Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nokia N900

Nokia N900

Ljud & Bild tycker
Bra för e-post. Mycket snabb. Bra bildredigering.
Aningen stor och tung. Saknar MMS.
Specifikationer

Nokia N900
Pekskärm och tangentbord
3,5-tums TFT-skärm
800 x 480 pixlar
Knappar för volym/zoom, av/på, kamera
Micro-USB
MicroSD
181 gram
Pris: 6 000 kr

Nokia har tillhört de bästa i mobilbranschen så länge att de kanske blivit lite arroganta. Sådant straffar sig i en bransch som utvecklas i ett så högt tempo. Så som situationen är i dag verkar det som om Nokia befinner sig i ett vakuum rent utvecklingsmässigt. Helt lufttätt är det dock inte, vilket N900 är ett bra exempel på.

Linux
Nokia har mer eller mindre haft operativsystemet Symbian som standard i sina mobiler, i stora drag har de varit lojala mot det i både sina enklare och mer sofistikerade mobiler. Med nya N900 bryter de däremot denna trend. Denna gång baserar Nokia telefonen på en Linux-kärna och kompletterar med ett eget system, Maemo, ovanpå detta. I skrivande stund viskas det om att det går att ändra i telefonen så att det går att välja om man vill starta med Nokias Maemo eller Android. Detta är för närvarande på experimentstadiet och har bara visats i en video, och det bör också påpekas att detta inte är något som Nokia står bakom. Det är också så pass experimentellt att man ska akta sig för att försöka sig på detta själv om man inte vet precis vad man hållet på med. I detta test ska vi därför hålla oss till Maemo.

Stor skärm
Detta är en tämligen välvuxen telefon och den väger 181 gram. Det betyder att det finns plats för en skärm på 3,5 tum och ett mycket bra tangentbord som har knappar för svenska bokstäver. Tangentbordet är också så stort att det är behagligt att skriva på. Skärmen är tryckkänslig, men det bör påpekas att den inte är kapacitiv (som på iPhone) utan man måste trycka ganska så bestämt. Det ingår också en penna till skärmen, men den behöver man inte använda ofta eftersom det går utmärkt att skriva med fingrarna.

Imponerande
Gränssnittet Maemo är ingenting annat än imponerande. Det fungerar väldigt bra, vilket är käckt eftersom telefonen är fylld till bredden med avancerade funktioner och har programvara för allt du kan drömma om. Här finns allt du kan önska dig av en sofistikerad proffstelefon. Det finns också ett särskilt ”community” på nätet som ger dig tillgång till ännu mer.
Nokia har inte snålat på något när det gäller hantering av media som video och musik heller. N900 stöder bland annat DNLA och de flesta kodekar och format. Den låter mycket bra också, och video är behagligt att titta på. Och kamerans 5 megapixlar tar helt godkända bilder. Vi hade gärna sett att kameran varit ännu bättre, men man kan väl inte få allt här i världen. Som plåster på såren har mobilen inbyggd geotaggning.
Det bör också påpekas att nätverkshanteringen är mycket bra, och flera av enheterna i hemnätverket dök upp och var beredda att användas.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.