Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung Galaxy S i9000

Samsung Galaxy S i9000

Ljud & Bild tycker
Skärmen Formatet Prestanda
Kvalitetskänslan Kameran
Specifikationer

Samsung Galaxy S i9000
Skärm: 4 tum 480x800 pixlar Super AMOLED
Taltid: 6,5 h (3G)
Standbytid: 625 h (3G)
Storlek: 122 x 64 x 10 mm
Vikt: 118 gram
Pris: 5 600 kr

Det finns en uppsjö smartphone-modeller på marknaden i alla möjliga format, med olika operativsystem och med eller utan tangentbord. Men ingen har lyckats få till något som kunnat konkurrera med Apples jätteframgång iPhone. Det gäller ju att få till alla bitar, från skärmens storlek och känsligheten i pekskärmen till programutbudet och känslan när man håller den i handen. Med Galaxy S kommer Samsung dock snubblande nära.
Utsidan skvallrar om att man inte bara har inspirerats av 3GS-modellen utan man har i det närmaste plankat den rakt av. Men varför inte, det är ju dit man vill komma. Storleken och kurvningen är den samma. En strömbrytare, volymkontroll och en hemknapp känns också bekant. Däremot har man lagt till två stycken touchkontroller för att få upp menyer och gå tillbaka. Trots att man späckat apparaten med senaste tekniken är luren överraskande lätt. Det är nästan så man tror att man glömt att sätta i batteriet. Vad man däremot inte riktigt har fått till är kvalitetskänslan. Apples lur är visserligen också huvudsakligen gjord av plast men Galaxy känns billigare och plastigare. Det är dock bara en känsla, för vi får ändå intrycket att den är välbyggd och relativt tålig.

Grym skärm och fart
Det mest uppseendeväckande vid första anblicken är den grymma skärmen på hela fyra tum. Samsungs tidigare modeller har fått beröm för sina AMOLED-skärmar som ger utmärkt ljusstyrka och färgåtergivning. Nackdelen med den tekniken är dock att skärmarna blir väldigt reflekterande vilket gör dem i princip oanvändbara i solljus. I Galaxy S har man förfinat tekniken och Super AMOLED-skärmen kan sägas ha alla fördelarna men inga av nackdelarna från den tidigare tekniken. Den är helt enkelt superb.
Lika viktigt är pekskärmens känslighet och prestanda, vilket Sony Ericsson bittert fick erfara med sin toppmodell X10. Galaxy S har dock inga sådana problem utan vi måste säga att detta är fullt i klass med Apple. Man träffar det man siktar på och det är inga eftersläpningar vid snabba rörelser.
På insidan är det inget som släpar efter heller. Den egna Hummingbird-processorn är på imponerande 1 gigahertz vilket får programmen att flyta på bra. Men man har dessutom stoppat i en grafikprocessor för att snabba upp 3D-prestanda. Detta gör Galaxy S speciellt lämplig för spel och andra krävande grafikapplikationer. Det inbyggda minnet är på 8 eller 16 gigabyte och man kan komplettera med microSD-kort på upp till 32 gigabyte. Inga minnesproblem där inte.

Smidig mjukvara
Samsung hänger med bra i uppdateringarna av operativsystemet Android. När Galaxy S testades i augusti levererades den med version 2.1 och en uppdatering till den nya version 2.2 sägs komma i september.
Istället för Androids standardutseende har Samsung lagt på sitt eget gränssnitt TouchWiz. Det är i vår mening ett bra val då många vardagsfunktioner blivit lättare åtkomliga och det är lättare att få applikationer och widgets att ligga som man vill. Kanske har man gått lite för långt med att efterlikna iPhone OS då det nu i många fall ser förvillande likt ut, inklusive ikonernas utseende.
Samsung skickar med ett antal applikationer som inte ingår i normala Android Marketplace. Istället uppdateras de i tillverkarens egna programshop kallad Samsung Apps. Bland annat får man med ett fjärrkontrollsprogram för vissa Samsung-TV-apparater samt en fullversion av spelet Asphalt 5. Man skickar även med officepaketet ThinkFree Office samt en extra fyllig version av augmented reality-programmet Layar. Däremot är vi inte så förtjusta i de sociala nätverksfunktionerna som inte alls är lika smidiga som till exempel Sony Ericssons Timescape. Daily Briefing har bara amerikanska källor och visar för få nyheter och kalenderposter för att vara användbar.
Ett annat problem är GPS-mottagningen som är allt annat en exakt. I dagsläget kan man därför inte rekommendera Galaxy för att navigera efter. Samsung är dock medvetna om problemet och har lovat en uppdatering som förhoppningsvis åtgärdar det.

Bild och ljud
Klokt nog har Samsung nöjt sig med 5 megapixlar i kameran vilket borde kunna ge bra bilder. Men det finns två missar på utsidan av mobilen. För det första finns det ingen avtryckare vilket betyder att man måste in och rota i menyerna när man vill ta en bild. Ögonblicksbilder kan man alltså glömma. Mer allvarligt är att man inte har någon fotolampa vilket gör att det är kört att ta bilder vid dålig belysning. Även om man lyckas hålla mobilen stilla så blir bilderna väldigt brusiga.
Kameraapplikationen är annars inte alls så dum. Förutom att man kan peka på skärmen för att fokusera finns det vitbalansjustering, ett antal scenlägen för olika situationer och smarta funktioner för självporträtt, panoramabilder och leendeavkänning. Så länge man har rimliga förväntningar och ljusa omgivningar tar kameran bra bilder och är till och med ganska så snabb.
Musikspelaren är inte så mycket att orda om, den har omslagsbilder men är annars av standardsnitt. Ljudet är varken bättre eller sämre än vad man kan vänta sig av en mobil i den här klassen.
Däremot sticker videospelaren definitivt ut från mängden. Inte för att den är extra snygg, lättanvänd eller funktionsrik utan helt enkelt för att den spelar så många videoformat. Normalt brukar det vara ett elände att stoppa in filmer i mobilen inför en resa då man måste tillbringa timmar med att konvertera dem och slutresultatet brukar bli halvdant. Galaxy S sväljer däremot glatt de allra flesta filmformat vilket är imponerande.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

1 Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.