TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Ledvance Smart+ WiFi

Koppla upp din bordslampa på nätet

Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.

forfatter
Publicerad 2020-12-28 - 09:00
Karakter
Ledvance Smart+ WiFi
L&B tycker
Det är kul och priset är ganska konkurrenskraftig. Utbudet av ljuskällor är enormt och du kan ställa in stämningen i både huset och trädgården.
Lamporna kan göra precis vad som helst, men installationen är ganska nördig. Gränssnittet mellan Ledvance egen kontroll och Googles kan vara förvirrande.
Specifikationer
 • Färger: RGB, vit varm/kall (2700-6500 K)
 • Trådlöst: Wi-Fi
 • App-styring: Ledvance WiFi
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
 • Fjärrkontroll: Tänd/släck, ljusstyrka
 • Web: ledvance.com
Produktsida

Smarta ljuskällor är en av de mest populära produktkategorierna för det smarta hemmet. Vilket är förståeligt. Det är visserligen roligt att ha en högtalare som du kan fråga om morgondagens väderprognos, men ljus behöver vi alla hemma.

Smart belysning kan som minimum tändas och släckas med fjärrkontroll, men de smarta ljuskällorna kan ofta även justeras i styrka och färgbalans. Det blir dock inte riktigt smart förrän flera glödlampor samlas i grupper som kan styras på en gång, så att hela vardagsrummet kan växla från läsbelysning till filmisk atmosfär med ett enda tryck.

Det mest kända systemet är Philips Hue, som nästan är lika dominerande när det gäller smart belysning som Sonos är inom multirums-högtalare. Men även här ökar antalet konkurrenter. En av dem är Ledvance som även marknadsför ljuskällor från Osram.

Läs också Philips Hue Starter Kit Vill du ha ett smart hem bör Philips Hue vara det första du investerar i.

Finns med WiFi, Bluetooth och ZigBee

Ledvance säljer tre typer av smarta lampor, som kan styras via Bluetooth, Zigbee respektive WiFi. Vi tittar i detta test på WiFi-ljuskällor, som kan användas direkt med husets vanliga trådlösa nätverk utan något nav eller gateway.

Även om Ledvance är relativt nya på marknaden för smart belysning är katalogen för WiFi-produkter omfattande. Glödlamporna finns i de vanliga ljusstyrkorna, formerna och socklarna. Och för var och en av dem finns tre ljusvarianter: RGB, vitt och vitt med justerbar färgtemperatur.

Det ger ett enormt urval med mer än 100 olika produktnummer. Dessutom tillkommer tak- och väggarmaturer, LED-lister för inomhus och utomhus, lampor för trädgården med mera. Även en WiFi-kontrollerad arbetsbelysning finns i programmet. Glödlamporna kostar från 170 kronor, medan priset på fixturer och lampor börjar på ca 1 000 kronor.

Det finns lampor och belysningsprodukter för både inom- och utomhus. (Foto: Ledvance)

Kräver inte extrautrustning

Det som gör smarta hem smarta är inte fjärrkontrollen (TV:n har ju haft en i årtionden), utan integrationen mellan saker. Och det betyder att de smarta sakerna måste tala samma språk. De flesta smarta lampor kräver en så kallad brygga som förbinder lamporna och det trådlösa nätverket. Både Philips Hue och IKEA Trådfri använder ZigBee-standarden.

Läs också IKEA Trådfri Gateway startkit IKEA kan inte riktigt mäta sig med Philips HUE, men slår dem med priset.

Det är lätt att beskriva glödlamporna från Ledvance. Eftersom de måste passa i vanliga armaturer ser de exakt ut som vad de är: Glödlampor. På ytan finns det ingen synlig skillnad mellan en 170-kronors 470 lumen RGB smart glödlampa och stormarknadens LED-lampa för en tjuga. Allt det intressanta är på insidan.

Glödlamporna ser ut som vad de är: Glödlampor. De kan bara lite mer. (Foto: Ledvance)

Enkel inställning

Ledvance har också ZigBee-lampor i sortimentet, men lamporna i detta test är anslutna direkt till WiFi. Det är smart, då du slipper en extra startkostnad och ett extra lager av kommunikation. Förutom Ledvances egna app kan glödlamporna och lamporna ses och styras direkt i Google Home och Amazon Alexa.

Installationen är enkel, och när du har provat det en gång tar det bara några minuter för varje ny enhet som ska läggas till. Att lägga till varje enhet i Google Home är lika enkelt. Tyvärr kan Google Home inte lista ut hur du får enhetens position från Ledvances egen app, så du måste välja plats för varje enhet i båda apparna.

Det tar några minuter att lägga till en ny ljuskälla i systemet med Ledvances-appen.  (Grafik: Ledvance)

Fjärrstyrd kontakt

Den första produkten jag vågade installera var inte en glödlampa, utan en fjärrstyrd strömbrytare för eluttaget. På så sätt kan man slå på och av den apparat som är inkopplad i uttaget med en app.

