Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Musical Fidelity M6i

Balanskonstnären

Senaste gången jag lyssnade på en förstärkare från Musical Fidelity måste ha varit 15 år sedan. Så länge dröjer det inte till nästa gång.

Av / 2011-03-14 - 19:41
Musical Fidelity M6i
Lasse Svendsen

Eftersom det var så länge sedan hade jag inga större förväntningar. Mitt första möte med Musical Fidelity skedde för mer än 20 år sedan och handlade om en liten glödhet svart förstärkare som hette A1. Så vitt jag minns var ljudet fantastiskt varmt och fylligt, förstärkaren var lätt på foten rent dynamiskt men lämnade bara 20 watt. Visserligen i klass A, som eliminerar förvrängningen från transistorväxlingen men som inte är särskilt effektivt.
Senare kom både kraftigare och ännu mer välljudande förstärkare från engelska Musical Fidelity, till exempel A1000 som lämnade 50 watt i klass A, men efter det har jag faktiskt mest stött på dem på hifi-mässor, där ljudet som bekant är sämre än produkterna.

Musical Fidelity ligger bakom ett par spektakulära produkter. Stora, ja nästan gigantiska förstärkare, som 1000-wattaren Titan, integrerade 500-wattare och naturligtvis glödheta och som sagt massiva klass A-förstärkare med låg effekt.

Men de har också byggt CD-spelare och digitalomvandlare i åratal, och gör det fortfarande. Kanske är det därför som den 200 watt potenta M6i har en USB-port utöver de sedvanliga analoga ingångarna. Den integrerade förstärkaren kostar 23 500 kronor och är byggd som tre förstärkare i ett och samma kabinett. De två effektkanalerna är uppdelade som monoförstärkare och har var sin strömförsörjning, och detsamma gäller förförstärkardelen som utgör den tredje delen i M6i.

USB-porten är avsedd för att ta emot musik från USB-utgången på en dator. På insidan av förstärkaren sitter en 16-bitars D/A-omvandlare som klarar upp till 48 kHz digitalsampling, vilket är ganska så normalt för ljud via USB. Särskilt intresserade kan googla på PCM2702, från Burr-Brown hos Texas Instruments, det är ett sådant som USB-ingången använder sig av.

Förstärkaren ser tämligen enkel men elegant ut. Utförandet är fint från alla håll och kanter, den solida aluminiumfronten finns i matt svart eller matt aluminiumfinish och ser stilig ut. Somliga kanske tycker att det är märkligt att Musical Fidelity har satt en inkopplingsslinga på baksidan så att man kan ansluta ett hemmabiosystem, men hoppat över hörlursuttaget. Utöver USB-porten finns det fem linjeingångar. En av dem är balanserad och den bör man använda om man har en signalkälla med balanserad XLR-utgång.

Snörrät klang
Förstärkaren kan sammanfattas som stram, klangneutral, rapp och transparent. Alltså alldeles lysande för alla som föredrar att förstärkaren inte lägger till eller tar bort någonting alls. Rörfantaster bör dock välja något annat. Ärlighet är ett annat ord som faller en på läppen efter ett par dagar och veckor med M6i.

Musical Fidelity-förstärkaren är så öppen och genomskinlig att små nyanser i klangen framträder lättare i ljudbilden, och detaljrikedomen är enastående. Sättet på vilket dynamiska kontraster framträder påminner om gamla storheter som Bladelius integrerade Thor II, men M61 har en ännu finmaskigare upplösning.
Diskanten är dessutom luftigare. Dynaudio Special Twenty-Fives krävande Esotar2-diskant avslöjar fort felaktigheter i det högsta registret, men här finns det inga.

SACD-utgåvan av Bob Dylans ”Oh Mercy” kan lätt bli i vassaste laget i diskanten. Samma sak gäller Alison Krauss live-platta. Men Dylans ”Man in the Long Black Coat”, som har lite extra klang pålagd, har inga opassande betoningar när M6i spelar på Dynaudio-högtalarna. Ljudbilden är genomgedigen och har ett oklanderligt stabilt stereoperspektiv och ett trovärdigt djup. Den dynamiska kontrasten i pianot och basen i ”Disease of Conceit”, samt basen och trummorna i ”What Was It You Wanted”, är sagolik utan att vara påträngande.

Förstärkaren lyckas få fart även på små högtalares djupbas. Inte så att man inbillar sig att det finns en subbas inkopplad, snarare är det tal om att förstärkaren uppenbarligen levererar tillräckligt med ström för att basen inte ska bli lidande när man spelar på hög volym med ineffektiva högtalare. Vilket små högtalare ofta är.

Basgitarrer och inte minst den akustiska gitarren på flera av låtarna på Neil Youngs Album ”Le Noise”, till exempel ”Love and War” och ”Peaceful Valley Boulevard”, framställs med stor skala. Varje liten klangnyans och de djupaste tonerna från gitarren skapar en verklighetsnära upplevelse. Andra bra förstärkare kan kännas mer imponerande – med större snärt i gitarrtonerna – men även M6i har dynamiken intakt.

M6i påminner på många sätt om NAD M2, den har samma strålande upplösning och samma potenta och massiva dynamik – även i basregistret. NAD-förstärkaren målar upp ett lite större djup som liveinspelningar, till exempel klassiskt och opera, tjänar på. Vilken som är kraftfullast i praktiken är inte lätt att säga, det subjektiva intrycket av M6i är att den är en av de mer potenta integrerade förstärkarna vi har testat i prisklassen under 100 000 kronor!

USB-porten
Den praktiska nyttan av USB-porten ska inte underskattas. Den digitala ingången gör det möjligt att koppla in en medieserver, PC eller en annan ljudkälla som har USB-utgång. Fast det är ingen tvekan om att de analoga – i synnerhet de balanserade – kretsarna låter betydligt mer naturligt. Ljudbilden är bredare, djupare och öppnare. Dynamiken hämmas märkbart via USB, de finmaskiga detaljerna drunknar i en grövre ljudbild som helt tappar de allra finaste klangnyanserna.

Attraktiv utmanare
Bortsett från USB-porten är Musical Fidelity M6i en tämligen normal integrerad förstärkare. Kan det tyckas, åtminstone. Men under den diskreta exteriören befinner sig en välbalanserad, välljudande och synnerligen lyckad konstruktion. Den låter verkligen som en 200-wattare, alltså en relativt kraftig förstärkare. Samtidigt kan den spela mjukt och nyanserat utan att ge musiken en rosenröd glöd. Den låter inte heller varmt och blomstrande, vilket många gillar, utan snarare neutralt, ytterst precist och väldigt dynamiskt. Det är en bra balans som nog tilltalar många som är på jakt efter en kraftfull förstärkare utan ett pris som når himmelska höjder. Ur den synvinkeln är kanske M6i ett av de mest attraktiva köpen som finns i prisklassen kring 20 000 kronor.

En mindre och billigare version som heter M3i finns också. Och någon gång i vår kommer en ännu kraftigare och större modell – och då har vi knappt nämnt de fyra (!) integrerade klass A-förstärkarna. Nej, det ska sannerligen inte dröja 15 år till nästa gång jag lånar ett öra till Musical Fidelitys förstärkare.

Ljud & Bild tycker

Oerhört klangneutral. Kraftfull dynamik. Superfin detaljupplösning. Kunde haft en extra digitalingång. Saknar hörlursuttag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen