Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer SC-LX83

Avancerad och modern

Pioneers toppmodell är en bastant kraftkarl med modern teknik inombords. Och du kan använda din iPhone eller iPad som fjärrkontroll.

Publicerad 2011-03-14 - 21:45
Pioneer SC-LX83
Geir Gråbein Nordby

SC-LX83 specificeras till 7 x 190 digitala watt (ICEpower) och Pioneer själva kallar den för sin Herkules. Sådant bygger upp förväntningar, och den ska baske mig få visa vad den går för!

Två HDMI 1.4-utgångar gör det möjligt att koppla in både en TV och en projektor samtidigt, och tack vare ljudreturkanalen slipper du dra en extra ljudkabel från TV:n om den har inbyggd dekoder. Receivern har sex HDMI-ingångar, alla med stöd för 3D-bild och HD-ljud. iPoden kan kopplas in digitalt till USB-porten på fronten.
Vill du använda extra höjd- eller breddkanaler längst fram kan det göras genom att koppla in ett extra stereoslutsteg.

Precis som sina mindre släktingar har LX83:s HDMI-ingångar jitterreduktion (PQLS) som fungerar tillsammans med vissa Blu-ray-spelare från Pioneer. Själva omvandlingen utförs av nya 32-bitars D/A-omvandlare, och den så kallade Sound Retriever Air-tekniken försöker återskapa förlorad information från komprimerade ljudformat som MP3, WMA, Dolby Digital, DTS och till och med bluetooth (A2DP). Internetradio finns också på plats.

Det coolaste med Pioneers receiver är att det går att styra den via nätverk, antingen från PC eller med Apples i-prylar. De senare är allra tuffast, och vi testade med en iPod Touch. Systemkalibreringen och alla grundinställningar görs dock från fjärrkontrollen som ingår eller med hjälp av styrknapparna på receiverns front.

Prestanda
Automatisk kalibrering tar tid eftersom receivern kollar många parametrar. Den korrigerar även för både stående vågor och fasfel. Det senare är förbättrat från guldvinnaren LX73 (16 000 kronor, testad i nr 11-2010) så att funktionen täcker hela frekvensregistret. Men precis som alla Pioneer-receivrar går LX83 in i tyst läge när man går in i inställningsmenyn, så man kan inte höra i realtid vad som händer med ljudet när man ställer in varje kanals fördröjning och ljudnivå.

Trots all högteknologi är receivern enkel att använda och menysystemet är både överskådligt och snyggt. Det är enkelt att styra funktionerna från en iPod Touch, där kommer man åt olika ljudfunktioner direkt medan man på den vanliga fjärrkontrollen måste trycka på samma knapp flera gånger för att få fram rätt funktion.

Ljudmässigt låter LX83 öppet och sömlöst, den är bättre än sin dunderfina lillebror LX73. Särskilt med rumskorrektionen och den automatiska EQ:n aktiverad, eftersom faskorrektionen gör att ljudbilden känns ännu mer stabil.

När Jake Sully irrar runt i djungeln i ”Avatar” sugs vi in i en stor och luftig ljudbild. Små vindilar, prasslande buskar och lianer omringar oss så verklighetstroget att det känns som om vi befinner oss i skogen.
Och när ett stort dinosaurieliknande monster attackerar brakar allt löst! Det finns gott om kraft, precis som man ska kunna förvänta sig av en förstärkare för de här pengarna. Det finns ännu lite större kraftresurser än hos LX73.
Men ändå, när vi pressar receivern i intensiva partier så uppför den sig lite stressat och ljudet är en smula hårt. Särskilt i en scen i actionfilmen ”Eagle Eye” där en bil kraschar in i en annan och det sprutar krossat glas överallt. Då skär det hemskt i öronen.

Musik i stereo låter öppet och detaljerat. Sångröster markeras tydligt och detaljerna är tydliga i fiolers, cymbalers och gitarrers övertoner. Det saknas måhända en aning fyllighet, och rent dynamiskt hade vi nog förväntat oss ännu lite mer från en så koststam förstärkare.

Slutsats
Det är ingen tvekan om att SC-LX83 är en väldigt bra hemmabioreceiver. Den har mycket godsaker på insidan och fungerar som knutpunkt för TV, BD-spelare, dator, iPod och internet-streaming. Pioneers receiver är enkel att använda och den avancerade rumskorrektionen fungerar väldigt bra. Ljudet är prydligt och vi gillar speciellt ljudbildens orubbliga perspektiv.

Även om LX83 är kraftigare än sin lillebror, och därmed också absolut kraftig nog för ösa på med bastanta ljudtryck, kommer kanske somliga att tycka att den når sin maxvolym lite väl tidigt. Med den reservationen rekommenderar vi gladeligen SC-LX83.

Ljud & Bild tycker

Stor och öppen ljudbild. Lättskött. Vill ha ännu mer kraft. Krångliga manuella inställningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen