Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp.

Av / 2014-08-11 - 12:20
Samsung Galaxy Tab S 10.5
Peter Gotschalk

SE gullikon 2014.indd

Samsungs Galaxy Tab S lanserades strax före semestern i Madison Square Garden i New York på ett evenemang där Ljud & Bild naturligtvis var på plats. Surfplattan är den första som har den Super AMOLED-skärm som Samsung under lång tid haft i sin populära serie Galaxy S-mobiltelefoner. Precis som Galaxy S5 är Samsungs nuvarande smartmobil-flaggskepp, är det uppenbart att Galaxy Tab S är tänkt att vara flaggskeppsprodukten på surfplatte-marknaden, och de direkta konkurrenterna ute i butikerna är Apple iPad Air och Sony Xperia Z2 Tablet.

Världens bästa skärm
På ett område slår Galaxy Tab S åtminstone båda dessa surfplattor, och det är när det gäller skärmen. Galaxy Tab S har helt enkelt den snyggaste surfplatteskärmen vi någonsin har sett. Punkt slut.

Skærmbillede-2014-08-08-kl.-14.45.06

Medan Sony Xperia Z2 Tablet får nöja sig med en skärmupplösning på 1920 x 1200 pixlar och en pixeltäthet på 224 ppi på en 10,1-tums skärm, och Apple lockar med en 9,7-tums skärm med 2048 x 1536-upplösning och följaktligen en pixeltäthet på 264, så övertrumfar Galaxy Tab S dem båda med den imponerande upplösningen 2560 x 1600 pixlar och en pixeltäthet på 288 ppi (pixlar per tum). I praktiken är skärmen mycket ljusstark och klar med skarpa färger och en fantastisk kontrast. Den är bättre i solljus än exempelvis Apples så kallade Retina-skärm, och vår enda negativa kritik måste vara att färgschemat är mer dynamiskt än somliga användare kanske bryr sig om. Färgerna kan med andra ord kännas lite påträngande och konstlade, även om man till vis grad kan justera detta i inställningarna. Galaxy Tab S har till och med ett så kallat ”anpassat” skärmläge, där färgtemperaturen och ljusstyrkan ändrar sig beroende på vilken app eller bild som visas på skärmen. Den här funktionen fungerar bland annat med Samsungs egna foto-, musik- och video-appar.

Tunn men robust
Skärmen är som nämnts ovan av typen Super AMOLED, som vi känner igen från Samsungs highend-smartmobiler, och den tekniken har gjort den möjligt att göra den här surfplattan mycket tunn och lätt. Bara Sony Xperia Z2 Tablet med sina 6,4 mm är tunnare än Galaxy Tab S, vars 6,6 mm lägger beslag på en fin andraplats på surfplattemarknaden. Men medan vi faktiskt tyckte att Xperia Z2 Tablet hade blivit en smula FÖR tunn så är Galaxy Tab S helt perfekt. En diskret avrundad kant betyder nämligen att den är enkel och skön att hålla i, och även om den är lätt som en fjäder så känns den robust och solid. Till skillnad från riktigt många Samsung-produkter ger Galaxy Tab S oss en omisskännlig kvalitetskänsla, och även om den egentligen är gjord av plast (åtminstone den mönstrade baksidan) så känns det inte så. Nu känns Galaxy Tab S visserligen inte riktigt lika läcker och lyxig som den nästan lika lätta (469 gram) iPad Air, men Samsung har helt klart tagit ett steg i rätt riktning både när det gäller design och kvalitetskänsla. Stort beröm för det!

Galaxy-Tab-S-10.5_inch_Titanium-Bronze_2

Gratisbutik med gasen i botten
När vi ändå håller på att dela ut ros så kan vi passa på att dela ut en hel bukett till den samlade användarkänslan. Först och främst är prestanda nästan oöverträffade. Samsung Galaxy Tab S är den första surfplattan vi har testat som är utrustad med en octa-core-processor – i praktiken i form av två ARM-quad-core-processorer på 1,9 respektive 1,3 GHz – och att använda den till vardags går blixtsnabbt. Appar startar omedelbart och även mycket krävande funktioner går som på räls. Vårt sedvanliga prestandatest, utfört i testprogrammet Geekbench 3, ger resultaten 926 i single-core och 2745 i multi-core, vilket innebär att Galaxy Tab S är en smula snabbare än iPad Air (1481 single-core och 2692 multi-core), som fram till nu har varit hastighetsmästaren bland surfplattor.

När det gäller funktioner och innehåll är Galaxy Tab S också en lite av en gratisaffär. Den har till exempel samma fingeravtrycksläsare som sitter på Galaxy S5 och som fungerar felfritt. Användarens fingeravtryck kan användas i stället för kod för att låsa upp plattan, och för att bekräfta betalningar med online-tjänsten Paypal.

Galaxy Tab S stöder multitasking och kan köra två programfönster bredvid varandra på skärmen. Det är dock bara vissa bestämda appar som stöder multitasking-läget, till exempel Facebook, Chrome, YouTube och Google Maps. Utöver detta har Galaxy Tab S massor av gratis innehåll och appar. Till exempel ingår tre månaders gratis tillgång till tjänster som Google Play Music och Viaplay Sport i paketet.

samsung_galaxy_tab_s_10.5_inch_titanium_bronze_5

Lite för tunt ljud
Ska vi vara kritiska så måste vi ta en titt på ljudet. Det är absolut inte dåligt, men vi blir inte heller blåsta över ända. Bokstavligt talat faktiskt, för även om ljudkvaliteten egentligen är riktigt fin så saknar vi en del styrka och volym i ljudbilden, oavsett om vi använder hörlurar eller chansar och utnyttjar de små inbyggda stereohögtalarna som sitter på höger och vänster sida om skärmen om man betraktar surfplattan horisontellt.

Man kan justera ljudet via en equalizer som innehåller både ett simpelt och ett mer avancerat gränssnitt, och eftersom equalizern verkar genomgående i hela systemet och kan användas av andra appar än Samsungs egna så går det att anpassa ljudet efter den personliga smaken, oberoende av om man streamar musik via WiMP eller Spotify eller tittar på film i Samsungs egen video-app – för att bara nämna ett par exempel.

Galaxy-Tab-S-10.5_inch

Slutsats
Samsung Galaxy Tab S är en välkommen nyhet på surfplattemarknaden. Den koreanska elektronikjätten har inte haft någon särskild flaggskeppsprodukt förut, men det vill vi lova att de har fått nu med Galaxy Tab S. Framförallt skärmen med sin extremt höga upplösning och enastående bildkvalitet är oöverträffad på marknaden, men även design, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet och användarkänsla förtjänar applåder. Bara ljudkvaliteten lämnar en smula att önska, även om vi då pratar petitesser. Vi är främst lite irriterade över att ljudstyrkan inte är kraftig nog.

Sammantaget förtjänar Samsung Galaxy Tab S stort beröm. Den har den bästa skärmen vi någonsin har sett på en surfplatta och förtjänar reservationslöst en särskild rekommendation.

Home tycker

Oöverträffad skärm med vackra färger och hög upplösning. Prestanda ligger också i topp, och designen är lätt, tunn och robust. Massor av fin funktionalitet och gratis innehåll. Ljudkvaliteten är egentlig fin, men ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen