Windows Phone 8X by HTC

Referensmodellen

HTC bygger lysande telefoner, det är den här flaggskeppsmodellen med Windows Phone 8 ett bra exempel på.
Ljud & Bild tycker
Bästa smartmobil-ljudet någonsin Enastående skärm Barnhörnan
Max 16 GB lagringsutrymme Windows 8 Phone saknar appar
Specifikationer

Operativsystem: Windows Phone 8
Skärm: 4,3 tum, 1280 x 720 HD, 341 ppi
Processor: 1,5 GHz Qualcomm S4 dual-core
Minne: 1 GB RAM / 16 GB
Kamera: 8 Mp f/2,0, 28mm (baksida), 2,1 Mp f/2,0 ultra-wide-angle (front)
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, NFC
Anslutningar: microUSB 2.0
Mått: 132 x 66 x 10,1 mm
Vikt: 130 gram
Batteri: 1 800 mAh

Pris: 5 000 kr

forfatter

Windows Phone 8 är den senaste spelaren på smartmobilmarknaden, och där Apples iPhone är ett uttryck för den stramaste styrningen av dem alla och Googles Android är det motsatta, lägger sig Microsoft lite mittemellan. Å ena sidan släpps det telefoner från flera olika tillverkare som bygger på Windows Phone 8, å andra sidan stället Microsoft precisa och stränga minimikrav för maskinvaruspecifikationer och hur programvara ska se ut. Tillverkarna kan därför inte anpassa Windows Phone 8-gränssnittet på samma sätt som de tweakar och bygger om Android för att göra det till sitt eget. Av denna anledning kommer vi inte att hitta någon Windows Phone 8-mobil som inte har Qualcomm Snapdragon S4 dualcore-processor, 512 MB RAM, 4 GB minne samt microUSB 2.0.
HTC har alltså varit tvungna att hitta på något annat för att göra sin 8X-modell till något speciellt – och det har det taiwanesiska märket gjort genom att satsa på byggkvalitet, design och bra ljud.

Den fyrkantiga designen har inspirerats av de dynamiska och färgglada panelerna i operativsystemet.

Barnhörn och barnsjukdomar
8X är först och främst en referensmodell för Windows Phone 8, och bland systemets mest tydliga nya funktioner finns den så kallade barnhörnan, en funktion som ska göra livet enklare för barn och vuxna. Microsoft har tänkt på att små barn gärna vill låna sin mammas eller pappas mobil eftersom de inte är gamla nog att ha en egen. För att förhindra att de små liven skickar skräpmail till chefen eller köper mojänger i diverse spel-appar för enorma summor kan man nu helt enkelt skapa ett speciellt område på telefonen bara för barnen. Där är panelerna större och mor eller far kan tillsammans med barnen bestämma precis vilka appar och funktioner som ska gå att använda. Vi testade barnhörnan på en tillgänglig 8-åring och den fungerade perfekt. Hur mycket han än tryckte på skärmen så kunde han inte av misstag lägga pengar på att köpa och ladda ner nya appar och spel, och det uppskattade han faktiskt. ”Då kan jag inte göra något dumt”, förklarade han. Det är verkligen ett genidrag från Microsofts sida.
En uppenbar brist i Windows Phone 8 är i gengäld alla appar som lyser med sin frånvaro i Microsoft Phone Store. Vi kan som hastigast nämna Dropbox, Spotify och Instagram, som antagligen kommer att saknas av en del användare. Nu när Microsoft har tagit så lång tid på sig med Windows Phone 8, varför har de inte lyckats få med sig några av de viktigaste aktörerna på app-marknaden?

Skärmen lyser
En positiv förändring från Windows Phone 7 är att det nya systemet stöder högre skärmupplösningar. När vi testade Nokia Lumia 900 var ett av våra största klagomål att telefonen trots sin enorma 4,3-tumsskärm fick nöja sig med en upplösning på 800 x 480 pixlar. HTC 8X har också en 4,3 tum stor skärm, men nu är upplösningen uppe i 1280 x 720 pixlar, alltså äkta HD-kvalitet och en pixeltäthet på 341 ppi. Det gör telefonen till rena nöjet att använda, och innebär att det numera finns en poäng med att ha olika storlekar på panelerna som utgör användargränssnittet, eftersom det numera finns plats för dem – även den minsta storleken.

Startskärmen blir personlig och informativ tack vare levande paneler i olika storlekar och färger.

Inte så fett
Det är udda att skärmen faktiskt i stort sett är immun mot fettfläckar, fast vi hade gärna sett att man kunde säga samma sak om resten av telefonen. Den består nämligen av ett unibody-chassi som är gjort av polykarbonat, vilket gör telefonen otroligt robust, men tyvärr suger materialet till sig flottiga fingeravtryck så resultatet blir att skärmen som regel är befriad från fettfläckar medan baksidan kryllar av dem. HTC har valt detta oerhört flexibla material för att kunna forma vad de kallar sin ”kudd-design”, vilket kort och gott betyder att telefonen är tunnare ut mot kanten än i mitten. Och formen fungerar faktiskt, 8X känns tunnare och lättare än sina 10,1 mm och 130 gram.

Ljud och kamera håller, men inte minnet
HTC hävdar själva att 8X har en frontkamera som man kan ta bättre bilder med än med någon annan kamera på marknaden. Faktum är att den är på 2,1 Mp, med bländare f/2,0 och en 88-graders lins, så det fina är att det finns plats för fler människor i bilden även om man bara håller kameran på en armlängds avstånd, och det är ju smart … Men jämfört med ljudet är det bara en gimmick, och det säger vi främst för att de allra flesta inte köper telefon efter hur bra kameran på fronten är.
Nästan alla lyssnar dock på musik på mobilen när vi rör på oss, och här får alla andra smartmobiler se sig besegrade av 8X. Orsaken är dels Beats Audio men framför allt telefonens 2,5-volts förstärkare. Det fantastiska ljudet kräver naturligtvis ett par ordentliga hörlurar (vi testade med ett par Bose Quiet Comfort 15) men man får verkligen valuta för pengarna. Ljudbilden är både extremt kraftfull och kristallklart, så här levererar HTC verkligen varorna och lite till.
Det gör de däremot inte när det gäller minne. 16 GB lagringsplats som inte kan byggas ut med SD-kort är den bistra sanningen, och det är absolut för lite. Vi stoppade i 20 låtar, 3 filmer och lite appar och vips! så fanns det bara 8 GB kvar. HTC försvarar sig med att man dels streamar den mesta musiken nu för tiden och dels kan man ha sina dokument i molnet, men det räcker ju inte om man till exempel sitter i ett flygplan utan tillgång till nätet, eller är på semester utomlands där det kostar en förmögenhet att surfa på grund av roaming-priserna. Visst är det tänkbart att 16 GB räcker för många, men det är obegripligt att HTC inte har åtminstone en 32 GB-modell.

Slutsats
HTC:s Windows Phone 8X är kort och gott en av de bästa smartmobilerna som finns på hela marknaden för tillfället. Microsofts mobilplattform har äntligen blivit fullvuxen och överraskar med nydanande lösningar som barnhörnan. Vi saknar egentligen bara de populäraste apparna i Microsofts webbutik, men de kommer säkert så småningom. 8X är dessutom utrustad med en förträfflig skärm, en bra kamera och det bästa smartmobil-ljudet som kan köpas för pengar just nu. Om HTC:s mobil bara hade gått att köpa med mer minne eller åtminstone kunnat utökas med ett SD-kort hade vi knappt kunnat klaga på någonting!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.