En fjärrstyrd kontakt kan göra icke-smarta ljuskällor lite smartare. (Foto: Ledvance)

Att tända och släcka lamporna med mobilen är bara nästan lika enkelt som att använda strömbrytaren, så det behövdes fler för att göra det intressant. Glödlamporna i skrivbordslampan, kökslampan och flera taklampor ersattes därför med smarta versioner. De flesta i RGB-versioner.

Utbudet av ljusstyrkor och former är lyckligtvis stort. Även en extra kraftfull 1600-lumens RGB glödlampa (motsvarande en gammaldags 100 watts glödlampa) införskaffades för PH-lampan i köket, som på grund av dess många lager av metallskärmar är allt annat än ljuseffektiv.

Ljusstyrka och färgnyans (på RGB-glödlamporna) kan justeras i appen. (Grafik: Ledvance)

Följ dagens rytm

I appen kan man med skjutreglage och en färgcirkel avgöra ljusets styrka respektive färg. Men det här är bara början. Lampor kan tändas och släckas vid vissa tidpunkter, och för mer avancerad styrning kan man aktivera funktionen ”Biological Rhythms”. Den ändrar styrka och färg under dagen för ett milt uppvaknande, ett ljusvitt arbetsljus under dagen och avslutar dagen med dämpad belysning innan sängdags.

”Biorythm”-funktionen gör att styrkan på ljus och färgtemperatur kan förändras med dagens rytm. (Foto: Ledvance)

“Sätt på mysbeslysning”

Ledvance-enheterna fungerar med Google Home. Det innebär till att börja med att du kan lägga till dem i rum i hemmet, så att Google-assistenten vet att till exempel skrivbordslampan finns i vardagsrummet – och att den därmed automatiskt visas i listan över ljuskällor i vardagsrummet.

Nästa steg är att skapa Google Home-rutiner, där flera enheter styrs på en gång. Detta kräver lite programmerings-tänkande, då varje steg i rutinen utförs som ett logiskt kommando. Du kan till exempel inte ställa in ljusstyrkan på en lampa förrän du är säker på att den är på.

Till exempel har jag gjort funktionen ”Mysbelysning”, som slår på och justerar alla lampor i vardagsrummet till ett svagt, varmt ljus när jag säger det magiska ordet.

Det magiska ordet ”Bio” aktiverar scenen som passar till hemmabion. Här är det mesta av ljuset släckt, förutom ett svagt, grönt ljus längs väggen så att du kan hitta din plats. En fem meter lång RGB-ljuslist klarar av det. Nu behöver jag bara hitta en popcorn-maskin med röststyrning…

Ledlist med RGB-belysning används för stämningsbelysning – eller i hemmabion. (Foto: Ledvance)

Justerbart arbetsljus

Förutom vanliga glödlampor har vi också tittat på tak- och väggarmaturer som skulle passa i kök och hall, där det finns större behov av ett effektivt arbetsljus än stämningsbelysning. Till exempel lampan Orbis, som är en cylinder på 45 centimeters diameter med en lysande ring på insidan. Här är det vettigt med fjärrkontroll, så att alla kan justera ljusstyrkan utan att behöva fumla med sin telefon.

Med en ljusstyrka på 2800 lumen, motsvarande en 250-watts glödlampa, är det gott om ljus för matlagning och med möjlighet till mysigare atmosfär när man äter. Som med de flesta glödlampor kan färgtemperaturen justeras från varmt till bländande vitt.

Med upp till 2800 lumen ljusstyrka är Orbis-lampan avsedd för platser där arbetsljus behövs mer än kulörta myslampor. (Foto: Ledvance)

Billigt och dyrt

Beroende på hur man ser på det kan Ledvance-lamporna anses vara billiga eller dyra. Enhetspriset är något lägre än närmaste konkurrent, vilket är Philips Hue. Men de är fortfarande tre till tio gånger dyrare än vanliga LED-baserade glödlampor med samma ljusstyrka. Så oavsett system kommer det att bli betydligt dyrare att göra allt ljus i hemmet smart.

Philips Hue har, precis som Sonos på flerrumsljud, fördelen av att ha varit med så länge att de har blivit en de facto-standard som även andra tillverkare vill haka på. Ikeas Trådfri-belysning består fortfarande av endast ett fåtal modeller, men säljs billigt på samma ställe som du köper dina möbler.

(Foto: Ledvance)

Slutsats

Marknaden för smart hem-produkter är fortfarande ung, och det anses fortfarande lite nördigt att ersätta sina glödlampor med smarta glödlampor med egna IP-nummer och tillhörande mobilapp. Men Ledvance är ett bra steg på vägen till att göra det till vardagsmat.

Det är lätt att komma igång, inget mer än en router krävs, och priset är konkurrenskraftigt jämfört med Philips Hue. På RGB-glödlampor är Ledvance faktiskt billigare än till och med Ikea. Ljuskvaliteten är oklanderlig och – vilket är viktigt – urvalet är tillräckligt stort för att du ska kunna använda samma system för alla lampor du vill uppgradera. Faktum är att jag bara saknar filamentlampor i retrostil – och de sägs komma till våren.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend