Sony Xperia Tablet Z

Sony är nya surfplattekungen

Åtminstone när det gäller Android-baserade surfplattor. Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!
Ljud & Bild tycker
Vatten- och smutsskyddad Snygg skärm Tunn och lätt
Kameran Ett par Android-barnsjukdomar
Specifikationer

Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
Skärm: 10,1-tums TFT, 1920 x 1200
Processor: 1,5 GHz Qualcomm quad-core
RAM: 2 GB
Minne: 16 GB + microSD (max 32 GB)
Kamera: 8,1 Mp (baksida) + 2,2 Mp (front)
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
Anslutning: Micro USB 2.0, HDMI
Mått: 266 x 172 x 6,9 mm
Vikt: 495 g
Batteri: 6000 mAh
Pris: 4500 kr

forfatter

Den har tagit god tid på sig, Sony Xperia Tablet Z. Vi såg den för första gången i februari på Mobile World Congress i Barcelona, men det är först nu i slutet av en både kall och regnig vår som vi lyckats lägga vantarna på ett testexemplar. Surfplattan finns både i en version med wifi och en med 4G/LTE och wifi – och båda varianterna finns med 16 eller 32 GB minne.

Dessvärre fick vi ett testexemplar med den sämsta konfigurationen, bara wifi och 16 GB, men å andra sidan kostar den bara 4 500 kronor, medan 4G/LTE-versionen med lika mycket minne kostar 6 000 kronor. Man får alltså vara beredd att slanta upp en hel del pengar för Xperia Tablet Z, även om priserna faktiskt ligger på samma nivåer som den ständigt närvarande rivalen iPad, som också kostar 4 500 kronor för wifi-versionen med 16 GB.

Väger nästan ingenting
Det är dock helt rimligt att Sony vill ha lika mycket pengar för sin Xperia Tablet Z som Apple tar för sin iPad 4, för Sonys nya surfplatta är den första Android-baserade plattan vi har sett som ger lika mycket kvalitet och läcker design för pengarna som Apples evigt populära produkt.

Medan de flesta Android-plattor verkar vara gjorda efter samma plastiga mall är Xperia Tablet Z formad på samma sätt som smartmobil-flaggskeppet Xperia Z. Det innebär att den är oerhört tunn – faktiskt bara 6,9 mm, vilket gör den till världens tunnaste surfplatta i dagsläget – och hela fronten är gjord av glas. Baksidan av Xperia Tablet Z är däremot gjord av en så kallad ”soft-touch”-plast.

Första gången man håller i Xperia Tablet Z lägger man märke till hur lätt den är, och i kombination med den smala designen och de robusta materialen gör den låga vikten den här surfplattan till den bäst formgivna och mest användarvänliga vi har sett i år! Jösses vad vi är glada för att Sony slutade med den kilformade designen som präglat deras tidigare surfplattor.

sony-xperia-tablet-z-gal1

Det skadar inte heller att Xperia Tablet Z är skyddad mot både vatten och smuts. Vårt testexemplar fick hänga med på en vandring i norska fjällen i samband med ett företagsevenemang och vi kan väl nöja oss med att säga att surfplattan klarade strapatsen bättre än flera av kollegornas kängor! Trots att den fick tåla att bli både våt och skitig!

vand_web

Mjuka värden
Sony kallar den nya designen för OmniBalance och tanken är att maskinvaran ska passa användaren så naturligt att den fysiska aspekten hamnar i skymundan och att man kan koncentrera sig till hundra procent på innehållet. Och detta är för en gångs skull en marknadsföringsfloskel som inte ligger så långt ifrån sanningen. För även när det gäller innehållet är Xperia Tablet Z ett betydligt bättre köp än de flesta Android-surfplattor.

Google Play bjuder inte på något stort urval av surfplatte-anpassade appar men det försöker Sony råda bot på genom att skicka med massor av extra appar och tjänster, och det är ett lyckat val.

Sonys egna streaming-tjänster, Music och Video Unlimited, (i speciella versioner för surfplattor) ingår i paketet, precis som tjänsten PlayStation Mobile, som gör det möjligt för användaren att spela specialversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med koppla in en DualShock3-kontroll till surfplattan. Sonys egna appar för visning av bilder och avspelning av film och musik är bättre än Googles standardlösningar, och det inbyggda infraröda ögat och Fjärrkontroll-appen innebär att Xperia Tablet Z fungerar som en avancerad multifjärr hemma i vardagsrummet. Läckert.

Godis för både ögon och öron
Och sitter man hemma och har tråkigt i vardagsrummet behöver man inte förtvivla, för Xperia Tablet Z är en av de bästa underhållnings- och multimedieprodukterna vi har provat. Skärmen på 10,1 tum får nöja sig med en upplösning av 1920 x 1200 pixlar, och är alltså inte riktigt i samma klass som iPad med Retina-skärm eller Google Nexus 10, men Sony kompenserar för detta genom att använda sin egen Mobile BRAVIA Engine 2, en skärmteknik de lånat från sina egna välrenommerade TV-apparater och som ska ge skärmen både bättre kontrast och färgkontroll samt gör bilden riktigt skarp.

Och resultatet är imponerande, det kan vi skriva under på. När vi tittar på fotografier och videofilmer är bilden stilig och djup utan att vara oskarp, och framför allt känns färgerna riktigt naturliga, vilket blir tydligt när vi jämför med skärmen på iPad 4 som plötsligt får färger som ser konstlade och pastellaktiga ut. Skärmens storlek och upplösning gör att film går att visa i full-HD och 16:9-format, och en fiffig detalj är att Sonys egen Film-app automatiskt hämtar omslag och information om användarens (piratkopierade?) filmer.

Samma sak gäller musiken i Walkman-appen, så det är enkelt att få en överblick över mediebiblioteket.

Ljudupplevelsen lämnar inte heller något att önska. Även om man nöjer sig med att lyssna på de inbyggda högtalarna är ljudet helt respektabelt. Men med ett par bra hörlurar kan Xperia Tablet Z utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden. Sonys egen Walkman-app har ClearAudio+ och en rad EQ-inställningar, så man kan anpassa ljudet efter sin personliga smak, och på det stora hela är det fint att Sony inte har förbisett den här aspekten och bara lagt allt krut på design och skärm.

Bra ljud är en ovärderlig del av bra medieupplevelser och det har Sony inte glömt i sin Xperia Tablet Z.

Hur många hästkrafter?
Höga prestanda är naturligtvis en förutsättning för en bra användarkänsla, och inte heller på detta område gör Sony oss besvikna. Med 2014 Geekbench 2-poäng är inte Xperia Tablet Z riktigt lika snabb som Google Nexus 10, men den är tillräckligt snabb för att man ska kunna bläddra mellan skärmbilderna och öppna och stänga appar lika snabbt och smidigt som en bra kniv skär genom varmt smör.

Det är bara webbläsningen som är och förblir Android-systemets akilleshäl. I Browsermark 2.0 får Xperia Tablet Z 1920 poäng, att jämföra med iPads 2318, men det är framför allt i det dagliga användandet som skillnaderna blir tydliga. iPadens Safari-webbläsare laddar konsekvent sidorna snabbare än Sony-plattans Chrome-läsare, och när man zoomar in eller ut – eller navigerar runt på en webbsida – hackar det betydligt mer på Xperia Tablet Z. Detta är dock snarare ett Android- och Google-problem än ett Sony-problem och i slutändan går det absolut att leva med surfandet. Så illa är det inte.

Enda riktiga besvikelsen är kameran, som på papperet ska kunna mäta sig med marknadens bästa. Men den imponerade den inte på oss med sina lite för mörka, platta och oskarpa bilder. Fast … vem tar mycket bilder med sin surfplatta?!

Sony Xperia Tablet Z byr ikke på verdens beste kamera. Det var faktisk blå himmel da dette bildet ble tatt!
Kameran är inte världens bästa. Himlen var faktiskt blå när den här bilden togs!

Slutsats
Sony Xperia Tablet Z är den bästa Android-surfplattan vi har testat hittills! Den är däremot inte bäst på precis alla områden. Google Nexus 10 har högre skärmupplösning och högre prestanda, ASUS Transformed Pad Infinity har bättre kamera och bättre webbläsning, men med Xperia Tablet Z får man allt på en gång.

Sony har satsat på en läcker och lättanvänd design och har för länge sedan insett att de sitter på en guldgruva av media och innehåll, och om man investerar i en Xperia Tablet Z får man tillgång till mycket av det – i ett format som är skräddarsytt för surfplattor. Skärmen och den bakomliggande tekniken ger en behaglig och naturlig bildupplevelse och ljudet är så bra att det borde få många av konkurrenterna att skämmas!

Att surfplattan dessutom är vatten- och smutsskyddad skadar inte heller, så vi tvekar inte att ge Sony Xperia Tablet Z vår varmaste rekommendation!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.