8 smartmobiler

Sommarens smartaste mobiler

Alla vill ha smartmobiler. Här är åtta av de allra senaste – vilken är bäst?
forfatter

Så som så ofta är den stora frågan: vilken ska jag välja? Som bekant är urvalet enormt, så det är inte så konstigt att det kan vara svårt att hitta rätt i den mobila djungeln. Vi har testat de åtta senaste smartmobilerna med pekskärm så att det blir enklare för dig att välja den som passar bäst.

Smarta som få
Det görs en hel del undersökningar varje år, och den senaste tiden har slutsatsen varit att vi köper allt fler och allt smartare mobiler, och här i Skandinavien köper vi väldigt många.

Nu för tiden vill alla ha en stor pekskärm. Telefonen ska naturligtvis hantera alla väsentliga sociala medier som Facebook och Twitter, och så ska den klara e-post. Och inte nog med det, den ska hantera hur många e-postkonton som helst. Andra viktiga egenskaper som måste finnas på plats är förmågan att läsa alla vanliga dokumentformat, till exempel PDF:er och Word-, Excel- och PowerPoint-filer.

Visuellt
Det visuella är också viktigt. En mobiltelefon utan kamera är en omöjlighet nu för tiden. Telefonen ska fungera som en kompaktkamera och vara enkel att använda och ha hög bildkvalitet. Dessutom ska det helst finnas en kamera på framsidan också, för de av oss som använder sig av videosamtal. Och glöm för all del inte bort GPS-funktionerna, så att du hittar rätt på semestern, oavsett om du firar den här hemma i Sverige eller på franska Rivieran

De tekniska kraven på smartmobiler blir allt högre. Och mobilerna har blivit en viktig plattform för spel, vilket ställer enorma krav på dess grafikprestanda. Det räcker inte med att skärmen är snygg och har ett bra gränssnitt, allt ska gå snabbt också. Spel pressar prestanda till det yttersta.

Det är inte bara grafiken som har fått en viktig uppgradering det senaste året. Processorn, som är hjärnan i telefonen, blir allt kraftfullare eftersom funktionerna vi använder till vardags blir allt mer krävande. En smart telefon är egentligen ingen en telefon, den är snarare en dator som man dessutom kan ringa med.

Här är åtta fina mobiler – utöver Apples kolossalt omskrivna iPhone 4 – som du bör titta närmare på. Glöm för all del inte att prova dem själv innan du köper. Det är hur du tycker att mobilen känns att jobba med som är allra viktigast. Gillar du användarvänligheten och designen, och kan den framför allt göra allt du behöver? I så fall spelar det egentligen ingen roll vad andra säger. Den är rätt telefon för dig.

Produkter i testet

Sony Ericsson Xperia Arc

En av de bästa

Det som verkligen skiljer Arc från mängden är att den är extremt tunn, faktiskt inte mer än 8,7 mm på tunnaste stället.

Mycket bra kamera Bra skärm Tunn och snygg
Med reservation för uppdateringar från Sony Ericsson.

HTC Desire S

Väcker ingen åtrå

HTC tar inga chanser med uppföljaren till storsäljaren Desire. Det borde de gjort.

Solitt skal. Bra gränssnitt.
För få nyheter. Medelmåttig kamera.

Samsung Galaxy S II

Tronföljaren

Uppföljaren till Samsungs hyllade Galaxy S är här och den uppfyller alla förväntningar.

Supersnabb. Utmärkt skärm.
Lite plastig. Saknar utlovad NFC.

Sony Ericsson Xperia Play

Lekfull spelmobil

Om du hållit en PSP i handen – eller kontrollen till PlayStation – så känner du igen dig direkt.

Bra spelfunktioner. Mycket bra skärm. Mycket bra som smartmobil.
Ingen PlayStation-integration. Ont om anpassade spel. Dyr.

Nokia E7

Mobilmiss

När E7 är hopfälld ser den nästan ut som en Nokia N8. Det är först när man skjuter ut tangentbordet som man ser den uppenbara skillnaden.

Tangentbord Gratis navigation Bra e-post
Dålig webbläsare Trög. Dyr

Sony Ericsson Xperia Neo

Mycket för pengarna

Xperia Neo är något mindre än den omtalade Arc, och inte lika utpräglat designad.

Billig. Bra kamera. HDMI.
Ingen sök-knapp.

LG Optimus 2X

LG imponerar

Detta är en mobil som bättre än någon annan visar att smartmobilerna i allt större utsträckning kan betraktas som små datorer.

Blixtsnabb. Bra kamera för både stillbilder och HD-video. Flash.
Gammal Android-version. Kort batteritid.

HTC Incredible S

Inte så fantastisk

HTC sticker ut med djärv design men misslyckas med att leva upp till det kaxiga namnet.

Utmärkt gränssnitt. Bra skärm. Bra kamera.
Batteriet. Märklig design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.