TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Google Nexus One

Google Nexus One

forfatter
Publicerad 2010-03-17 - 07:00
L&B tycker
Kamera. Internet. Gränssnitt.
Svagt batteri. Ingen radio
Specifikationer

Google Nexus One
5 Mpix kamera
130g
GPS
Pris: ca 6 000 kr

Riktpris: 6000Pr. 2010-03-17 Produktsida

Nexus One är en av de mest omtalade mobiltelefonerna just nu. Även om Googles mobil inte har hunnit hit till oss i Sverige ännu har vi fått tag på ett exemplar direkt från USA. Detta är den första telefonen som kör Android version 2.1, vilket gör att den skiljer sig en del från de andra Android-mobilerna vi redan har sett från andra tillverkare, och en del av dem som är på gång.
Sony Ericsson X10 som kommer i slutet av mars kommer att köra Android 1.6 men ska gå att uppdatera till 2.1. Det finns däremot så mycket Sony Ericsson i själva gränssnittet att det säkert kommer att dra ut på tiden till våren/sommaren innan vi får se en uppdatering från deras sida.

Media
Version 2.1 rymmer en hel del nytt, men först och främst är mycket av det som inte fungerade så bra i version 1.6 fixat. Bildhanteringen har modifierats betydligt, nu framstår den som något av det bättre som finns. Dessutom har mediefunktionerna förbättrats markant.
På bildsidan är det 5-megapixelkamera som gäller. Även om upplösningen är lägre än i många andra kameror på marknaden så fungerar den förvånansvärt väl. Även videofilmning fungerar riktigt bra. En sak som många lär reta sig på är däremot hur MMS används med kameran. Telefonen konverterar stillbilder till MMS-format och skickar dem utan problem, men när det gäller videosnuttar så måste man välja MMS som format innan man börjar filma. Det är ovanligt krångligt.

Facebook
Nexus One är permanent uppkopplad mot Facebook. Detsamma gäller Google. Du ställer in detta första gången du använder telefonen och sedan synkas både Facebook och Google kontinuerlig. Använder du dig av Googles kalender synkas den också automatiskt.
En liten besvikelse är webbläsaren. Att Google inte har lagt mer energi på att göra en webbläsare med mer sprutt är ganska märkligt om du frågar oss. Jämfört med iPhones Safari-läsare räcker Nexus One inte ens till anklarna.
När det gäller anpassning till svenska är detta ännu så länge en obesvarad fråga. I och med att telefonen ska ha röststyrning är det viktigt att den begriper svenska. Det ska bland annat gå att göra Google-sökningar med hjälp av rösten, men i dag fungerar detta bara på engelska. Vi får också hoppas att tangentbordet har svenska å, ä och ö när Nexus One dyker upp i Sverige.

Batteri
Detta tycks vara en av Google-telefonens stora svagheter. Batterimätaren rör sig fort nedåt om du använder både WLAN och Bluetooth. Det betyder att du måste ha ett nära förhållande till din nätadapter, precis som iPhone-ägare har. En gång per dygn får nog telefonen laddas om du använder den mycket.
Trots detta verkar Nexus One vara en mycket gedigen telefon som antagligen kommer att sätta sin prägel när den väl dyker upp på den svenska marknaden.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend