annons

test:
MSi PS42 8RB-015NE

För civilt bruk

Namnet MSi är nästan synonymt med gaming-datorer. Men Prestige-serien är byggd för ”fina” arbetsuppgifter.

(Foto: Tillverkare)
MSi PS42 8RB-015NE
annons

Vi har testat många bärbara datorer från MSi. Märket är bland de största när det gäller gaming och har vunnit många utmärkelser i våra tester. Men det finns en värld utanför LAN-festernas väggar, och den har väckt den taiwanesiska tillverkarens uppmärksamhet.

MSi PS42 8RB, med smeknamnet ”Modern”, är en ultrabook-PC med karaktäristisk design: aluminiumfärg och smala linjer överallt. Tjockleken är strax under 16 mm och vikten 1,2 kg. Alltså en dator som är gjord för att stoppas i portföljen eller ryggsäcken och följa med hela dagen på jobbet eller i studierna.

Skärmen är 14 tum stor och har Full HD-upplösning. Den är skarp och snygg, utan att få extrapoäng för någon bländande ljusstyrka eller färgäkthet. Touch-funktion får man också klara sig utan. Fast så befinner vi ju oss i den mer lättillgängliga änden av prisskalan.

Nedbantat GeForce

MSi PS42 finns i flera versioner. Skillnaden är processorn och grafikkortet. Den testade versionen är utrustad med en 1,8 GHz Intel Core i7-processor och ett GeForce MX150 grafikkort från Nvidia. Det är ett ”mobilt” grafikkort som inte på något sätt kan jämföras med de kraftfulla 3D-processorerna från samma märke, men ändå bättre än Intel HD Graphics som annars är standard i de allra flesta ultrabook-datorer. Det finns också mer muskulösa versioner som har ett ”riktigt” GeForce GTX 1050-kort ombord.

Tangenterna är stora, behagliga och bakgrundsbelysta. Känslan är inte lika precis som vi är vana vid från MSi:s speldatorer, men är å andra sidan smidiga att skriva på. Webbkameran sitter längst ner på skärmen, vilket ger en smula grodperspektiv när man har videosamtal.

Tangenterna är stora, sköna och upplysta. (Foto: MSi)

Det finns gott om utgångar av olika slag runtom det tunna skalet. Och lyckligtvis både två USB 3-portar och två USB-C-portar. USB-C är säkert framtiden, men det är praktiskt att det även finns portar som kan användas i nutid.

Som vanligt hos MSi kan man övervaka och finjustera inställningar för processor, grafik, kylning, etc. Men möjligheterna är färre, och till exempel finns det ingen RGB-ljusshow att ställa in. Det hade lätt kunnat bli störande runt konferensbordet eller i föreläsningssalen.

annons

Högtalarna är dolda bakom ett galler som löper längs hela skärmen. Det ser snyggt ut, men ljudet är av det tunnare slaget jämfört med spelmodellerna där ljudet är fintrimmat av Dynaudio. Men för ett Skype-möte och en YouTube-video någon gång emellanåt är det OK.

annons

Benchmarks

Som nämnts ovan är processorn en 1,8 GHz Intel Core i7-8550U, som är fyrkärnig med åtta trådar. Detta garanterar en vettig beräkningskraft, så på det området befinner sig MSi PS42 på samma nivå som både de bästa ultrabookarna och sina syskon från MSi:s gaming-avdelning. Geekbench-testet ger 4202 singlecore respektive 10654 multicore. Även i kontorsprogramssimuleringen PC Mark 10 är resultatet fint: 3715. Så datorn är lätt, men inte långsam. Bara maskiner med många fler processorkärnor är betydligt snabbare. Och då blir priset gärna det dubbla.

3DMark-testet mäter datorns förmågor i 3D-spel, och här är resultatet är mer måttligt. 1189 poäng i 3D Spy och 3276 i Fire Strike är ungefär en fjärdedel av vad PS42:s storebror GT75VR klarar av. Fast den kostar och väger tre gånger så mycket och går inte på något sätt ner i en skolväska! Och har prestanda som är flera gånger högre än typiska ultrabook-datorer.

MSi:s studie-laptop är trogen sitt ursprung och har extra grafikmuskler. (Foto: MSi)

MSi hävdar att PS42 orkar i upp till 10 timmar på en laddning. Så den ska nog hålla i en hel arbetsdag. I det hårda men standardiserade batteritestet, som kör krävande uppgifter med fullt tryck på skärmen, orkade den tre och en halv timmar. Det är fullt jämförbart med andra Core i7-baserade ultrabookar.

Ultrabook-datorer är ett nytt territorium för MSi, och där finns det många som vill vara med och leka. Om vikten och storleken spelar störst roll så är superlätta Acer Swift 5 och Asus ZenBook 13 värda att ta med i beräkningen. Om grafiska muskler är viktigast så är ekonomi-gamern Lenovo Legion Y530 intressant och fortfarande diskret. MSi PS42 hamnar någonstans mellan ytterligheterna.

annons

Slutsats

MSi PS42 8RB-015NE är en utmärkt och helt tjusig ultrabook-dator med en prislapp som de flesta klarar av. Den fungerar strålande som studiedator eller arbets-PC. Den orkar en hel dag på batteri och är lätt att bära med sig. Det finns ett utmärkt utbud av portar, vilka behov man än har. Den klarar bildbehandling fint och backar inte för ett parti Civilization eller League of Legends mellan jobben. Men tunga 3D-spel är den inte gjord för.

picture5 picture4 picture3 picture2
<
>
MSi PS42 8RB ser ut som andra ultrabook-datorer: Tunn och lätt och av aluminium, och orkar en hel dag på en laddning. (Foto: MSi)
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Processor: 1,8 GHz Intel Core i7-8550U (quadcore, 8 trådar)
 • Skärm: 14-tums IPS Full HD (1920 x 1080)
 • Minne: 8 GB DDR4
 • Grafik: Nvidia GeForce MX150 med 2 GB
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Hårddisk: 256 GB SSD
 • Mått/vikt: 32,2 x 1,6 x 22,2 cm/1,2 kg
 • Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2, HDMI, 2 USB-C, 2 USB 3, minijack 3,5 mm, kortläsare, fingeravtrycksläsare
 • Webb: msi.com
Prestanda GeekBench: 10 654 multi, 4 202 single PC Mark 10: 3 715 3DMark TimeSpy: 1 189 3DMark Fire Strike: 3 276 CineBench R15: 95,5 fps/558 cb HD Tach: 1 692 MB/s Batteritest: 3 h 32 minPris: 11000 kr
Plus Lätt och riktigt flott ultrabook med utmärkt batteritid. Lite mer muskler än vad som är normalt i klassen. Bra pris.
Minus Inte lika välgjort läcker som konkurrenternas (dyrare) ultrabook-datorer. Skärmen är bara Full-HD och saknar pekfunktion.
MSi PS42 8RB-015NE produktsida
GeekBench: 10 654 multi, 4 202 single PC Mark 10: 3 715 3DMark TimeSpy: 1 189 3DMark Fire Strike: 3 276 CineBench R15: 95,5 fps/558 cb HD Tach: 1 692 MB/s Batteritest: 3 h 32 min
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  En doktor i mobilen

  Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.

  Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del

  Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.

  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)

  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.