Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Städhjälp i ankelhöjd

Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.

Skrivet av / 2020-12-28 - 08:00
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
John Hvidlykke

De påminner om elektroniska trilobiter när de kravlar runt mellan möblerna med roterande flimmerhår som sopar in damm och smuts under kroppen, till munnens roterande borstar.

Det här är första gången vi på Ljud & Bild testar en robotdammsugare, men i takt med att de små robotarna har blivit rullande, autonoma datorer försedda med borstar kommer vi att kasta våra nördiga blickar mot dem. Både för att prova nya leksaker och i hopp om att frigöra mer tid från hushållsarbete – till viktiga aktiviteter som filmer och bra musik.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI är inte bara försedd med ett namn som är tillräckligt långt för en spansk adelsman. Den har inbyggd artificiell intelligens som ska göra den bättre på att hitta runt i hemmet. Fyra gånger bättre, enligt tillverkaren själv.

Den platta roboten tar sig in under de flesta möbler – dit dammsugaren aldrig når. (Foto: Ecovacs)

Roboten är, i likhet med andra robotdammsugare, en tillplattad cirkelrund historia som är tillräckligt låg för att komma in under de flesta sängar och soffor. Just dit där den gammalmodiga dammsugaren har svårt att nå. Eller där man själv är för lat för att ligga på knä och fippla med den.

Det allseende ögat

Deebot Ozmo T8 AIVI är utrustad med supersinnen som hjälper den att hitta runt i hemmet. Laserstrålar mäter avstånd till väggar och hinder, och kontakter i robotens ”kofångare” registrerar när den trots detta krockar in i saker. En HD-kamera kompletterar arsenalen av sensorer och används dessutom när roboten tar paus från städjobbet, drar på sig väktaruniformen och patrullerar hemmet när ägaren är på jobbet eller på semester.

Roboten skapar sig en bild av omgivningen med laser och artificiell intelligens. (Grafik: Ecovacs)

Konspirationsteoretiker kan måhända vara lite reserverade mot tanken på att låta ett stycke kinesisk maskinvara köra omkring och filma. Ett mer praktiskt problem är kameravinkeln, eftersom kameran sitter i golvhöjd. Å andra sidan kan den röra sig runt huset. Till skillnad från en vanlig övervakningskamera – som dessutom inte städar.

I egenskap av ett smart hem-hjälpmedel styrs roboten naturligtvis av en app. Där kan man se kartan över hemmet, som blir mer och mer exakt för varje städning. Man kan bestämma hur noggrant olika områden ska rengöras (det finns tre olika sugstyrkor och fyra nivåer av golvtvätt). Och varje våning i huset kan ha en sin egen karta.

Precis som de flesta av Ecovacs dammsugarrobotar kan Deebot Ozmo T8 AIVI dessutom röststyras med Google Home, så att man kan säga till Google Assistant att den ska be roboten att börja städa.

Återvänd hem till basen

Det första man ska göra när Deebot Ozmo T8 AIVI har installerats, och man har registrerat sig i appen, är att hitta en plats för laddstationen och låta roboten lära känna huset. Laddningsstationen är den säkra fristaden som roboten återvänder till efter städningen (eller patrullerandet). Och även om roboten är bra på att hitta rätt, även på trånga platser, är det en bra idé att ha lite utrymme runt laddaren. Roboten måste nämligen hamna på exakt rätt plats för att laddningen ska starta. Jag råkade flera gånger ut för att den saknade några centimeter för att hamna helt rätt och antingen fortsatte att försöka eller gav upp och lämnade ett felmeddelande.

Städhjälp på semestern

Dammbehållaren rymmer 4,5 deciliter. Det innebär att den måste tömmas ganska så ofta. Speciellt i början, när okända territorier under sängar och soffor utforskas. Man kan köpa en laddningsstation som automatiskt tömmer över dammbehållaren i en större sopsäck, som räcker till en daglig dammsugning under en hel semester. Men det är extrautrustning som inte följde med testexemplaret. Och även om Deeboten klarar sig riktigt bra på egen hand så skulle jag ändå inte låta den arbeta någon längre tid helt ensam.

Bättre än den gamla dammsugaren

Jag måste erkänna att jag hittills varit mer än skeptisk till dammsugarrobotars förmåga att rengöra grundligt. Men min skepsis har kommit på skam. Visserligen har den lilla batteridrivna roboten inte i närheten av samma motorkraft som min gammaldags Miele på 1,5 kilowatt. Men de roterande borstarna är faktiskt mycket bättre på att få upp damm och hundhår från mattorna än den manuella dammsugaren.

Lokalsinne

Dammsugarroboten hittar förvånansvärt bra. Om det är någorlunda fri sikt i dess ”ögonhöjd”, knappt 10 cm över golvet, kan den kartlägga rummet på bara ett par sekunder. Det märkte jag när jag bad den att städa sovrummet noggrant efter att jag tagit bort sänglådor, nattduksbord med mera. Då gjordes den omedelbart en planritning av rummet.

Om det är fri ”skottlinje” kan lasern läsa av ett rum på bara ett par sekunder. (Grafik: Ecovacs Home)

Mer komplicerat blir det när lasern inte har ”fri skottlinje” Eftersom vardagsrummet även fungerar som ett kontor och lyssnings-testrum finns det varierande mängder apparater och lådor. Men roboten avslöjade interiörens terra incognita bit för bit, och dammsög under tiden.

I takt med att den tar sig fram kartlägger roboten hemmet. (Grafik: Ecovacs Home)

”Du borde plocka undan!”

Trots laser, kamera, beröringskontakter och artificiell intelligens i arsenalen finns det hinder som lurar roboten. Hundens leksaker bogserades runt framför roboten på bästa snöplogs-manér. Sämre gick det med lösa sladdar, som flera gånger trasslade in sig i de roterande borstarna och var tvungna att tas bort för hand.

Den automatiska igenkänningen av hinder fungerar inte alltid. Roboten har kastat sig över en tillsynes välsmakande strömkabel! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Efter rengöringen informerade appen förebrående att det fanns sladdar som borde plockas bort för att effektivisera städningen. Det stämmer nog, men några av kablarna hör till andra apparater som roboten måste lära sig att samsas med om de ska kunna leva tillsammans.

De hinder på vägen som roboten upptäcker ritas in på kartan i appen – tillsammans med en uppmaning om att det är dags att städa! (Grafik: Ecovacs)

Den pragmatiska lösningen är så kallade virtuella gränser. Man kan rita in rektanglar på kartan som dammsugaren ska hålla sig borta från. Det fungerar, men betyder också att vissa av ställena som redan är svårast att komma åt måste dammsugas manuellt. Åtminstone tills roboten lyckas övertyga sin ägare om att plocka bort hindren.

Inte till kontoret

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI gör det mesta bra, men på ett område har den problem som skulle göra det svårt för mig att leva med den, men som kanske är helt irrelevant för andra: hjul. De roterande borstarna klämdes flera gånger fast så hårt mellan golvet och hjulen på kontorsstolen att den var tvungen att få hjälp att komma loss. Det är inget stort problem om man är hemma, men besvärligt om man är på jobbet – eller för den sakens skull på en veckas semesterresa och förväntar sig att komma hem till ett välstädat hus.

En fuktig, datorstyrd trasa

Ibland behövs mer rengöring än vad dammsugaren klarar av. Deeboten har även en tvättfunktion som något optimistiskt kallas moppning. I praktiken handlar det mer om att torka golvet med en fuktig trasa, men när det sker 480 gånger i minuten är det ganska effektivt. Vi testade ”Pro”-versionen av moppsystemet, som utmärker sig genom att ha datorstyrning av mängden vatten som droppar ner på golvmoppen från den inbyggda vattentanken på ungefär en halvliter. Moppfunktionen blev av med avtryck från smutsiga hundtassar, men var tvungen att ge upp med mer ingrodd smuts. Så moppen är mer avsedd för att hålla rent än att rengöra.

Även om roboten skiljer väl på mattor och golv så kan inte moppningsfunktionen kombineras med dammsugning av mattor. När vattentanken är monterad tvättas och dammsugs blanka golvytor – mattorna undviks helt.

Hundhår är en utmaning och husets tibetanska spaniel donerade massor av långa ljusa hårstrån till testet. Men Deeboten gjorde ett perfekt jobb. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Slutsats

Några av mina erfarenheter är desamma som man får med de flesta robotdammsugare, medan andra handlar om extrafunktionerna i Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI. Det krävs förmodligen en avancerad AI för att hitta runt mitt hem och jag är faktiskt imponerad av att den kunde det. Och den utför sin uppgift så väl att dess tysta pysslande kommer att saknas när den ska skickas tillbaka.

Videopatrulleringen är en kul detalj, men grodperspektivet gör användbarheten begränsad. Och så länge roboten inte kan köpas med blåljus eller elchockspistol så är den bara en observatör.

Karakter
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
Premium

Home tycker

Den städar på ställen som handdammsugaren inte kommer åt – och gör det bättre. Inte minst för att den alltid orkar ta en extra vända. Utmärkt AI. Kan patrullera hemmet. Borstar fastnar i möbelhjul. En del lösa sladdar orsakar problem. Kan ha svårt att hitta hem till laddaren ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Tveksam våtrengöring

Hur smakar 30 000-kronors kaffe?

Välstruket utan krångel

6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt

Tänd ett milt ljus i vintermörkret

Yale Doorman har blivit mer modernt

Vi ersätter hela ditt kök

Är det inte tvättdags snart?

Handhållen rengöring på flera sätt

Smartare svalka för sommaren

Cold brew på under 5 minuter

Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan

Ljud & Bild
Rulla till toppen