Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

Roligaste kameran

Här är en av de minsta och bästa kamerorna vi har testat – och definitivt den roligaste att fotografera med.

Den ser måhända ut som en leksak, men Panasonics superlätta kamera har en grym bildkvalitet och får plats i jackfickan. Utbytbar optik och pekskärm gör att GM1 är både praktisk och enkel att använda. Detta är en kamera som passar alla och som är en fest att ta bilder med.
Enda smolket i glädjebägaren är små knappar och kort batteritid – och så hade vi kunnat tänka oss att sätta på en separat sökare.

Man kan lätt förväxla den här kameran med en helt vanlig kompaktkamera. Men det är fel. Eller rättare sagt: Lumix GM1 är verkligen kompakt, men ändå en tvättäkta systemkamera. Med prisbelönt teknik på insidan.

Kompaktkameror har pyttesmå bildsensorer som sätter klara gränser för hur bra bilderna kan bli. Till exempel i dåligt ljus. Dessutom är fotografen helt i händerna på objektivet som sitter fast på kamerahuset – och som sällan är av högsta kvalitet.

Därför är det många fotografer som föredrar systemkameror. Antingen en spegelreflex eller en kompakt systemkamera som den här. Det ger bättre flexibilitet, mycket bättre bilder samt utbytbar optik.

Fast mer att bära runt på också.

En kompaktkamera med utbytbar optik låter kanske som en fin kompromiss, men Pentax försök med Q-serien gav inte mersmak och små modeller som Sony RX-100 II och Canon PowerShot S120 kan inte byta objektiv.

Den här kameran uppfyller däremot alla krav som ställs på små systemkameror med hög bildkvalitet. Panasonic Lumix GM1 är så liten att den nästan ryms bakom ett kreditkort. Men på insidan sitter samma 16 Mp-sensor och processor som i den prisbelönta Lumix GM7 – som vi utsåg till Årets systemkamera 2013–2014.

Ungefär som att sätta en Porsche-motor i en VW Polo.

annons

Gedigen kompakt
Det är alltså inget fel på bildkvaliteten, men hur är det med användarvänligheten? När kameror blir lika små som den här (GM1 är mindre än 10 cm bred) finns det inte mycket kvar att hålla i. Panasonic säljer ett litet grepp i aluminium som kan skruvas fast för att ge ett bättre tag, men det gör ju inte de små knapparna större.

annons

Trots storleken ligger dock kameran fint i handen. Kamerahuset är gjort av aluminium med ett chassi i magnesium-lättmetall. Det betyder att GM1 är lätt och mycket solid. Den finns i svart, silvergrått samt fräsch orange.  Och vitt, fast bara på utvalda marknader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det går att köpa GM1 med båda objektiven för 10 000 kronor.

Lumix GM1 har naturligtvis wifi för trådlös kontroll och överföring av bilder. Den har också en praktisk pekskärm med skärmutlösare (peka på skärmen för att ta bilden), manuell fokus med fokusmarkering (peaking) samt uppfällbar blixt.

Viktigast av allt är att den säljs med kvalitetsoptik. Panasonic hävdar att den nya 12–32 mm-zoomen med optisk bildstabilisator som ingår är deras bästa kit-zoom. Våra tester visar att de håller ord. Det pyttelilla objektivet är jämnskarpt över hela bildytan, i synnerhet på f5,6 och f8, med lite förvrängning eller ljusförluster i hörnen.

annons

Det går att köpa GM1 i dubbel-kit med Lumix G 20 mm/f1,7 plus handgreppet. Då kostar kalaset 10 000 kronor. Det är billigare än Lumix G7, som har donerat bildkvaliteten till GM1.

Bildkvalitet
Bildkvaliteten är oöverträffad. Som vi sagt tidigare när vi testade GX7 är de enda kompakta systemkamerorna med bättre detaljupplösning Sony NEX-7 med 24 megapixlar (på låg ISO) och Fujifilm X-E1 med 16 Mp. Båda har större APS-C-sensorer och kostar mer.

Bruset blir väldigt tydligt på ISO 12800 och 25600, men JPEG-filer ser otroligt bra ut upp till ISO 6400. Detaljskärpan är mycket hög upp till ISO 3200, sjunker en smula från ISO 6400, men är alltså som bäst och mest brusfri under ISO 3200.

Precis som förväntat är färgbalansen snudd på felfri, och videofilerna behöver inte heller skämmas. Dem kan du tryggt visa på 60-tummaren i vardagsrummet, utan att gräma dig över den tekniska kvaliteten.

Bildkvaliteten är inte det minsta sämre än i de flesta spegelreflexer med APS-C-sensorer från Canon, Nikon, Sony eller Pentax. Men Lumix GM1 är snabbare på avtryckaren eftersom den fokuserar fortare i bra ljus, och är överlägset mycket bättre på att filma HD-video. Dessutom slinker den lätt ner i jackfickan.

Kompetent pyttekamera
Få kameror har varit lika roliga att fotografera med. Man blir på gott humör av lilla Panasonic GM1, och ännu gladare när man ser bildkvaliteten. Som är fullt i klass med det bästa vi har sett. Ingen annan kamera ger så hög bildkvalitet från ett så litet format. Få har samma urval av optik (fler än 40 objektiv) och tillbehör. Lumix GM1 är inte perfekt, men inte långt ifrån. Detta är en kamera alla kan använda och ta fina bilder med, och så växer den med uppgiften när man blir mer erfaren och ställer högre krav.

Fakta

 • Typ: Systemkamera med 16 Mp mFT-sensor
 • Optik: G Vario 12–32 mm/f3,5–5,6 (motsv 24–64 mm)
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 000 000 bildpunkter
 • Sökare: 3,7 cm elektronisk med 2,36 Mp
 • Höjdpunkter: Wifi, pekskärm, 1/6000 s slutartid
 • Pris: 7 000 kr

Pris

7000 :-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  Fantastisk fin skjerm med meget god lesbarhet

  Läsplatta med handikapp

  En bra läsplatta är bättre än en surfplatta för bokälskare, men bara om den uppfyller vissa förutsättningar.

  Snyggare video med gimbal

  Om man behöver stabilisera kameran när man filmar är en bra gimbal ett nödvändigt tillbehör.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.