Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Logitech G502 Lightspeed

Spelklassiker sliter sig lös

Den trådlösa versionen av G512 är lika bra som sin föregångare , den har bara ingen sladd.

Av / 2019-06-06 - 10:50
Logitech G502 Lightspeed
John Hvidlykke

Med sin kantiga form är Logitech G502 en lätt igenkännlig klassiker bland alla spelmöss. Och du har med all säkerhet sett den förut eftersom G502, och dess föregångare G500, är en av de mest sålda spelmössen någonsin.

Under åren har Logitech G502 kommit i flera olika varianter, för några månader sedan testade vi den senaste, G502 Hero. Den gången var nyheten en ny och mer exakt sensor med förkortningen HERO (High Efficiency Rated Optical) och en upplösning på 16 000 punkter per tum i stället för 12 000.

Nu har G502 Lightspeed landat på skrivbordet och den här gången är nyheten den trådlösa anslutningen. Som namnet antyder används inte Bluetooth, som är för långsamt och instabilt för gaming, utan Logitechs egen Lightspeed-adapter.

Det här är en helt naturlig utveckling, eftersom vi på senare tid har sett Lightspeed-versioner av gaming-hörlurar från Logitech.

Läs också: Vi testar 6 spelmöss

Även om ett batteri och en trådlös mottagare har byggts in så är G502 Lightspeed ett par gram lättare än sin trådbundna släkting. Och vikten kan precis som tidigare justeras med hjälp av små vikter som klickas fast bakom en magnetisk lucka – som också öppnar till ”garaget” där USB-adaptern kan parkeras under transport.

Kantig och greppvänlig

Trots sina många skarpa kanter är Logitech G502 Ligtspeed oerhört ergonomisk och de sammanlagt 11 programmerbara knapparna är strategiskt placerade och har olika former, så att de är lätta att pricka men utan att man tar fel i stridens hetta. Och så ser det coolt ut på samma gång! Musen ligger väl i handen, men passar tack vare sin låga, smala form bäst för en relativt liten hand.

Det finns inbyggt RGB-ljus som kan synkroniseras med andra Logitech-enheter. Men bara i loggan. Om spelet ska få fest och färg så har exempelvis Asus mycket mer iögonfallande modeller.

Lightspeed-adaptern är en pytteliten USB-dongel. Dessutom ingår en mikro-USB-adapter till adaptern. Men eftersom den har honkontakt måste man i så fall skaffa en adapterkabel till adapter-adaptern. USB-C stöds däremot inte. Man får även en USB-kabel för laddning. Men eftersom den är både lång, läcker och tygöverdragen kan den lätt användas för att spela med om man av någon anledning vill undvika trådlös anslutning.

Trots sina många skarpa kanter är Logitech G502 Ligtspeed oerhört ergonomisk. Foto: Logitech

Lika bra som med kabel

Logitech G502 Lightspeed är – föga överraskande – lika bra att spela med som sin trådbundna föregångare. Att sensorn har en upplösning på 16 000 DPI är däremot helt irrelevant om man inte använder ett frimärke som musmatta. Det viktiga är att skanningshastigheten är 400 tum per sekund. Det betyder att du aldrig kommer att göra en rörelse som är för snabb för att läsas av. Musknapparna är lätta och snabba, som de ska vara, så tiodubbla klickningar är inget problem.

Den trådlösa anslutningen är en naturlig produktutveckling från Logitechs sida, men är det verkligen en förbättring? Bara i form av bekvämlighet. Trådlöst är behagligt och Logitechs egen Lightspeed-adapter är både snabb och stabil. Men trådlös anslutning innebär också en betydande extrakostnad, och den kan aldrig bli bättre eller snabbare än kabelversionen. Som bäst är den lika bra. Och så finns fortfarande batteritiden att oroa sig för – vem vill riskera att förlora kontrollen mitt i en viktig ranked match? Sådant kan nog lösas genom att man tar med sig USB-kabeln och spelar vidare med kabel. Men då missar man förbättringen.

G502 Lightspeed är lika bra att spela med som sin trådbundna föregångare. Foto: Logitech

Slutsats

Att Logitech G502 är en utmärkt spelmus har vi redan bevisat eftersom den bygger på ett väl beprövat och framgångsrikt koncept som har gjort den till en av de största mussuccéerna. Nu bara i en trådlös version och med de senaste sensorerna. En helt annan fråga är huruvida gamers föredrar den trådlösa versionen eller den trådbundna som går att hitta för ungefär halva priset. Min gissning är att hardcore-spelarna kommer att hålla sig till kabelversionen, men också att det kommer att langas gott om trådlösa G502-möss över disk till mer sporadiska spelare.

Karakter
Logitech G502 Lightspeed

Home tycker

Snabb och exakt. Den är precis lika grym som den ser ut. Betydligt dyrare än versionen med kabel. Ingen USB-C-adapter.

1 reaktion på ”Logitech G502 Lightspeed”

  1. Ni missar helt poängen med att adaptern har micro usb anslutning. Du kopplar adaptern med dongle längst ut på sladden du även laddar musen med. Du får en bättre anslutning med mindre risk för interferens när du tex har datorn under skrivbordet, sen när du behöver ladda musen drar du helt enkelt bort adaptern och sätter sladden i musen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen