Det senaste halvåret har förra årets Galaxy S9 börjat kännas allt mer trött och förlegad. Alla konkurrenter har släppt mobiler med fler och bättre kameror, bättre prestanda och en hel radda intressanta finesser. Samsung började tappa andelar till aggressiva konkurrenter som Huawei. Inför lanseringen av Samsung Galaxy S10 var därför förväntningarna högt uppskruvade. För att visa vem det är som bestämmer skulle de därför inte bara behöva matcha konkurrenterna, de skulle behöva visa upp något i stort sett felfritt. Något som väckte begäret hos konsumenterna.
Och det har de gjort. Galaxy S10 är helt enkelt sexig med sin kurvade form och de färgglänsade baksidorna. Den har den största och läckraste skärmen, och med en undangömd selfiekamera får man intrycket att skärmen verkligen går kant till kant. Att fingeravtrycksläsaren gömmer sig bakom glaset bidrar än mer till att det känns som en snygg mobil utan distraktioner. Den har även klassledande prestanda, betydligt mer minne än tidigare och kan fås med upp till 1 000 gigabyte(!) lagring. Men då springer priset iväg till 17 500 kronor vilket är i samma liga som Apple XS Max, vars pris blev kritiserat som bisarrt för en mobiltelefon.
Utseende och konstruktion
Med Galaxy S7 Edge började Samsung sin avveckling av skärmkanter genom att böja skärmen över sidorna. Med Galaxy S8 krympte man över- och underkanten betydligt. Och med den nya Infinity-O skärmen gömmer man selfiekameran i ett utstansat hål istället för i en ”flärp” som på iPhone. Något vi visserligen redan sett på Honor View 20. Genom att även minska kanterna ytterligare är vi nästan framme vid en mobil som saknar kanter. Intrycket är att skärmen verkligen täcker hela framsidan.
Baksidan är uppfriskande ren från distraktioner med bara de nya trippellinserna för kameran och en diskret logotyp. Detta eftersom vi även slipper fingeravtrycksläsaren som istället sitter bakom skärmglaset. Förutom svart kan den fås i en pärlemorsskimrande vit, och om man köper de mer välutrustade modellerna även i ännu snyggare keramisk baksida i vitt eller svart. Naturligtvis behåller Galaxy sin IP68 damm- och vattentäthet från förr.
Skärm
Tack vare de krympta kanterna har skärmen kunnat bli lite högre, vilket ger ett 19:9 skärmförhållande. Praktiskt för att scrolla på sociala medier eller läsa långa texter. Men det är film- och bildvisning som skärmen gör allra bäst. Med en HDR 10+ certifiering har den ett dynamiskt färgomfång som heter duga. Den har även förbättrad återgivning av korrekta färger vilket är viktigt vid foto. Tack vare hela 1 200 nits ljusstyrka är kontrasten sagolik och skärmen läsbar i solljus. Allting täcks av ett än starkare Gorilla Glass 6.
Kameror
Förutom vidvinkel- och telelinsen från Galaxy S9+ har S10 försetts med en ultra-vidvinkel lins. Den har ett lika brett synfält som det mänskliga ögat så att man verkligen ska kunna fånga det man ser när man har en spektakulär utsikt. Likt konkurrenterna använder man nu en ”neural processor” som analyserar motivet bättre, väljer bland ett utökat antal scenlägen och anpassar inställningarna. Den kan nu även ge dig förslag på hur du ska komponera bilden bättre.
Vid normala förhållanden blir bilderna väldigt bra exponerade, färgåtergivningen är mycket bättre än förr och den fokuserar alldeles utmärkt. Man ser också fler detaljer i skuggor tack vare bättre HDR-bearbetning. I svag belysning får man ungefär samma ljusstyrka som tidigare, men med naturligare färger, bättre skärpa och fler bevarade detaljer. Världsklass! Det märks att bildbehandlingen har tagit ett stort steg i rätt riktning och är nu i klass med vår tidigare favorit Huawei P20 Pro.
Användning
Fingeravtrycksläsaren bakom glaset använder, till skillnad från OnePlus 6T och Huawei Mate 20 Pro, ultraljud. Därmed får man en 3D-avläsning, vilket enligt Samsung gör det betydligt svårare att lura den. Den är inte lika snabb som traditionella avläsare men inte besvärade långsam.
Börjar kompisens mobil tappa orken kan man använda Galaxy S10 som en trådlös laddningsplatta. En finess vi tidigare sett på Huawei Mate 20 Pro. Wireless Power Share är kanske inget man använder hela tiden, men ändå en trevlig finess.
Det nya gränssnittet One UI är inte unikt för S10 utan fås även på S9 efter uppgradering till Android Pie. Det gör mobilen lättare att använda med en hand, vilket är välkommet med så här stora skärmar, och tydligare. På det hela taget mindre i vägen än tidigare och faktiskt riktigt trevligt.
Mindre kul är att de envisas med en knapp på sidan för Bixby, Samsungs digitala assistent. Eftersom den inte finns på skandinaviska språk är det mest irriterande när den hoppar fram stup i kvarten och tjatar om att man borde prova den. Nej tack.
Prestanda
Vi har visserligen ännu inte sett siffrorna för kommande Snapdragon 855, men Samsungs egna Exynos-processor är markant snabbare än nuvarande Snapdragon 845 och Huaweis Kirin-processor. Vi pratar om 15-20 procent snabbare beräkningar, 33 procent snabbare grafik och tack vare mer och snabbare minne, uppåt 40 procent snabbare än Galaxy S9. Den har även stöd för nya Wifi 6 samt snabbaste klassen av 4G LTE. Tack vare ett större batteri får man, enligt vårt test, ut en timmes extra användning. Inte illa!
Slutsats
Samsung har haft mycket att bevisa men har levt upp till förväntningarna. Galaxy S10+ har plockat russinen ur konkurrenternas kakor och levererat ett flaggskepp med alla deras finesser i en apparat. Man behöver alltså inte välja om man vill ha många och bra kameror, utmärkt skärm eller snabb prestanda. Den dolda fingeravtrycksläsaren fungerar utmärkt och den omvända trådlösa laddning är trevlig. Allt detta i en snygg och kurvad förpackning med en skärm som förefaller täcka hela framsidan. Dock blir den svettigt dyr om man väljer maximal lagring. Den som vill spara en slant kan snegla på överkomligare Galaxy S10e istället.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser