6 smartmobiler

Vinterns bästa Androidmobiler

En smartmobil står på många önskelistor till jul. Vi har testat de intressantaste nya telefonerna.
forfatter

Senast vi gjorde ett stort jämförande test av smartmobiler var i somras. Då var den stora nyheten dubbelkärniga processorer som ger ett stort prestandalyft eftersom mobilen kan göra flera saker samtidigt. Nu till vintern verkar den kapplöpningen ha avklingat och många satsar istället på att få upp hastigheten på standardmodellernas enkelkärniga processorer. Vi ser däremot flera olika intressanta trender i detta test.

Blygsamma uppgraderingar
Sony Ericsson lanserar redan en uppföljare till sin toppmodell Arc, men den har egentligen bara blivit lite snabbare. Samsung gör samma sak med sin Galaxy S, med den skillnaden att den gamla toppmodellen blivit en budgetmodell. Däremot innebär uppgraderingen samma sak, att den blivit lite snabbare.

Jätteskärmar
HTC uppgraderar sin höjdare Sensation till dels den supersnabba modellen XE, dels till den här testade XL-modellen med en enorm skärm. Samsung har sin Note på gång med en ännu större skärm. Skillnaden mellan stora mobiler och små surfplattor blir mindre och mindre.

Finesser och tillbehör
LG fortsätter med innovationerna genom att vara först på marknaden med en 3D-mobil. Motorola gör comeback på den skandinviska marknaden med en modell som suddar ut gränsen mellan mobil och minilaptop tack vare en mängd smarta dockningsstationer.

Kineserna kommer
De är inte längre nöjda med att släppa lågprismodeller för hemmamarknaden utan satsar nu på Europa. Huawei har en hel radda modeller på gång och deras toppmodell i testet var inte alls dum. ZTE kör än så länge med budgetmodeller men det skulle inte förvåna oss om även de släpper en maxutrustad modell snart.

Annars är den stora snackisen i Android-världen den nya version 4, även kallad Ice Cream Sandwich. Förutom att den sätter extra fart med dubbelkärniga processorer så är det nu en enda version som gäller oavsett om man har en mobil eller en surfplatta. Den har dessutom fått många intressanta nya funktioner som vi ser fram emot i kommande mobiler.

Testkriterier
I det här testet har vi valt att enbart testa mobiler med Android som operativsystem. På så sätt blir det ett rättvisande test av själva mobilen. Vi bad tillverkarna om deras intressantaste mobiler inför julförsäljningen.

Efter att ha uppdaterat all programvara till senaste versionen så bedömde vi byggkvaliteten och jämförde specifikationer och finesser. Prestanda mättes med en hel rad olika testprogram. Vi provade kamerornas hastighet och funktioner samt bedömde bildkvaliteten. Vi spelade musik och bedömde hörlurar och ljudkvalitet. I surftestet mätte vi hastighet och hur lätta de var att använda. Dessutom bedömdes användargränssnitt och eventuella extra appar som medföljde. Slutligen sattes en totalpoäng där vi även vägde in priset.

 

Produkter i testet

LG Optimus 3D

Fart- monster i 3D

Hastigheten är mer imponerande än effekterna i världens första 3D-mobil.

3D utan glasögon Snabb
Tjock och tung Gammal Android 3D på bekostnad av 2D

Sony Ericsson Xperia Arc S

S för Snabbare

Nya Arc är snygg, slimmad, har svep-panorama och är snabbare än föregångaren.

Tunn och lätt Utmärkt kamera Bra skärm
Få nyheter Ingen framåtriktad kamera

Samsung Galaxy S Plus

Snabbare och billigare

Förra årets toppmodell har fått en stor röd reaprislapp trots att man monterat turbo.

Mycket prisvärd Förhållandevis snabb
Medelmåttig kamera

Motorola Atrix

Mobildator med mediacenter

Tack vare innovativa tillbehör suddar Motorola ut gränsen för vad en mobil är.

Smarta dockningsstationer Högupplöst skärm Snabb
Klumpig som mobil Medelmåttig kamera

Huawei Vision

En begränsad vision

Huaweis flaggskeppsmodell är prisvärd men sticker inte ut på något sätt.

Billig Välbyggd Nätt
Måttliga prestanda Halvdan kamera

HTC Sensation XL

Maxutrustad jätte

Topptelefonen Sensation uppgraderad med enorm skärm, bra kamera och utmärkt ljud.

Stor skärm Utmärkt ljud Bra kamera
För stor för vissa Ingen SD-kortplats Priset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.