annons
annons
annons
grupptest:

Sommarens bästa mobilkameror

annons

Plåta semestern med mobilen

Lägg till som favorit

Mobilkamerorna når nya höjder, här är fem stycken som sticker ut från mängden.

Det är få områden där utvecklingen går så snabbt som inom mobilbranschen. Och det som utvecklas allra snabbast just nu är mobilkamerorna. För några år sedan handlade det om upplösnings-kapplöpningen där man snabbt gick från 5 till 12 till 40 megapixel. Att det i själva verket bara handlade om fler dåliga bildpunkter spelade ingen roll. Det har lyckligtvis gått över och nu har de flesta gått tillbaka till 12 eller 16 megapixel, vilket räcker alldeles utmärkt för de allra flesta bilder.

De senaste åren har tillverkarna istället jobbat på det stora problemet med att kunna ta bilder i svag belysning. Det är ju trots allt väldigt många som vill posta bilder på sociala medier från krogar och klubbar. Och att använda blixt då gör inte bara omgivningen upprörd utan ger spöklikt bleka ansikten samtidigt som man inte kan se bakgrunden. Nej, det behövs helt enkelt ljuskänsligare mobilkameror. Där skedde ett genombrott förra året då först Samsung Galaxy S9 och sedan Huawei P20 Pro lyckades ta riktigt skapliga mörkerbilder.

Ju fler kameror desto bättre

En mer oväntad utveckling är att alla mobiler helt plötsligt har fått flera kameror. Först såg vi mobiler med två kameror. Dels en normallins, sedan antingen en vidvinkellins eller en telelins, beroende på vad tillverkaren trodde att folk ville ha. Vidvinkel är ju jättebra när man ska ta gruppbilder, medan telelins är utmärkt för att ta semesterbilder på sevärdheter från lite avstånd. Men i år har många tillverkare lanserat modeller med hela tre kameror, så att man slipper välja. Det är en utmärkt utveckling då mobilkameran blir mycket mer flexibel.

Mobilkamerorna har naturligtvis en bit kvar innan man helt kan överge sin kompaktkamera. Ska man ta viktiga bilder, som stora livshändelser, så vill man nog fortfarande ha bästa möjliga bildkvalitet. Men på semestern är mobilkameran åtminstone det allra smidigaste alternativet. Den har man ju alltid med sig, oavsett hur lätt packningen är. Överraskande ögonblicksbilder kan ju ofta bli de mest lyckade bilderna och de man kommer ihåg bäst. Läs mer i vår artikel om skillnaderna mellan en mobilkamera och en riktig kamera.

TESTKRITERIER

Av vårens nya mobiltelefoner valde vi ut de fem mobiler vars kamera stack ut från mängden. Vi tog sedan testbilder i en mängd knepiga situationer, exempelvis motljus, närbild och mörker. Bilderna granskades sedan på en kalibrerad datorskärm. Vi bedömde även kamera-appens funktioner och användarvänlighet.

Hitta ljuset – Blixt borde förbjudas, det ger hårda skuggor och fula reflektioner. Försök istället hitta så mycket naturligt ljus du kan. Det kan även ge intressanta skuggor som ger bilden mer djup.

Håll mobilen stilla – Suddiga foton blir ingen glad av. Stöd mobilen mot ett räcke eller en lyktstolpe. I nödfall, tryck in armbågarna mot kroppen så håller du armarna betydligt mer stadigt.

Använd fysiska knappar – De flesta mobiler kan använda volymknappen som avtryckare. Du slipper sätta fingret i vägen för skärmen och riskerar inte att skaka till mobilen när du trycker av.

Använd motivlägena – Automatläget gör sitt bästa, men om det finns ett motivläge som passar så blir ofta bilden bättre. Antingen det är ”sport”, ”natt”, ”mat”, ”porträtt” eller rent av ”panorama”.

Ta många bilder – Att upptäcka i efterhand att någon blundat eller att det blivit suddigt är retsamt. Bränn istället av flera bilder och behåll den bästa.

Efterbearbeta bilden – Att trycka på ”edit” och beskära bilden, och kanske skruva lite på kontrast eller vitbalans, tar bara några sekunder. Och det ger betydligt intressantare och bättre bilder.

