Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

Gott vin i ny tappning

Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.

Publicerad 2015-10-20 - 10:08
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G
Peter Gotschalk

Förra året utsåg vi Samsung Galaxy Tab S till årets bästa highend-surfplatta och recenserade den grundligt både i vår tryckta tidning och på webben. Nu sitter vi här med efterträdaren, Galaxy Tab S2, och det är sannerligen lockande att leta reda på förra årets test och sedan bara markera texten och trycka på Kopiera/Klistra in.

På utsidan har det visserligen hänt en del, men innanmätet i Tab S2 är i stort sett identiskt med konfigurationen i förra årets Tab S och på en enda punkt har Tab S2 till och med blivit sämre än sin föregångare. Men det ska vi återkomma till strax.

Galaxy-Tab-S2_White_1
Foto: Samsung

 

Likheter och skillnader

Först ett par ord om alla likheter. Tab S hade 1,9 GHz + 1,3 GHz octacore-processor och 3 GB RAM. Det har Tab S2 också. Tab S hade 8 Mp-kamera på baksidan och 2,1 Mp-frontkamera, det har Tab S2 också. Förra årets modell fanns både med och utan 4G/LTE men alltid med wifi (802.11 ac/a/b/g/n), Bluetooth, GPS och Glonass, och det gör Tab S2 naturligtvis också. Bluetooth har dock klättrat upp till version 4.1, medan Tab S fick nöja sig med version 4.0.

På ett par punkter harTab S2 trots allt blivit förbättrad. Detta års modell har Android Lollipop, medan Tab S hade Android KitKat, och där Tab S bara hade 16 GB inbyggt minne som standardkonfiguration har Samsung lyxat till det med Tab S2 och gett den 32 GB. Både årets och förra årets modeller stöder utökning av lagringskapaciteten med mcroSD-kort upp till 128 GB.

Så kommer vi till den viktigaste skillnaden, som alltså också är en försämring om vi ska vara helt ärliga. Tab S hade nämligen 10,2-tums Super AMOLED-skärm med 2560 x 1600-upplösning och 288 ppi pixeltäthet (pixlar per tum). I Tab S2 har skärmen (alltjämt Super AMOLED) krympt till 9,7 tum och upplösningen är numera 2048 x 1536 med 264 ppi. Alltså mindre skärmyta och lägre upplösning än föregångaren, som vi ju dessutom höjde till skyarna för att den hade en sådan fantastisk skärm. Märkligt.

Galaxy-Tab-S2_White_8
Och här har vi nya iPad … öh, Galaxy Tab S2 från Samsung. Foto: Samsung

 

The plot thickens

För vad som i själva verket har hänt är att Samsung har gjort en iPad Air-klon. Skärmformatet har ändrats från det smala och långa 16:10, som Samsung tidigare har beskrivit som perfekt för film och spel, till samma 4:3-förhållande som Apples iPad.

Plötsligt är 4:3 det nya svarta för Samsung, som på sin egen hemsida hyllar det nya skärmformatet för att det ”låter dig se mer av innehållet på skärmen vid varje scroll” och för att det ”passar utmärkt för arbeta med dokument”. Det är förmodligen därför man får med Microsoft Office gratis.

Vi är säkra på att Apple håller med, och det gör faktiskt vi också. Galaxy Tab S är inte den första Samsung-surfplattan med 4:3-format som vi har testat (vi försöker glömma allt om den hemska Galaxy Tab A även om det är svårt), men att Samsung nu har valt 4:3-formatet till sin absoluta toppmodell är ett tydligt tecken på att iPadens formfaktor har vunnit surfplattekampen och att de smarta hakar på innan det är för sent.

Samsung-Galaxy-Tab-S2-9.72
Designen är inte den mest upphetsande vi har sett. Baksidan är gjord av matt, mjuk plast. Foto: Samsung

 

Prototyp

Att Samsung Galaxy Tab S2 har en något mindre skärm än sin föregångare betyder också att den har blivit lite mindre. Otroligt nog är den också tunnare (bara 5,6 mm mot förra årets 6,6 mm – vi är inte helt säkra på saken men måtten påstås göra Tab S2 till världens tunnaste surfplatta just nu) och lättare, vilket innebär att även batteriet har blivit mindre. Det har dock inte gått ut över batteritiden nämnvärt mycket.

När det gäller design och material har Galaxy Tab S2 en hel del mer gemensamt med Tab S än med den iPad Air 2 som den så gärna vill efterlikna. Surfplattan är gjort av plast med en tunn ram av aluminium – precis som Tab S – men enligt vår åsikt kunde Samsung gott ha ägnat ett par dagar eller veckor till på designen och konstruktionen, för ärligt talat liknar Tab S2 något som är hopsatt av överblivna rester. En prototyp snarare än en färdig produkt.

 

Kopiera/Klistra in

Bortsett från detta kan vi bara upprepa den fina kritiken som förra årets Tab S fick.

Trots det förminskade antalet bildpunkter har Tab S2 fortfarande en av marknadens snyggaste skärmar, den är både ljusstark och kristallklar med en fantastisk kontrast. Fingeravtrycksläsaren är ännu en gång kombinerad med hem-knappen och fungerar alltjämt oklanderligt och kan användas både för att låsa och att låsa upp enheten.

Geekbench3

Prestanda ligger helt i topp när vi mäter med benchmark-program som AnTuTu och Geekbench 3. I Geekbench får Tab S2 1161 poäng single-core och 4382 multi-core, vilket är i samma trakter som Sony Xperia Z4 Tablet (1279/3949), som vi hittills har betraktat som årets snabbaste Android-surfplatta, och till och med iPad Air 2 (1812/4477) känner nog flåset i nacken. I Geekbench-batteritestet orkade Tab S2 i 5 timmar och 56 minuter på fullt ös innan batteriet gav upp.

Geekbench3_battery

De fina testresultaten bekräftas till vardags, där vi inte upplever några fnurror på tråden. Varken när det navigeras runt på skärmarna eller i menyer, när det surfas på nätet med många flikar öppna samtidigt eller när vi kör stora och grafiktunga spela om Asphalt 8 och Air Supremacy.

AnTuTu
AnTuTu-resultatet är inte heller dåligt. 

 

Slutsats

Förra året var Galaxy Tab S en välkommen nyhet på surfplattemarknaden. Äntligen hade Samsung en produkt som kunde ta upp kampen med Apples iPad. I år har Samsung tagit alla delar från den första Tab S som funkade och ändrat på formfaktorn så att Tab S2 har blivit mer lik rivalen när det gäller användarkänslan. Det är ett klokt val och en bra kombination. Tyvärr tycks valet av design och material ha glömts bort en smula under den processen, så att Tab S2 ändå inte känns som en premiumprodukt. Men om man kan vända dövörat till den kritiken och koncentrera sig på hur snabb och användarvänlig Galaxy Tab S2 är med sin superskarpa skärm, sin åttakärniga processor och sitt lätta och tunna utseende, så har vi ändå att göra med en produkt som förtjänar en varm rekommendation.

Samsung Galaxy Tab S2 finns även i en version med 8-tums skärm.

Home tycker

Snygg skärm med starka färger och hög kontrast. Dessutom är den blixtsnabb och väger nästan ingenting. I skrivande stund förmodligen den tunnaste surfplattan på hela marknaden. Ganska så tråkig och simpel design som ärligt talat inte direkt skriker dryga 6 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 30 dagar
    Bara 49:-

    Förnyas efter 30 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

6 mobiler du har råd med

Pixel 7a nya kungen

Maximala muskler till minimalt pris

Den lilla säkra svarta

Bokmal utan ryggont

Bästa surfplattan om du hatar iPad

Rulla till toppen