Witt Premium Pasta Maker kan själv dosera vatten via en inbyggd vattentank och kräver endast att användaren häller i önskad mängd mjöl. Den minsta mängden pasta som kan tillverkas är 200 gram.
Maskinen har en klassisk konstruktion med en plastkammare där mjöl och vätska blandas och en stor metallskruv som pressar ut degen genom ett utbytbart munstycke. Under munstycket finns en fläkt som förhindrar att pastan klibbar ihop när den formas.
Witt Pasta Maker levereras med totalt sju plastmunstycken som kan göra spaghetti, spaghettoni, änglahårspasta, tagliatelle, fettucine, penne och lasagne.

Läs bruksanvisningen
Det finns sex automatiska och två manuella program inbyggda, och man måste läsa bruksanvisningen för att förstå dem. Det är irriterande, särskilt eftersom det inte medföljer någon tryckt bruksanvisning, utan bara en QR-kod. Den leder till en lista över alla Witts många, många bruksanvisningar. Recepten är anpassade till olika typer av mjöl och utformade för att dosera rätt mängd vatten till varje mjöltyp. Det krävs lite träning för att komma ihåg vilka program som är till för vad.
Om man vill göra pasta med ägg måste man använda ett av två manuella program där man själv tillsätter vätskan. Maskinen anger hur mycket som behövs baserat på den mängd mjöl man har hällt i och knådar i ca 3–4 minuter.
Witt Premium Pasta Maker gör det möjligt att dela upp knådningen och själva pastatillverkningen. Så om du tycker att den automatiska inställningen inte knådar tillräckligt länge, eller om du föredrar att låta degen vila lite och ”hydrera”, som det kallas när degen får vila efter knådningen, kan du använda de manuella knapparna. Ett tryck på ”knåda” startar processen och maskinen kör i 10 minuter.

Pastakvalitet
Det är sällan man kan köpa färsk pasta utan ägg i mataffären. Här har du den möjligheten. Pasta gjord på finmalt durumvete, även kallat semolina eller samola, blir särskilt god i Witt Pasta Maker. Pasta som endast är gjord på vatten och mjöl är också mycket lättare att torka om man vill ha ett lager av hemlagad pasta.
Maskinen gör allt arbete, men det automatiska programmet för semolina ger en mycket grov och lite otrevlig konsistens. Även om smaken inte påverkas blir det svårt för pasta av penne-typ att behålla sin form ordentligt. Om man vill ha fin, slät pasta är det bäst att låta degen vila i 10–20 minuter efter knådningen innan den pressas ut.
Detta gällde för de flesta pastatyper jag gjorde. Om man vill få ut mesta möjliga av sin maskin är det den manuella vägen man ska gå. Du behöver bara övervaka processen, eftersom maskinen fortfarande väger, knådar och pressar allt. Och även om degen inte får den perfekta konsistensen lyckas maskinen ändå pressa ut acceptabel pasta, så man blir inte straffad för att man provar något nytt.
Resultatet blir färsk pasta med en tillfredsställande konsistens och massor av elastisk textur. Om man torkar sin pasta är det lättare att få den perfekt al dente.
Äggpasta var däremot av hög kvalitet, men inte lika bra som den man kan göra själv med en kavel. Det beror främst på att maskinen kräver utspädda ägg, medan traditionell äggpasta endast består av mjöl och ägg. Men särskilt tagliatellen smakade fortfarande fantastiskt med en god elastisk konsistens och en lyxig smak – både med traditionellt vetemjöl och semolina.
Bättre smak än hos konkurrenten
Jämfört med Philips Series 7000 är Witt Pasta Maker svårare att lära sig, men mycket mer användarvänlig och effektiv när man väl förstått den. Trots att särskilt de automatiska programmen är förvirrande i början är maskinen mycket förlåtande i vardagen. Och om pastan är lite för blöt kan den fortfarande pressas ut effektivt ur mekanismen, vilket har varit en utmaning med Philips Series 7000. Rengöringen är ungefär lika besvärlig på de två maskinerna, men Witt går snabbare att ta isär och sätta ihop igen.
Å andra sidan tenderar mjölet att samlas i skruvhålen och samlingspunkterna i Witt Pasta Maker, vilket leder till en del frustrationer mitt i matlagningen. Vid flera tillfällen har jag varit tvungen att vända den upp och ner för att få ut mjölet (kom ihåg att ta bort vattentanken först, annars blir man riktigt sur!) och börja om från början. Inte idealiskt.
I en direkt smakprovning mellan de två maskinerna var det bred enighet (både hos mig och mina försökskaniner) om att pastan från Witt smakade bättre än den från Philips. Texturen och tjockleken på i synnerhet spagettin avgjorde segern. Och eftersom den är mer förlåtande när det gäller degens konsistens är den också mer flexibel när det gäller experimenterande.

Slutsats
Witt Pasta Maker kan vara lite frustrerande de första gångerna man använder den. Men efter det är den en pålitlig pastamaskin som verkligen gör det enkelt att experimentera och sällan misslyckas med att leverera en läcker middag. Den blir bättre ju mer man lär känna den, men man kan utan problem nöja sig med att bara använda de automatiska programmen.
Smaken är förstås det viktigaste, och Witt levererar pasta med både en läcker smak och härlig konsistens som överträffar konkurrenten från Philips. Den är därför vår testvinnare!
Också i detta test:
Philips 7000 series Pastamaskin HR2665/93
En pålitlig arbetshäst till pastamaskin
Denna automatiska pastamaskin från Philips erbjuder ett enkelt sätt att komma igång med den ädla pastakonsten.


Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total år!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!






