Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Air 2018

Mindre och skarpare

MacBook Air har återuppstått i ett mindre format med en betydligt bättre skärm.

Av / 2019-01-06 - 10:20
Apple MacBook Air 2018
Jonas Ekelund

Bortsett från en liten uppfräschning förra året är det hela tre år sedan MacBook Air uppgraderades. Sedan dess har vi fått se både uppgraderade MacBook Pro samt lilla MacBook har haft sin premiär. Många misstänkte nog att den senare blivit en ersättare för Air. Det var därför en överraskning vid höstens lanseringsevent att det faktiskt kom en ny modell av MacBook Air.

Den stora nyheten är att den gamla lågupplösta skärmen äntligen har ersatts med en modern Retina-skärm. Måtten och vikten har krympt ytterligare, men trots detta har datorn fått en större styrplatta och ett tangentbord med fingeravtrycksläsare. Ljudet har fått en rejäl uppryckning. Insidan har så klart modernare kretsar och den nya säkerhetskretsen. Samma sak gäller portarna som nu i likhet med övriga sortimentet helt övergått till USB-C.

Nackdelen med uppgraderingarna är att detta inte längre är en utpräglad budgetmodell. Den förra modellen kostade 2/3 av vad MacBook och MacBook Pro gjorde. Nu skiljer det bara hundralappar vilket gör valet betydligt svårare.

(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion

På papperet ser det kanske inte så dramatiskt ut att den har krympt ett par centimeter på ena ledden, en och en halv på den andra och att den blivit någon millimeter tunnare. Sida vid sida är det dock slående och den påminner mer om lilla MacBook. Kanterna runt den gamla skärmen ser groteskt breda ut i jämförelse. Faktum är att volymen krympt med 17 procent och vikten har gått ned ett helt hekto. Det gör faktiskt ganska stor skillnad i väskan. Vill man även lätta miljösamvetet är det trevligt att veta att den är gjort av 100 procent återvunnet aluminium.

Skärm

Det mest slående med nya MacBook Air är att den äntligen har fått en modern skärm. Den gamla 1,3-megapixelskärmen har ersatts av en härlig med 4 megapixels. Därmed är det slut på de grovhuggna pixlarna som gjorde liten text svårläst och detaljredigering av bilder jobbigt. Men det är inte bara upplösningen som förbättrats utan den kan också återge 48 procent fler färger. Dessutom har skärmen bättre betraktningsvinkel så att man slipper föregångarens jobbiga färgskiftningar. Därmed är Air riktigt användbar för fotoredigering i farten. Även om den saknar Truetone-färgkorrigeringen som MacBook Pro har.

Nytt tangentbord och större styrplatta, samt blixtsnabba USB-C-portar. (Foto: Apple)

Användning

Redan när man ska stoppa in laddningssladden noterar man att den gamla Magsafe-kontakten är borta. Istället används, precis som på de övriga bärbara modellerna, genomgående USB-C. Både för laddning och för inkoppling av externa enheter. Har man många gamla USB-enheter blir det dock till att skaffa adaptrar. Det gäller även om man vill överföra foton från SD-kort då den tidigare inbyggda kortläsaren har försvunnit. Tråkigt nog finns bara två portar vilket gör att det för många nog blir nödvändigt att skaffa en USB-C-hub.

Styrplattan har blivit betydligt större och stöder praktiskt nog Force Touch. Tangentbordet är av den nya grunda ”butterfly”-typen. Slaglängden är mindre men det ändå bekvämt att skriva på. Förhoppningsvis är det bättre konstruerat än på senaste MacBook Pro som hade problem med att smuts samlades och tangenterna slutade fungera. Högst upp till höger sitter den nya fingeravtrycksläsaren som både kan användas för inloggning och identifiering vid köp. Detta tack vare T2-säkerhetskretsen som även krypterar hårddisken och låter datorn lyssna efter Siri-kommandon.

Prestanda

Är man inte så insatt i Intels benämningar på processorer är det lätt att tro att nya Air borde vara betydligt snabbare. Den är ju ändå tre år nyare. Men det har faktiskt inte hänt så mycket med den strömsnåla Core i5 som Apple valt. Den är något snabbare än MacBook och gamla Air, men betydligt långsammare än MacBook Pro. SSD-diskarna är dock snabbare vilket spelar en hel del roll vid daglig användning. Grafiken har visserligen blivit snabbare, men måste driva tre gånger så många pixlar, vilket gör att slutresultatet ändå upplevs som långsamt. Det enda området där Air blivit betydligt snabbare är videoavkodning tack vare den nya T2-kretsen.

Mindre, tunnare och lättare (Foto: Apple)

Slutsats

Har man en gammal Macbook Air som man vill uppgradera är 2018-modellen ett bra kliv framåt. Den upplevs som snabbare och är både mindre och lättare. Men framför allt har den äntligen fått en högupplöst skärm med bra färgåtergivning. Att den använder samma USB-C som övriga nya Apple-produkter är smidigt, även om uppgraderingen från gamla modellen innebär att man får skaffa adaptrar. Dock har priset ökat ordentligt, speciellt om man väljer mer lagringsutrymme. Är det smidighet man är ute efter kanske man ska titta på 12-tums MacBook istället, medan en enklare MacBook Pro är betydligt snabbare och inte mycket dyrare.

Karakter
Apple MacBook Air 2018
Premium

Home tycker

Äntligen en bra skärm. Mindre och lättare. Fingeravtrycksläsare och bättre styrplatta. Grafiken inte den snabbaste. Bara 2 USB-C-portar. Inte längre så billig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen