data-srcset
Samsung NX30

Skarp utmanare

Felfri bildkvalitet och bra användarvänlighet gör Samsung NX30 till en kompetent spegelreflexdödare.

Mycket hög bildkvalitet, fantastisk pekskärm och bra användarvänlighet.
Svag sökare och byggkvalitet för den här prisklassen ger oss en känsla av att Samsung måste satsa hårdare nästa gång.
Bästa priser

Ett par genomtänkta drag var allt som behövdes för att föregångaren NX20 skulle bli en mycket bättre kamera. I nya NX30 har Samsung en kompetent utmanare till alla systemkameror för erfarna fotografer. Men alla förändringar är inte lika lyckade.

NX30 är i grund och botten en NX20 med 20 Mp-bildsensor och processor från den nästan fulländade NX300 – en kamera vi utsåg till årets kompakta systemkamera förra året eftersom bildkvaliteten är helt utsökt. Det är den i NX30 också, men här får man dessutom fler funktioner och praktiska tillägg, som en inbyggd elektronisk sökare.

Den elektroniska sökaren är unik eftersom den kan dras ut och vinklas uppåt när man håller kameran mot bröstet. Antingen för att man filmar i starkt solljus och tycker att sökaren är lättare att titta på än skärmen, eller för att man tar bilder ur ett lägre perspektiv. Under alla omständigheter är den praktisk, även om det är lite si och så med kvaliteten. Trots mycket hög upplösning med 2,36 Mp.

Att sökaren är i 16:9-format i stället för 3:2 går att leva med, men färgåtergivningen är långtifrån verkligheten och den har inte heller samma organiska och naturliga bild som motsvarande sökare i Fujifilm X-T1 eller Olympus E-M1.

Knivskarp pekskärm
Den vridbara pekskärmen är däremot av väldigt hög kvalitet. Den har en AMOLED-panel, som har ett utökat färgspektrum jämfört med vanliga LCD-skärmar, samt 1 Mp-upplösning. Färgåtergivningen, skärpan och kontrasten är det bästa vi har sett hittills, och man kan peka på den och både fokusera och ta bilder genom att röra med fingret.

Precis som NX300 har NX30 inbyggt wifi med NFC för enklare trådlös inkoppling av smartmobiler och surfplattor. NX30 går dessutom att använda som övervakningskamera. Till exempel i barnrummet. Då behöver man Samsungs kamera-app för att koppla ihop kamera och mobil, sedan kan man se om barnet sover när man sitter i ett annat rum.

Det förbättrade handgreppet på framsidan och gummifältet på baksidan ger ett perfekt grepp och kameran balanserar fint i handen. Den är också mindre än alla spegelreflexer från Canon och Nikon (till exempel EOS 70D och D7100), men ställer inte heller upp i riktigt samma klass. Kvalitetskänslan är inte lika gedigen i NX30, som inte heller har Olympus OMD E-M5:s väderskydd eller funktionsnivå.

annons

Bara nästan
Det går inte att ha skärmen som inställningsskärm medan man använder sökaren, här är det antingen eller som gäller, och varför bara ett inställningshjul? I den här klassen bör det finnas två, så att man kan programmera en funktion man föredrar som snabbinställning på båda hjulen. Till exempel bländare på det främre hjulet och ISO eller exponeringskompensation på det bakre. Det går inte på NX30.

annons

Bortsett från detta är kameran överskådlig och lättskött. Pekskärm är praktiskt och Samsung-zoomens i-Fn-knapp visar en snabbmeny med de viktigaste inställningarna, till exempel bländare, ISO-känslighet, exponeringskompensation, vitbalans eller elektronisk zoom. Det går också att anpassa, om man föredrar att ha andra funktioner lätt åtkomliga via i-Fn-knappen.

En tryckning på Fn-knappen på baksidan hämtar fram en skärmmeny med ytterligare funktioner och gör NX30 till en kamera som är relativt snabb och enkel att använda. Även för nybörjare.

Fotografen kan välja ljusmätningsmetod direkt, ställa in intervallfotografering, styra separata blixtar trådlöst, fokusera manuellt med hjälp av fokusmarkering (peaking) och fyra av bilserier med en hastighet av 9 bilder per sekund.

Samsung NX30

annons

Bildkvalitet
Bilderna från NX30 ser ut som kopior av bilderna från NX300. De håller med andra ord mycket hög kvalitet. Du kommer att hitta brus från ISO 3200, mer än från exempelvis Nikon D7100, och viss JPEG-processning som leder till urlakad detaljskärpa, men på det stora hela har kameran bra kontroll över bruset.

Detaljskärpan är annars lysande och påverkas bara av Samsung-zoomens sjunkande hörnskärpa med största bländare. Från ISO 6400 är färgbruset väldigt synligt och upp mot ISO 25600 är bilderna grovkorniga. Så att Samsung begränsat Auto-ISO till ISO 3200 är uppenbarligen inte någon slump.

Färgåtergivning, kontrast och bilddynamik är genomgående mycket bra, och precis som med NX300 är den mest allvarliga avvikelsen en synlig optisk förvrängning och vinjettering i Samsungs kit-zoom. Detta kan för övrigt kompenseras för delvis i kamerans menysystem.

Sympatiskt nog får man en Adobe Lightroom 5-licens med kameran. Vilket är en enorm fördel för NX30 jämfört med konkurrenterna, eftersom Lightroom är ljusår bättre och mycket mer flexibel än programvarorna som ingår till andra systemkameror.

Slutsats
Man får en känsla av att Samsung gott kunde ha ansträngt sig mer. Ett extra kontrollhjul, väderskydd, anpassningsbar skärmmeny och en bättre kalibrerad sökare är inte för mycket begärt i den här prisklassen. Å andra sidan tillhör bildkvaliteten toppklassen, detsamma gör den allmänna användarvänligheten – framför allt är greppet och Samsungs förbättrade menysystem och i-Fn-menyer en fröjd att använda. NX30 stöter dock på hård konkurrens och passar egentligen bättre för nybörjare med ambitioner än erfarna fotografer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Systemkamera med 20,3 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 18–55 mm/f3,5–5,6 (27–88 mm), bildstabilisator
 • Skärm: 3,0-tums AMOLED, 1 Mp punkter
 • Egenskaper: Vridbar elektronisk sökare och skärm, hybrid-AF, 9 bilder/s, wifi med NFC, Lightroom 5-licens
 • Pris: 9 700 kr med objektiv
 • samsung.se

Pris

9700 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Samsung NX30

   data-srcset

  Den bästa spegelreflexen

  Det har kanske aldrig byggts någon bättre spegelreflex än Canons nya flaggskepp.

  (Foto: Tillverkare)

  Less is more, brukar man ju säga, men det innebär också vissa begränsningar. Och det har Leicas svartvita kamera gott om.

   data-srcset

  Nikon D5500 är en av de bästa systemkamerorna för amatörer.

   data-srcset

  Om man bara nöjer sig med det bästa är Sonys senaste fullformatkamera ett ypperligt val.

   data-srcset

  Samsungs första proffskamera utmanar Canon och Nikon och lyckas med det mesta.

   data-srcset

  Superb nybörjarkamera som är enkel att använda och tar fina bilder.

   data-srcset

  Nikon är modiga som släpper en kamera du sparar 10 000 kronor på utan att missa något.

   data-srcset

  Här är kameran som är snabbare än det mesta och perfekt för actionbilder.

   data-srcset

  På många sätt och vis är Nikon D810 den bästa kameran vi har testat, men den kräver en hel del av fotografen.

   data-srcset

  Ett välgjort redskap för alla som behöver en kamera med snabbare autofokus för actionfoto.

   data-srcset

  Nikon D5300 ger oslagbar bildkvalitet för pengarna, men är för långsam för att vi ska börja jubla.