<
>
Samsung Galaxy S10 i svagt ljus
Produkter i testet
Xiaomi Mi 9
Toppbilder till budgetpris
(Detta är bara ett test av kameran. Vi återkommer med ett fullständigt test av hela mobilen.) [caption id="attachment_94062" align="alignnone" width="989"] Mi 9 har inte bara färgsprakande baksidor utan även en förvånansvärt bra kamera. Foto: Xiaomi[/caption] Nu när det kinesiska uppstickarmärket Xioami har en officiell distributör i Skandinavien får de andra asiatiska märkena se upp. Vi har tidigare testat den experimentella Mi Mix 3 men Mi 9 är snarare en normal highend-mobil, fast till mellanklasspris. Liksom Galaxy S10 har den tre kameror med ultravidvinkel, vidvinkel och telelins. Tack vare att den är först ut med Sonys nya 48 megapixels sensor, är…...
Samsung Galaxy S10
Samsung infriar alla förväntningar
(Detta är bara ett test av kameran. Här är det fullständiga testet av Galaxy S10.) [caption id="attachment_94055" align="alignnone" width="989"] Samsung fortsätter att imponera med en lättanvänd kamera som ger bra bilder. Foto: Samsung[/caption] Efter att Huawei P20 bräckt Galaxy S9 med tre linser så var Samsung tvungna att svara snabbt. Redan i oktober fick vi en försmak av vad S10 skulle innehålla då Galaxy A9 med fyra linser visades upp. Galaxy S10 räknar dock inte med djupsensorn, utan de tre kamerorna är en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel och en 52 millimeters telelins. En bra uppsättning brännvidder som är praktiska…...
Nokia 9 Pureview
Nokia missar poängen
(Detta är bara ett test av kameran. Vi återkommer med ett fullständigt test av hela mobiltelefonen.) [caption id="attachment_94051" align="alignnone" width="989"] Vad är poängen med att ha en massa kameror när det inte blir bättre bilder? Foto: Nokia[/caption] När ryktena började gå om en Nokiamobil med fler kameror än någon annan var det många som hoppades på något i hästväg. Och när de första bilderna på den läckte ut såg det ut som att den skulle ha uppemot sex kameror. Det var därför något av en besvikelse när Nokia 9 Pureview i verkligheten visade sig ha fem kameror med samma brännvidd.…...
Huawei P30 Pro
Huawei åter kamerakung
(Detta är bara ett test av kameran. Här är det fullständiga testet av Huawei P30 Pro.) [caption id="attachment_94045" align="alignnone" width="989"] En sinnrik periskoplösning gör att det får plats med riktig teleoptik i Huawei P30 Pro. Foto: Huawei.[/caption] Huawei har kämpat hårt för att göra P-serien till de bästa kameramobilerna. Först med flera kameror som hjälps åt, som i Huawei P9, innan de med P20 Pro hittade receptet. Nu drar de åter ifrån konkurrenterna med P30 Pro som är den första mobilen med en ordentlig telelins. Tidigare har man fått nöja sig med 2x eller 3x, men P30 Pro har hela…...
Apple iPhone XS
iPhone har halkat efter
(Detta är bara ett test av kameran. Här är det fullständiga testet av iPhone XS.) [caption id="attachment_94039" align="alignnone" width="388"] Porträttläget, där bakgrunden är suddig, har blivit betydligt förbättrad. Foto: Apple[/caption] När vi testade iPhone XS för snart 9 månader sedan var vårt omdöme att den nu var ikapp konkurrenterna. Visserligen gav en snabb blick på specifikationerna intrycket av att inte mycket hade hänt sedan iPhone X. Upplösning och optik verkade vara samma. Men under skalet har det faktiskt hänt saker. Vinkvinkelkameran har fått en 37 procent större sensor med 15 procent större sensorpunkter. Sensorn har fått fler fokus-pixlar för att…...
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  IFA 2019: 48 Mp zoom-mobil från Motorola

  IFA 2019: 48 Mp zoom-mobil från Motorola

  Motorolas nya mobil ligger i mellanprisklassen men jagar de dyra fotomobilerna: fyra kameror, 48 Mp och bredformatvideo på högkant. Lägg till som favorit
  IFA 2019: Trots problem satsar Huawei på Android 10 i den nya Mate 30-serien

  IFA 2019: Trots problem satsar Huawei på Android 10 i den nya Mate 30-serien

  En del av osäkerheten olm Huawies första helt nya mobiltelefon efter den amerikanska blockaden har försvunnit. Huawei Mate 30 kör Android 10. Men när och hur den lanseras kommersiellt är fortfarande oklart.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Sony Xperia 5 är en kompakt version av flaggskeppsmodellen

  IFA 2019: Sony Xperia 5 är en kompakt version av flaggskeppsmodellen

  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1. Men med samma specifikationer.Lägg till som favorit
  IFA 2019: Sonys nya bärbara musikspelare

  IFA 2019: Sonys nya bärbara musikspelare

  Musikspelaren NW-ZX507 utlovar lyxljud i fickformat.Lägg till som favorit
  Här är din nya klimatsmarta mobil

  Här är din nya klimatsmarta mobil

  Fairphone 3 är det senaste tillskottet till en serie miljövänliga mobiltelefoner.Lägg till som favorit
  Nya Android heter Android 10

  Nya Android heter Android 10

  Nu får Android-versioner inte namn efter godsaker längre. Lägg till som favorit
  Samsung Galaxy Note 10+

  Samsung Galaxy Note 10+

  Har du djupa fickor och är på jakt efter en mobiltelefon som kan allt? Då behöver du inte leta längre. Här är din nya mobil.

  Lägg till som favorit
  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Det nya operativsystemet blir en open source-plattform som kan köras på alla sorters enheter.Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny