TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: sex D/A-omvandlare

DAC för allt

Ligger din musik lagrad på datorn eller använder du oftast CD-spelaren? Eller vill du ha så bra ljud som möjligt från iPoden eller mobiltelefonen? Under alla omständigheter bör du ha en D/A-omvandlare.

forfatter
Publicerad 2011-06-09 - 04:17
Produkter i testet
 • Hegel HD20
 • Grace Design m903
 • Musical Fidelity M1 DAC
 • Wadia 151PowerDAC mini
 • Chord Chordette Gem
 • HRT iStreamer
 • Vid det här laget har tekniken för musikavspelning tagit så många olika riktningar att vi kan skräddarsy personliga lösningar. Somliga av oss håller fast vid CD-formatet, kanske inte bara för ljudkvalitetens skull utan för att vi tycker det är kul att ha CD-samlingen framme. Andra uppskattar det praktiska med att ha allting lagrat på datorn, medan en del föredrar att använda en iPod eller mobiltelefon som ljudkälla.

  Vilken av dessa grupper du än tillhör så ska du inte behöva nöja dig med medioker ljudkvalitet. Det enklaste sättet att få bra ljud är att koppla ljudkällan till din befintliga stereo med hjälp av en extern digitalomvandlare (eller DAC eller D/A-omvandlare som de också kallas).

  Olika varianter för olika behov
  iStreamer från High Resolution Tehnologies är en liten och behändig D/A-omvandlare som är skräddarsydd för iPod. Ge den ström från väggen, plugga in iPoden i den ena änden och stereon i den andra, så kan du njuta av riktigt hifi-ljud.

  Vill du spela musiken trådlöst från din mobiltelefon eller dator har Chord ett Bluetooth-alternativ som heter Chordette Gem. Och det är hur tufft som helst att gå omkring med mobilen i fickan samtidigt som den spelar musik på stereon! Och vill du ha ännu bättre ljud kan Gem agera ljudkort till din Mac eller PC via en USB-kabel.

  Har du ingen komplett stereo men vill att det ska låta så bra som möjligt med dina digitala källor? Wadia PowerDAC 151 är en liten och nätt integrerad förstärkare med inbyggd D/A-om­vandlare. Koppla in dina signalkällor, haka på ett par högtalare och njut av musiken. Du kan också koppla in datorn via USB, samt andra källor till en optisk och två koaxiala digitalingångar.
  Musical Fidelity M1 DAC är en mer traditionell hifi-omvandlare för alla möjliga olika digitalkällor. USB-port till datorn, koaxial och optisk ingång samt balanserad AES/EBU-ingång för proffsen. Denna prisvärda omvandlare har ambitiöst nog både balanserade och obalanserade utgångar.

  Hegel HD20 kostar mer men har samma funktioner som M1 DAC (bortsett från den balanserade digitalingången), plus en fjärrstyrd volymkontroll. Det betyder att du kan koppla den direkt till en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare och hoppa över ett led i signalkedjan och samtidigt spara pengar.

  Vill du ha en omvandlare som klarar allting som HD20 gör och som dessutom har analoga ingångar kan Grace Design m903 passa bra. Den är avsedd för den professionella ljudindustrin och har därmed individuellt justerbar volymkontroll för samtliga utgångar. Den går också att fjärrstyra, men fjärrkontroll ingår inte i priset.

  Digitala musikfiler
  Om du vill använda datorn som ljudkälla rekommenderar vi starkt att du laddar ner okomprimerade filer (WAV, AIFF) eller sådana med förlustfri komprimering (FLAC, Apple Lossless) i stället för MP3 eller AAC. Om det går bör du allra helst satsa på 24 bit/96 kHz-filer som har ett ännu bättre ljud än CD-formatet, under förutsättning att D/A-omvandlaren har en tillräckligt bra USB-ingång. 

  Högre ljudkvalitet tar mer plats på hårddisken, men nu för tiden kostar lagringsplats inte särskilt mycket. En extern hårddisk på 2 TB kostar kring tusenlappen och rymmer nästan 4 000 timmar – eller fem månaders oavbruten musik – med ljud i CD-kvalitet. Och det lär räcka för de flesta!

  Använder du datorn som musikkälla kan du naturligtvis använda den externa D/A-omvandlaren för att förbättra ljudet från YouTube, videofiler och spel.

  Produkter i testet

  Hegel HD20

  En ny milstolpe

  Hegel HD20 är en av de bästa D/A-omvandlarna vi hört någonsin. Oavsett pris.

  Extremt hög upplösning. Volymkontroll.
  Tappa inte bort fjärrkontrollen!

  Grace Design m903

  Proffsens redskap

  Den här omvandlaren från Grace Design är även en analog förförstärkare och hörlursförstärkare, vilket är oumbärligt i studiosammanhang.

  Hög upplösning. Bra dynamik. Analoga ingångar.
  En del att sätta sig in i. Motiverar inte priset enbart som DAC.

  Musical Fidelity M1 DAC

  Budgetbomben

  Musical Fidelitys bästa omvandlare kostar 5 000 kronor och utmanar betydligt dyrare konkurrenter. Bättre ljud för pengarna har vi faktiskt aldrig hört.

  Låter som High End.
  Vi vill ha fjärrkontroll och volymkontroll.

  Wadia 151PowerDAC mini

  Praktisk digitalförstärkare

  High End-märket Wadia kan minsann bygga riktigt bra apparater för rimliga pengar också, som den här kombinerade förstärkaren och omvandlaren.

  Mycket bra ljud. Komplett och enkel.
  Inga analoga in- eller utgångar.

  Chord Chordette Gem

  Kung blåtand

  Chordette Gem är en USB-DAC som även kan avkoda ljud via bluetooth. Släng kablarna! Eller kanske inte...

  Praktiskt med bluetooth.
  Saknar dynamik. Styvt pris.

  HRT iStreamer

  iPodens bästa vän

  iStreamer från HRT är den första renodlade iPod-omvandlaren. Den är liten och förvandlar din iPod, iPhone eller iPad till en tvättäkta hifi-spelare.

  Bra ljud. Liten. Lättskött.
  Vi fick den inte att fungera med iPod Classic.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  1 Kommentar
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend