack vare storleken går det väldigt fort att värma upp den. Efter bara 1:40 kom Ninja Crispi upp i de inställda 185 graderna. Men sedan fortsatte den glatt upp till 200 grader, för att sedan pendla mellan 160 och 190 grader. Det är en ganska stor skillnad. Vi misstänker att termostaten är väldigt långsam och bara slår på och av var 45:e sekund. Det kanske man kunde väntat sig av en noname-airfryer från nätet men den här kostar faktiskt en hel del.

Slutsats
Det ska sägas direkt att Ninja Crispi inte är för alla. Den har liten kapacitet, man kan inte ställa temperaturen manuellt och den är förhållandevis dyr. Men den har faktiskt lyckats charma oss. Det är så praktiskt med den här lilla och snabba airfryern där man hela tiden kan se tillagningen. Och efteråt är det bara att slänga in glaskärlet i diskmaskinen. Eller om det blivit mat över kan man bara sätta på ett lock och ställa in kärlet i kylskåpet, för att nästa dag stoppa det i väskan och ha med som matlåda på jobbet. Tack vare det nätta formatet är det också lätt att stuva undan den i ett skåp. Vi kan lätt se denna bli en favorit för studentlägenheter och husvagnar.
Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total år!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!








