Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Huawei MateBook X 53019308

Läcker rese-bärbar

Huaweis första resvänliga laptop är inte dum!

Av / 2018-02-14 - 13:12
Huawei MateBook X 53019308
Mikael Hansen

Reser du mycket så vet du hur viktigt att laptopen inte tar för stor plats och väger för mycket. Gillar du Mac så är den senaste Macbooken det mest givna valet. Föredrar du PC är det lite svårare att välja. Datorn vi testar här är Huaweis första bärbara och just av det kompakta och lätta slaget. För att vara ett första försök verkar den vara otroligt välgjord!

MYCKET lätt och tunn

MateBook X är inpackad i aluminium, väger bara ett kilo och är 12,5 mm tjock. Det är skönt för axeln men dåligt för flexibiliteten. Huawei har bara fått plats med två USB-C-portar och ett hörlursuttag. Märkligt nog kan bara den vänstra porten användas för laddning. Den medföljande laddaren är å andra sidan mycket liten och därför också ganska så resvänlig.

Vill man ha en extra port eller koppla in en skärm så ligger det en dongel i kartongen. De beskedliga måtten medför också vissa begränsningar för det inbyggda tangentbordet. Knapparna är mycket platta, sitter tätt och har inte särskilt lång slaglängd. Strömknappen har inbyggd fingeravtrycksläsare. Smart!

Snygg skärm

Den inbyggda skärmen är på 13 resvänliga tum. Den är otrolig snygg, ljusstark, skarp och har massor av tryck i färgerna. Storleksförhållandet är å andra sidan en smula underligt. 3:2 passar fint för att ha flera fönster öppna samtidigt, men inte lika bra för video i bredformat.

De inbyggda högtalarna sitter precis under skärmen. De spelar förvånansvärt högt och bra.

Tyst som graven

Även om datorn av naturliga skäl inte har det mest kraftfulla innanmätet så är den utrustad med en Intel Core i5- eller i7 U-processor. Detta i kombination med 8 GB RAM och 256 eller 512 GB hårddisk gör den idealisk för allsköns kontorsuppgifter. Det är också trevligt att det inte finns några inbyggda fläktar – faktiskt riktigt imponerande eftersom detta i normala fall innebär en svagare CPU. Även om den är tyst så kan datorn jobba på och bli lite varm på undersidan när den belastas maximalt. Man kan räkna med att få ut någonstans mellan 6 och 7 timmar ur batteriet om man använder datorn måttligt och har normal ljusstyrka på skärmen.

Slutsats

Huawei Matebook X är en lätt och resvänlig laptop som är ett strålande alternativ till Apples MacBook. Designen är solid och läcker och innanmätet tillräckligt snabbt för att passa arbete i farten. Men som vardagsdator kommer få portar och begränsade prestanda antagligen att bli irriterande, så vi betraktar MateBook X som en bra satsning på en extradator som man kan ta med på resor. Ur den synvinkeln är dock priset ganska så högt, och det hade också varit bra med ett mer effektivt batteri.

Home tycker

Liten, lätt och läcker dator som du alltid kan ha i väskan. Batteritiden kunde ha varit bättre, skärmen är liten och priset är tämligen högt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ljud & Bild
Rulla till toppen