grupptest : Sommarens bästa mobilkameror

Plåta semestern med mobilen

Mobilkamerorna når nya höjder, här är fem stycken som sticker ut från mängden.

Det är få områden där utvecklingen går så snabbt som inom mobilbranschen. Och det som utvecklas allra snabbast just nu är mobilkamerorna. För några år sedan handlade det om upplösnings-kapplöpningen där man snabbt gick från 5 till 12 till 40 megapixel. Att det i själva verket bara handlade om fler dåliga bildpunkter spelade ingen roll. Det har lyckligtvis gått över och nu har de flesta gått tillbaka till 12 eller 16 megapixel, vilket räcker alldeles utmärkt för de allra flesta bilder.

De senaste åren har tillverkarna istället jobbat på det stora problemet med att kunna ta bilder i svag belysning. Det är ju trots allt väldigt många som vill posta bilder på sociala medier från krogar och klubbar. Och att använda blixt då gör inte bara omgivningen upprörd utan ger spöklikt bleka ansikten samtidigt som man inte kan se bakgrunden. Nej, det behövs helt enkelt ljuskänsligare mobilkameror. Där skedde ett genombrott förra året då först Samsung Galaxy S9 och sedan Huawei P20 Pro lyckades ta riktigt skapliga mörkerbilder.

Ju fler kameror desto bättre

En mer oväntad utveckling är att alla mobiler helt plötsligt har fått flera kameror. Först såg vi mobiler med två kameror. Dels en normallins, sedan antingen en vidvinkellins eller en telelins, beroende på vad tillverkaren trodde att folk ville ha. Vidvinkel är ju jättebra när man ska ta gruppbilder, medan telelins är utmärkt för att ta semesterbilder på sevärdheter från lite avstånd. Men i år har många tillverkare lanserat modeller med hela tre kameror, så att man slipper välja. Det är en utmärkt utveckling då mobilkameran blir mycket mer flexibel.

Mobilkamerorna har naturligtvis en bit kvar innan man helt kan överge sin kompaktkamera. Ska man ta viktiga bilder, som stora livshändelser, så vill man nog fortfarande ha bästa möjliga bildkvalitet. Men på semestern är mobilkameran åtminstone det allra smidigaste alternativet. Den har man ju alltid med sig, oavsett hur lätt packningen är. Överraskande ögonblicksbilder kan ju ofta bli de mest lyckade bilderna och de man kommer ihåg bäst. Läs mer i vår artikel om skillnaderna mellan en mobilkamera och en riktig kamera.

TESTKRITERIER

Av vårens nya mobiltelefoner valde vi ut de fem mobiler vars kamera stack ut från mängden. Vi tog sedan testbilder i en mängd knepiga situationer, exempelvis motljus, närbild och mörker. Bilderna granskades sedan på en kalibrerad datorskärm. Vi bedömde även kamera-appens funktioner och användarvänlighet.

Hitta ljuset – Blixt borde förbjudas, det ger hårda skuggor och fula reflektioner. Försök istället hitta så mycket naturligt ljus du kan. Det kan även ge intressanta skuggor som ger bilden mer djup.

Håll mobilen stilla – Suddiga foton blir ingen glad av. Stöd mobilen mot ett räcke eller en lyktstolpe. I nödfall, tryck in armbågarna mot kroppen så håller du armarna betydligt mer stadigt.

Använd fysiska knappar – De flesta mobiler kan använda volymknappen som avtryckare. Du slipper sätta fingret i vägen för skärmen och riskerar inte att skaka till mobilen när du trycker av.

Använd motivlägena – Automatläget gör sitt bästa, men om det finns ett motivläge som passar så blir ofta bilden bättre. Antingen det är ”sport”, ”natt”, ”mat”, ”porträtt” eller rent av ”panorama”.

Ta många bilder – Att upptäcka i efterhand att någon blundat eller att det blivit suddigt är retsamt. Bränn istället av flera bilder och behåll den bästa.

Efterbearbeta bilden – Att trycka på ”edit” och beskära bilden, och kanske skruva lite på kontrast eller vitbalans, tar bara några sekunder. Och det ger betydligt intressantare och bättre bilder.

dark Galaxy S10 auto dark iPhone XS dark nokia 9 dark p30 pro auto dark xiaomi mi9 auto test galaxy s10 test iphone xs test nokia 9 test p30 pro test xiaomi mi9
<
>
Samsung Galaxy S10 i svagt ljus
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Apple iPhone XS
Ett stort steg framåt 2018 visade sig inte vara tillräckligt för att hänga med 2019.
Huawei P30 Pro
Med innovativ telelins och fantastiska mörkerbilder utklassar P30 Pro konkurrenterna.
Nokia 9 Pureview
Flest kameror utan att erbjuda flera brännvidder eller ens bästa bildkvaliteten.
Samsung Galaxy S10
Galaxy S10 har behållit allt vi älskade med S9 och lagt till allt vi saknade.
Xiaomi Mi 9
Xiaomi överraskar med en bildkvalitet som kan mäta sig med de bästa, trots prislappen.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.