test: Philips 55PUS6503

Ambivalent grundmodell

6503-serien får klara sig utan många av specialiteterna vi förknippar med Philips, men levererar en godkänd bildkvalitet till ett trevligt pris.
Karakter
Philips 55PUS6503
Ljud & Bild tycker
Philips-skärmen har tjusig bild med fin skärpa och nyanserade färger.
Rörelserna är lite hackiga och vi saknar Ambilight!
Specifikationer
Storlek/typ: 55-tums 4K LED-LCD IPS Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Operativsystem: SAPHI Ingångar: 3 HDMI, 2 USB Utgångar: Optisk digital ljudutgång HDR: HDR10+ Övrigt: Webb: philips.com
Annons
Annons
forfatter

Philips är kända för sina extravaganta TV-apparater med färgljus som får hela väggen bakom att bada i regnbågens alla färger och som ändras i takt med handlingen på skärmen. Vi pratar naturligtvis om Ambilight, som har varit en patenterad specialitet i åratal. Philips erbjuder tekniken i en lång rad TV-apparater, från flaggskeppsmodellerna med OLED-panel ned till de ganska så billiga varianterna. Modellen som vi testar här, 55PUS6503, får dock klara sig utan sådana kuriositeter. Det här är en ganska så minimalistiskt utrustad modell – men som däremot levererar en frisk bild.

Philips-skärmen är långt ifrån en ”showstopper” när det gäller design. Byggkvaliteten är enkel och rimlig, ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Själva skrovet är av svart plast, med en förhållandevis tjock ram runt skärmen. Lyckligtvis är TV:n lätt att installera. Fötterna monteras i ett huj och står 60 centimeter isär på bänken.

Användning och finesser

Numera har Philips ett Android-baserat operativsystem i de flesta av sina modeller. Här har de dock gjort på ett annat sätt: 55PUS6503 kör ett Linux-baserat system som heter SAPHI och som är resultatet av ett samarbete mellan Philips och Smart TV Alliance. Det här egenutvecklade systemet har tveklöst en något enklare uppbyggnad än Android, för att inte tala om LG:s och Samsungs egna system. TV:n är däremot riktigt enkel att använda.

Första installationen är relativt smärtfri, så fort man har laddat ner de senaste uppdateringarna. Systemet har ett begränsat urval appar, men de viktigaste som YouTube, Netflix och Viaplay ligger färdiga. TV:n reagerar snabbt på kommandon från fjärrkontrollen och tar oss enkelt till de viktigaste funktionerna. Fjärrkontrollen är också ganska så enkel, men har snabbknappar för de viktigaste funktionerna, inklusive en genväg till Netflix. Philips ger tillgång till en mängd olika inställningsmöjligheter, inklusive ett särskilt spelläge där vi uppmätte fördröjningen till bara 16,4 ms, vilket bör räcka även för tävlingsinriktade gaming-entusiaster.

Bildkvalitet

55-tumsversionen av PUS6503 har en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching) som är känd för att ge en bred betraktningsvinkel, utan stor färgskillnad var man än sitter. Detta upplevde vi även i praktiken: skärmen är ljusstark och färgerna precisa, oberoende av om vi sitter rakt framifrån eller en bra bit ut mot sidan. Detta är värt att tänka på om man har ett stort vardagsrum med många sittplatser (och inte har råd med en OLED-TV!).

Philips har mycket bra skärpa också, det är ingen tvekan om att vi har med en tvättäkta 4K-skärm att göra. PUS6503 får verkligen fram detaljerna i 4K-serier som Breaking Bad och tar oss så nära rollfigurerna att vi kan skymta mindre smickrande detaljer i deras hud!

PUS6503 får leva utan Philips häftiga P5-processor. Här är det i stället den något enklare ”Pixel Precise Ultra HD Engine” som hanterar bildbehandlingen. Vi tyckte ändå att TV:n hade en bra brusreducering och kunde inte se mycket grumligheter eller kompressionsartefakter.

Där 6503 kommer lite till korta mot dyrare Philips-skärmar, liksom mot några av konkurrenterna, är rörelserna. Vi har blivit vana vid att se mjuka och sömlösa rörelser från Philips, men PUS6503 har en mer stackato-aktig bild som präglas av ryckningar och hack när kameran panorerar hastigt.

På den positiva sidan har Philips-skärmen bra kontrast. PUS6503 stöder HDR-videoformatet och växlar automatiskt till rätt läge när man tittar på Netflix-serier med HDR. Kontrastrika Star Trek: Discovery ser imponerande ut, med stor spännvidd från mörkt till ljust. Precis som de flesta LCD-skärmar har PUS6503 vissa svårigheter med HDR: för att få en användbar ljusstyrka måste panelstyrkan/bakgrundsbelysningen dras upp till max, och det medför att det som normalt skulle ha varit svart blir ganska så grått! Här hade Ambilight-belysningen definitivt bättrat på upplevelsen av färger och kontrast, misstänker vi. Men sammantaget har 55PUS6503 en klart godkänd bildkvalitet och det är huvudsaken.

Ljudkvalitet

Philips 55PUS6503:s ljudsystem är relativt standard: stereo-fullregisterhögtalare monterade på undersidan och 2 x 10 watts effekt. Ljudet som kommer ut är ganska så tunt, utan särskilt mycket tryck i bastonerna. Musik och filmljud låter tamt, men rösterna är bra och TV:n kan spela högt och rent utan för mycket förvrängning. De som vill ha fylligare ljud gör klokt i att överväga en separat soundbar med subwoofer.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Här får du en duglig och prisvärd budget-TV från Philips, som tyvärr saknar lite av ”Philips-identiteten”. Det färgrika Ambilight-ljuset är frånvarande och detsamma är de supermjuka rörelserna som vi sett i dyrare Philips-modeller. Skärpa, färger och kontrast ser bra ut, men PUS6503 saknar det där ”lilla extra” som behövs för att utmärka sig i prisklassen.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.