TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Sony Xperia Z5 Premium

Sonys 4K-monstermobil

Upplösningen kanske verkar galen idag, men kan vara framtiden för VR.

forfatter
Publicerad 2015-11-17 - 06:00
L&B tycker
Otrolig skärm med framtidsmöjligheter. Mycket bra prestanda och oftast bra batteritid. Utmärkt kamera, speciellt i svagt ljus.
Slukar ström i 4K-läget. Kantig design och mycket synliga fingeravtryck.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 5.1.1
  • Skärm: 5,5 tum IPS 2160 x 3840 (806 ppi)
  • Processor: 1,5+2,0 GHz octacore Snapdragon 801
  • Minne: 3 GB / 32 GB + 200 GB micro SD
  • Kameror: 23 Mp + 5 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
  • Fysiskt: 154 x 76 x 7,8 mm, 181 gram
  • Batteri: 3430 mAh, 2 dagars batteritid
Riktpris: 8000Pr. 2015-11-17 Produktsida

I Xperia Z3 serien fanns det förutom den normalstora modellen även en Compact-modell. Så även med Z5-serien men nu slår man även på stort, bokstavligt talat, med en Phablet-modell. Det mesta av tekniken är den samma som i de mindre modellerna. Det som skiljer, förutom storleken på mobilen, är att skärmen har 4K-upplösning. Det vill säga samma som de senaste TV-apparaterna, men på en 5,5 tums skärm. Har Sony blivit galna?

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Utseende och konstruktion
Xperians design är den samma som i de mindre modellerna. Den har fortfarande en baksida av glas, men till skillnad från de andra är den blank. Speciellt om man väljer krom-modellen så blir den omedelbart nedsmetad av fingeravtryck, vilket direkt förtar det läckra utseendet. Att den är kantig är faktiskt ett större problem i denna storlek då det känns vasst i handen. Ett enormt plus är dock att det är den enda vanliga mobilen som är damm- och vattentät.

Krom ser kul ut ända tills den är täckt av fingeravtryck (Foto: Tillverkare)
Krom ser kul ut ända tills den är täckt av fingeravtryck (Foto: Tillverkare)

Skärm
Xperians paradnummer är den galet högupplösta 4K-skärmen. Spelar det någon roll vid normal användning? Nej, det är en gimmick. Man kan inte se detaljerna utan att använda förstoringsglas. Men kanske har Sony tänkt längre? Ett stort problem med dagens VR-glasögon som använder en mobil som skärm är nämligen att det är på tok för dålig upplösning på ett par centimeters avstånd. Sonys skärm kan mycket väl bli framtidens standard för Virtual Reality.

Det ska dock noteras att den normalt sett kör i normal HD-upplösning för att spara ström, så 4K aktiveras bara när man spelar film och visar bilder. Tack vare Sonys bildförbättrande teknik får man en utmärkt bildkvalitet från IPS-skärmen, speciellt färgåtergivningen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Kamera
Liksom sina lillebröder har Z5 Premium en ny kamera. Med en rekordhög 23 megapixels sensor kunde man vara orolig för sämre bildkvalitet. Men Sonys ingenjörer vet vad de pysslar med. Normalt tas bilderna i 8 megapixel och tack vare den nya sensorn och optiken får man utmärkt skärpa och blixtrande snabb autofokus. Dessutom tar den de bästa bilderna i svag belysning, utan det brus eller grus som det normalt brukar medföra. Svårslaget.

sushi light xperia z5 premium sushi light iphone 6s plus sushi dark xperia z5 premium sushi dark iphone 6s plus
<
>
Matbild i dåligt ljus - Xperia Z5 Premium (Foto: Jonas Ekelund)

Om man ska hitta en fördel med krom-modellen så är det att baksidan faktiskt kan användas som en spegel, vilket gör att man kan ta selfies med huvudkameran.

Ljud
Vi gillar att Xperian har framåtriktade stereohögtalare vilket ger ett trevligt direkt ljud. Även om kvaliteten inte är den bästa. Däremot har man riktiga ljudkretsar på insidan med stöd för Hi-Res Audio. Det innebär att man kan få riktigt bra ljud i hörlurarna om de också är certifierade för högupplöst ljud.

Användning
Tyvärr har Z5 ännu inte fått Android 6.0 men Sonys anpassning av gränssnittet är snyggt och praktiskt. Däremot hade vi gärna sett att alla Sony-appar var valfria att ladda ned. Installationsguiden är utmärkt med hjälp att komma igång samt överföra innehåll från den gamla mobilen, oavsett om det är Android eller iOS. Fingeravtrycksläsarens placering är inte ideal, men den reagerar tillräckligt snabbt och fungerar för det mesta på första försöket.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Prestanda
Vad gäller rå prestanda är den bland de snabbaste Android-mobilerna, bara slagen av Samsung Galaxy S6. Geekbench mätte 1359 (single core) och 4335 (multicore), och Basemark OS II 1856. Mycket respektabla  siffror vilket tillsammans med en 3DMark på 28 995 sörjer för att den inte känns långsam ens i 4K. Ett mer verklighetsbaserat Browsermark på 2419 bekräftar bara att detta är ett prestandamonster.

Antutu benchmark

Slutsats
Så är detta phablet-modellen du ska köpa? 4K-skärmen drar väldigt mycket ström och vi gillar inte den blanka baksidan. Där är Nexus 6P bättre och Galaxy S6 edge+ är skönare i handen. Å andra sidan är det den enda vattentäta mobilen, kameran är fantastisk och den är snabb som sjutton. Sammantaget gör det att Z5 Premium ändå är vår favorit just nu i storleksklassen.

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild