Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony Xperia Z4 Tablet

En naturlig uppdatering

Xperia Z4 Tablet är marknadens bästa Android-surfplatta just nu. Men hur länge?

Av / 2015-05-27 - 08:54
Sony Xperia Z4 Tablet
Peter Gotschalk

Sonys uppföljare till Xperia Z2 Tablet är ännu tunnare och ännu lättare än sin föregångare. 0,3 mm har hyvlats av på tjockleken sedan förra året, så Xperia Z4 Tablet är bara 6,1 mm tjock och därmed lika tunn som Apples iPad Air 2, samtidigt som den med sina 389 gram (modellen med 4G/LTE väger 4 gram mer) har blivit hela 50 gram lättare än Z2 Tablet. Och innan du anklagar Sony för att ha hoppat över en siffra så finns det en Z3 Tablet också, fast det var en kompakt version med 8-tums skärm som släpptes hösten 2014 och hette Xperia Z3 Tablet Compact. Nya Z4 Tablet har däremot 10,1-tumsskärm, precis som Z2 Tablet.

25_Xperia_Z4_Tablet
Sony Xperia Z4 Tablet är den tunnaste Android-plattan vi har testat: bara 6,1 mm. Det betyder att den är precis lika tunn som iPad Air 2.

Mått och vikt är inte det enda som har optimerats i Sonys nya surfplatta om man jämför med förra årets modell. Z4 kör Android 5.0 Lollipop med Snapdragon 810 octacore-processor och frontkameran har uppdaterats från 2,2 till 5,1 megapixlar.

Mest har dock hänt på skärmen, som fortfarande är 10,1 tum stor men som nu har 2K-upplösning (2560 x 1600 pixlar), medan föregångaren bara hade Full HD-upplösning (1920 x 1080). Ramen runt skärmen har också blivit smalare.

Precis som Sonys övriga highend-produkter är Xperia X2 Tablet både vatten- och dammtät (IP65 och IP68).

 

Utseende och konstruktion

När man sitter med Xperia Z4 Tablet så ser det nästan ut som om man har en mycket liten Sony-TV i handen. Designen har inte ändrats sedan den första Sony Xperia Tablet Z (ja, Sony har sedermera bytt plats på ”Tablet” och ”Z”), så Z4 Tablet är rektangulär och mycket kantig, med en förhållandevis bred, svart ram runt skärmen.

Skärmen är dessvärre mycket mottaglig för flottiga fingrar och så ”blöder” skärmbilden om man håller lite för hårt i surfplattan, och den ger också efter en smula om man vrider den. Z4 Tablet har också en tendens att bli rejält varm på baksidan om man använder den för länge.

Inget av detta är någon större katastrof, men någon absolut toppkvalitet är det inte tal om här.

 

Skärm

Förra året skrev vi att Samsung Galaxy Tab S hade den bästa surfplatteskärmen vi sett någonsin. Skärmen på Z4 Tablet slår den inte, men den är helt klart lika bra. Med sina 2560 x 1600 pixlar har den så kallad 2K-upplösning, och om vi ska fortsätta med TV-metaforen så känns det lite som att sitta med en 4K-TV i handen. Så snygg är bilden.

19_Xperia_Z4_Tablet

Sony använder sin så kallade X Reality-programvara för att optimera skärpa och kontrast och minimera brus, och Triluminos-tekniken (Sonys beteckning på kvantprickar) ger en högre ljusstyrka och bättre färgmättnad och -korrekthet. Det tycks fungera även i praktiken, för bilden är knivskarp och ljusstyrkan så hög att det känns som om Z4 Tablet skulle kunna lysa upp en hel sporthall.

 

Ljud

Sony har stoppat in massor av programvara och teknik från dyrare ljudprodukter i surfplattan. Bland annat stöder den Sonys egen Hi-Res Audio, och DSEE HX ska uppgradera kvaliteten från ljudfiler som har lägre upplösning. Slutligen påstås ljudkretsarna kunna analysera dina hörlurar och formen på din hörselgång (!) och sedan skapa ett perfekt, välbalanserat ljud som passar just dig.

