TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: TrekStor SurfTab Xiron 7.0 HD

Budgetplatta med märkesprestanda

Läcker quadcore-surfplatta för en billig peng sätter inga världsrekord men ger dig samma prestanda som förra årets toppmodeller – för en bråkdel av priset.

Ljud & Bild tycker
+En tunn och elegant surfplatta med massor av kraft för en billig peng. Skärmen är ljusstark och alla anslutningar som behövs finns på plats.
-Det smala formatet sätter gränser för batteritiden, framför allt när ljusstyrkan är uppskruvad. Det finns ingen GPS
Specifikationer
 • CPU: Rockship 30, quadcore, 1 GHz
 • Grafik: PowerVR SGX 544.
 • Minne: 1 GB/8 GB
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skärm: 7-tums IPS, 1280 x 800 pixlar, 5-punkterss multi-touch.
 • Trådlöst: Wi-Fi (802.11 b/g/n)
 • Kamera: 2 Mp (baksida) + 0,3 Mp (framsida)
 • Anslutningar: Ljud (3,5-mm minijack), Micro-USB, Micro-HDMI, Micro SDHC-kort.
 • Batteritid: 5,5 timmar utan Wi-Fi, 5 timmar med
 • Vikt: 290 g
 • Pris: 1 300 kr
Riktpris: 1300

TrekStor är en förhållandevis okänd leverantör av surfplattor, men utmärkte sig positivt i vårt stortest i somras med sin supertunna SurfTab Ventos 7.0 HD.

Nu är nästa generation här, i form av 7-tummaren Xiron 7.0 och Xiron 10.1 (som precis om namnet antyder har en skärmstorlek på 10,1 tum). De är dessutom två av de allra första vi har sett i ekonomiklassen som har quadcore-processor. Vi har fått båda storlekarna till test, men koncentrerar oss här på den lilla som är mest kompakt och snällast mot plånboken.

Xiron 7.0 HD känns välbyggd och förtroendeingivande från första stund. Framsidan utgörs naturligtvis av skärmen, baksidan är gjord av aluminium vilket ger den tunna formen stabilitet.

Ventos 7.0 HD var den avgjort tunnaste i sin klass men är Xiron 7.0 HD lite tjockare: 8,9 mm. Den befinner sig dock fortfarande i den tunnare änden av ekonomisurfplattor. Vikten är beskedliga 290 gram så det handlar fortfarande om en lättviktare.

surftab_xiron_70_hd_back_web
Baksidan är gjord av aluminium. Förutom att se läckert ut så bidrar det till att stabilisera den tunna konstruktionen.

Xiron 7.0 HD är inte på något sätt någon iPad-dödare eller Galaxy-utrotare. Fast så befinner den ju i en helt annan klass med sin prislapp på 1 300 kronor. Rent prestandamässigt hamnar den utan tvivel i den övre änden av mellanklassen. Med ett Geekbench 2-resultat på 941 poäng ligger den på samma nivå som förra iPad-generationen (iPad 4 med Retina-skärm), som kom upp i 1 400 poäng i samma test.

Antutu Benchmark 4-testet ger 20 117 poäng. Här är det framför allt prestanda i 2D- och 3D-spel som påverkar resultatet. Antutu placerar TrekStor-plattan mellan Samsung Galaxy S3 och Google Nexus 10.

Browsermark 2.0-testet, som undersöker enhetens förmåga att hantera tunga webbsidor, ger ett resultat på 1 673. Det är ganska så respektabelt, men en bra bit kvar till de bästa av dagens surfplattor som ligger runt 2 500.

Alla in- och utgångar man kan förvänta sig i den här prisklassen finns på plats: USB, HDMI och SD-kort. Allihop i mikro-versioner. Batterikapaciteten anges inte men tiden på en uppladdning anges till fem timmar med wifi aktiverat och en halvtimme mer offline. Det är tilläckligt längre för att man ska kunna ta med sig surfplattan utan att råka ut för problem.

Kameran på baksidan har 2 Mp och den på framsidan 0,3 Mp. Det är tekniska specifikationer som skulle få en billig smartmobil att rodna av skam, men med tanke på att vi har att göra med en 7-tums quadcore-surfplatta för strax över tusenlappen så är det en acceptabel kompromiss.

surftab_xiron_70_hd_front_web

Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 punkter, inte någon hysteriskt hög ”retina-upplösning” men passar utmärkt till film. Det är för övrigt samma antal pixlar som föregångaren, lilla Ventos 7.0 HD, som imponerade så på oss med sin upplösning i sommartestet. Sedan dess har skärmen blivit betydligt klarare och fått mer naturtrogna färger, utan den gröna ton som präglade Ventos-skärmen.

Vid sidan av högtalaren, som varken är bättre eller sämre än vad som är brukligt i 7-tumsplattor, finns en summer som en surrande känsla varje gång man trycker på skärmen. Det fungerar, men känns distraherande i längden. Lyckligtvis går funktionen att stänga av.

Xiron 7.0 HD är behaglig att använda. Skärmen reagerar snabbt och appar öppnas utan längre fördröjning. Som en läcker handhållen filmvisare och e-postläsare är den perfekt. Och naturligtvis för att surfa på internet. Och det är inget fel på 3D-spel heller, där det märks tydligt att vi har kommit till nästa generation.

Det finns sensorer för allt möjligt: riktning, acceleration, närhet, ljus, kompass, tryck och omgivningens temperatur. Men ingen GPS.

Slutsats
Med Xiron 7.0 flyttar TrekStor gränserna ännu en bit för hur höga prestanda man kan få i en billig surfplatta av fickstorlek. Den rymmer inga större överraskningar men att man kan få den här hastigheten och den här byggkvaliteten för de här pengarna, är däremot något nytt.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.