Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z5 Compact

Toppmobil i miniformat

Sony fortsätter att bevisa att en mini-modell inte behöver vara sämre än en fullvuxen.

Skrivet av / 2015-09-15 - 12:22
Sony Xperia Z5 Compact
Jonas Ekelund

Alla vill inte ha en mobil i phablet-storlek. Antingen det är för att man har små händer eller för att man tycker den blir för stor i framfickan på byxorna. Därför har många tillverkare även mindre modeller av sina toppsäljare. Men ofta har man då även bantat specifikationerna så att man får en betydligt långsammare telefon. Det ändrade Sony på med sin Compact-version av Xperia-serien och den senaste är spännande nog först ut i Z5-serien som visades på IFA.

Xperia_Z5_Compact_Colour_Range WEB

Utseende och konstruktion
Storleksmässigt är den nya Compact lika liten och smidig som den tidigare Z3-modellen. Och den är precis lika stryktålig samt vattentät med IP65/68-klassning. Men trevligt nog uppnås det nu utan att man måste ha en lucka som täcker USB-laddningsporten. Utseendemässigt har den blivit lite mer strikt i formen med raka istället för runda kanter och en snyggt frostad baksida. Färgvalen är grafitsvart, vit, gul eller korall.

Z5c_yellow_group

Skärm
Den stora skillnaden på Compact-modellen jämfört med vanliga Z5 är så klart storleken på skärmen. 4,6 tum låter lite, men man får komma ihåg att 4,7-tum var en standardstorlek för inte allt för länge sedan. Och med en 720p-skärm får man fullt tillräcklig upplösning för att den ska kännas skarp och detaljrik. Som vanligt är Sony duktiga på att klämma ut bra kontrast och färgåtergivning ur skärmarna med alla sina bildförbättrande tekniker hämtade från TV-sidan.

Kamera
Bland de stora nyheterna med Z5-serien är den nyutvecklade kameran. Den har en ovanligt stor sensor för att vara en mobiltelefon och en optik med stor bländaröppning. Man har dessutom ökat upplösningen till galna 23 megapixel. Men det ska noteras att bilderna normalt sett tas i mer sansade 8 megapixel med en bildstorlek mer gjord för att ladda upp till sociala medier. Man har även en ny autofokus som verkligen är bland de allra snabbaste vi upplevt.

Z5c_white_camera

Redan kameran i den gamla Z3-serien var ingenting man behövde skämmas över och den nya är ytterligare ett steg upp i kvalitet. I bra belysning märker vi lite bättre skärpa, något bättre exponerade bilder samt att färgerna känns lite mer naturliga. Men det är i svag belysning som den verkligen skiner. Man får en betydligt ljusare bild, men utan de artefakter som bildbehandlingen brukar införa. Dessutom är vitbalansen och färgerna bättre. Toppklass.

sushi light z3 sushi light z5 sushi dark z3 sushi dark z5
<
>
Bra belysning (Z3 Compact)

Ljud
Även om de har blivit betydligt diskretare har Sony trevligt nog behållit de två framåtriktade högtalarna. De låter okej men ingenting man häpnar över. Det blir dock en annan femma om man pluggar in ett par hörlurar. Speciellt ett par bättre, gärna med stöd för Hi-Res Audio. Mobilen är nämligen en av de få vi sett som kunnat skryta med certifieringen för högupplöst ljud. Den har även flera tekniker för att förbättra även lågupplöst MP3-musik.

Z5Compact med MDR-10RC WEB

Värt att notera är att om man förhandsbokar Z5 Compact innan 4 oktober så medföljer hörlurarna MDR-10RC.

Användning
En av de andra trevliga nyheterna med Z5-serien är att man har byggt in en väl fungerande fingeravtrycksläsare. Den har man smart nog satt på strömknappen på sidan vilket gör den enkel att komma åt med mobilen i handen. Däremot är det inte så smidigt om mobilen ligger på bordet. Vi uppskattar också guiden som hjälper användaren att komma igång och överföra innehåll från sin gamla mobil, vilket även gäller om man haft en iPhone.

Z5c_red_fingerprint

Prestanda
Trots sin ringa storlek har mobilen Snapdragons snabbaste processor, vilket borde innebära att den är lika snabb som exempelvis HTC One M9. Men den är faktiskt den snabbaste 810-mobilen vi testat! En Geekbench på 1395 (single) och 4470 (multicore) slås bara av Galaxy S6. Samma sak gäller Browsermark på 2230. Med tanke på storleken är batteriprestanda utmärkt och vi har ingen anledning att ifrågasätta Sonys löfte om två dagars batteritid.

antutu

Slutsats
Sony har gjort det igen. Man har levererat en mobil som inte bara är den överlägset bästa mobilen i kompaktformat, utan till och med en av de bättre mobilerna överhuvudtaget. Den är fantastiskt snabb och har förbättrats på de flesta områdena. Kameran tar verkligen bilder i toppklass och fokuserar blixtsnabbt. Vi gillar till och med det nya sobrare utseendet. Redan tidigare hade vi svårt att hitta något att klaga på med Z-serien och nu är det bara en stor tumme upp.

https://www.youtube.com/watch?v=X8NO87Dl04Q

Home tycker

Damm- och vattentät utan irriterande luckor. Kameran är utan tvekan bland de bästa. Praktisk storlek men ändå blixtsnabb prestanda. Svårt att komma åt fingeravtrycksläsaren om mobilen ligger på bordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen