Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung WB2000

Grym och snabb

Trots lite pråliga designdetaljer riktar sig Samsungs kamera till folk som tar fotografering på allvar.
Ljud & Bild tycker
Hög bildkvalitet. Skarp optik. Välutrustad.
Optisk förvrängning. Låg batterikapacitet.
Specifikationer
  • Typ: Kompakt
  • Bildsensor/upplösning: CMOS/10,2 Mp
  • Optik (motsv. 35 mm): 24–120 mm f2,4–5,8
  • Skärm: 3,0-tums LCD, 614 000 punkter
  • Zoom: 5x
  • Videoformat: 1920x1080p
  • Minneskort: SDHC/SDXC

För de flesta är en kompaktkamera en ögonblickskamera. Sikta, tryck av och gör det igen. Så kan man hålla på. Och så videofilmning, förstås, som nu har HD-kvalitet i de flesta kameror. Allt det här kan naturligtvis WB2000, men den är dessutom utrustad med lagring av råfiler, som kan efterbehandlas precis som i en spegelreflex. Vilket innebär att Samsungs kamera är mer användbar än de flesta kompaktmodeller.

WB2000 är ett slags ”light-version” av EX1, som är en mycket större proffskompakt, med mycket ljusstark optik och vridbar skärm. Fem gångers zoom, full 1080-HD-video, helmanuell exponeringskontroll, bländar- och slutarprioriterad automatik, dubbel bildstabilisering och videosekvenser med uppemot 1000 bilder per sekund, innebär att kameran inte direkt saknar funktioner.

WB2000 kan också fyra av serier med stillbilder med 10 bilder i sekunden och full upplösning. Inställningen görs med ratten på höger sida. Väljer man video med 1000 bilder/s sjunker upplösningen från full-HD (1080) till mycket beskedliga 192 x 64, som inte går att förstora utan betydande kvalitetsförluster och som därför är en funktion som är mer avsedd för att ha skoj med än att vara praktisk.

Även om kameran är liten och smal så ligger den bekvämt i handen. De två visarna som anger hur mycket minne som återstår och hur mycket ström det finns kvar på det pyttelilla batteriet, är nog också en funktion som är mer skojig än praktiskt.

På insidan har Samsung utrustat kameran med en 10-megapixlars bildsensor (CMOS) av bakgrundsbelyst typ, som är känsligare än konventionella sensorer. Och som därför sägs ge renare bildfiler vid hög ljuskänslighet.

Bildkvalitet
Kameran är ganska så lätt att använda. Smart automatik väljer själv passande motivprogram och man har god översikt över inställningar i menysystemet. Bildkvaliteten är inte bara fin, den är riktigt bra. Samsung har kostat på sig fin optik. Även om det går att skymta förvrängning både på 24 och 120 mm är bilderna genomgående skarpa ganska så långt ut mot kanterna. Detaljskärpan är enastående och upplösningen är mycket bra. Exponeringen fungerar ofta som den ska med WB2000. Kontrastrika motiv kan överexponeras – bli ljusare – emellanåt, men ljusmätningen behärskar de flesta ljusförhållanden väl. Brus är inget att snacka om förrän vid ISO 800 och på stora förstoringar. Då syns fint kornbrus om man tittar noga. Över ISO 1600 sjunker även upplösningen och dessutom blir bruset grovt. Färgerna – även i JPEG-filerna – är förhållandevis neutrala, ingen av primärfärgerna sticker ut nämnvärt mycket, och de kan dessutom regleras individuellt i menysystemet.

Annons

Slutsats
WB2000 har egentligen bara en avigsida. Det är den ytterst beskedliga batteritiden på knappa 170 bilder. I praktiken räcker batteriet ännu kortare. Det innebär att det som annars är en förträfflig fickkamera för fotografer som gott skulle kunna tänka sig att använda det rikliga utbudet av funktioner (och råfilslagring) för att utveckla kreativiteten, blir tämligen vingklippt. Batteriet räcker inte ens en halv dag. Bortsett från detta är resten av Samsung kamera fullt i klass med det bästa vi har testat i kompaktklassen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.