Helt säkert är att användaren kan pilla med massor av inställningar för att få just det ljud som han eller hon vill ha, och även om vi tycker att Tablet Z4 saknar lite när det gäller volym och kräm i ljudbilden så kan man knappast förvänta sig särskilt mycket bättre ljud från en surfplatta.

 

Användning

Som nämnts ovan är Sonys surfplatta både vatten- och dammtät (IP68/IP65) och tål en dusch eller till och med ett besök i simhallen. Den har senaste Android-version – 5.0 Lollipop – som är en markant förbättring mot tidigare, och Sony har lagt på sitt eget gränssnitt ovanpå det ursprungliga och enkla Lollipop-systemet.

Precis som tidigare Xperia-surfplattor har Z4 diverse Sony-tjänster som PlayStation Mobile, som gör att användaren kan spela surfplatteversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med koppla in en DualShock 3-kontroll. PS4 Remote Play gör det möjligt att spela spel från PlayStation 4 direkt på den mobila enheten. Är TV:n upptagen kan du alltså med hjälp av ditt trådlösa nätverk koppla Xperia Z4 Tablet till PlayStation 4 och fortsätta spela trådlöst på surfplattan. Smart.

Xperia_Z4_Tablet_Group

 

Prestanda

Vi har en bra och en dålig nyhet till alla där ute som älskar androider och hatar äppelprodukter. Sony Xperia Z4 Tablet är den snabbaste Android-baserade surfplattan vi har testat hittills. Men den är ändå inte lika snabb som Apples iPad Air 2!

Till vardags susar man igenom menyer och hemskärmar med Formel 1-hastighet, och även stora appar öppnas blixtsnabbt. Ett stort spel som Asphalt 8 körs helt lysande. Det bryter inte ens fram svettdroppar på Snapdragon 810-processorn med åtta kärnor.

Geekbench3_battery

I vårt sedvanliga prestandatest, Benchmark 3, får Z4 Tablet det bästa resultatet av någon Android-surfplatta hittills. 1279 poäng single-core och 3949 poäng multi-core är en bra bit mer än andra Android-baserade surfplattor (Samsung Galaxy Tab S fick 926 respektive 2744 poäng i samma test och HTC:s Nexus 9 fick ihop 1735 respektive 2847 poäng, vilket faktiskt är ett högre single-core-resultat). Men mot iPad Air 2 (1812 och 4477 poäng) hänger inte Z4 Tablet med.

Sama sak gäller när vi testar webbläsningen, som ju är så viktig på en surfplatta. I Browsermark 2.1 får Z4 Tablet ett snyggt resultat på 2203 poäng (att jämföra med iPad Air 2:s 3646) och Futuremarks testverktyg Peacekeeper ger 1644 poäng (iPad Air 2 får 2653).

Batteritiden har vi testat med Geekbench 3, som utsätter surfplattan för ett stresstest med påslagen skärm, och där höll Xperia Z4 Tablet ut i 4 timmar och 30 minuter (2710 poäng), vilket är tjusigt men inte imponerande.

 

Slutsats

Sony har uppgraderat sin senaste Xperia Tablet där det räknas. Skärmen är bland de bästa på marknaden och prestanda har fått en ordentlig vitamininjektion. Tack vare senaste Android-versionen, de bästa tjänsterna som Sony har att erbjuda och en design som visserligen är en smula anonym men samtidigt ultrasmal och ultralätt, är Xperia Z4 Tablet marknadens bästa Android-surfplatta just nu.

Hur länge det varar är svårt att säga, för det kan alltid dyka upp någon som har ännu bättre skärm och ännu snabbare processor.

Home tycker

Krispig och snygg 2K-skärm i kombination med en praktisk och framför allt ultralätt och ultratunn design. Dessutom den senaste Android-versionen och högsta prestanda av någon Android-surfplatta hittills. Och så är den både vatten- och dammskyddad. Byggkvaliteten hade kunnat vara en smula bättre, bland annat ”blöder” skärmen lite om man trycker för hårt på den med fingrarna. Blir ganska varm på undersidan om den används för länge.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen