Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: OnePlus 3T

En blixtsnabb kines

Samsung och Huawei har all anledning att vara nervösa.

Skrivet av / 2017-04-08 - 10:14
OnePlus 3T
Mikael Hansen

Letar du efter en ny smartmobil av phablet-storlek och tycker att Samsungs Galaxy S-modeller och Google Pixel är lite för dyra så kan du titta närmare på ett kinesiskt alternativ. OnePlus är fortfarande relativt nya på mobilmarknaden, men har ändå på bara ett par år lyckats etablera sig i en bransch som präglas av svår konkurrens.

Deras senaste toppmodell, OnePlus 3T, påminner om något vi har sett förut – och det har vi faktiskt också. Modellen är en vidareutvecklad version av OnePlus 3, som kom i juni 2016. Den ersätter den föregående modellen, som nu utgår. Då är bara frågan om det finns anledning att uppgradera, om du redan äger den förra modellen?

T som i Turbo

T:et i den nya modellbeteckningen står för Turbo och gäller framför allt en nyare och lite snabbare Snapdragon-processor. På papperet är den 10 % snabbare, men eftersom båda telefonerna har samma mängd RAM-minne så är det inget man märker i praktiken. Missförstå oss inte, de är blixtsnabba båda två. Även batteriet har uppgraderats, så att du nu får 3400 mAh i stället för 3000 som den första modellen hade. Det låter kanske inte som så mycket, men är en förbättring med mer än 12 % och innebär att telefonen nu enklare klarar en hel dags måttfull användning. Telefonen laddas via USB-C-porten i nederkant och med hjälp av Dash Charge-funktionen laddas upp till 60 % på mindre än en timme – inte illa. Den sista egentliga förbättringen är frontkameran som har gått från 8 till 16 Mp. Sammantaget handlar det om förhållandevis blygsamma förbättringar.

Mer av samma

Utöver detta är de två modellerna fullständigt identiska och bara en ny mörkare färg visar att det handlar om ny telefon. Designen är snygg och strömlinjeformad och de mjukt rundade hörnen gör den skön att hålla i handen. Det är bara kameran som kan beskrivas som en riktig designblunder eftersom den sticker ut väl mycket på baksidan – som är gjord av aluminium och tillsammans med den stora glasskärmen ger ett intryck av hög kvalitet. Vi gillar särskilt den snabba fingeravtrycksläsaren och den speciella notisknappen på vänstersidan som har tre inställningar.

Precis som i föregångaren sitter det en otroligt bra skärm i 3T. Den är fortfarande 5,5 tum stor och både ljusstark, skarp och färgrik. Trots storleken är upplösningen dock bara Full-HD, medan dyrare mobiler har tagit steget upp till QHD. Det stör oss dock inte så mycket eftersom QHD sällan behövs på en så liten skärm.

Nu med Nougat

När 3T kom ut körde den fortfarande Android Marshmallow, precis som sin föregångare. Det ändrades i januari när det gick att uppgradera till Nougat. OnePlus har dessutom utrustat telefonen med en nyare version av deras eget anpassade OxygenOS 3.5-gränssnitt som gör det snabbt och smidigt att navigera runt i telefonen. Det är snyggt och prydligt, utan att ändra för mycket på Googles standardversion.

När det gäller internt lagringsutrymme är möjligheterna tyvärr lite begränsade. OnePlus har snålat in på microSD-porten, precis som i den förra modellen. Du måste därför bestämma dig för om du kan nöja dig med 64 GB eller om du ska investera i den större modellen med 128 GB. Skillnaden i pris är bara 400 kronor, så vi rekommenderar att du väljer den stora modellen.

En sak som säkert kommer att glädja somliga är möjligheten att använda två SIM-kort.

Lite öm tå

En annan känslig punkt förutom minnet är kameran. Som vi har sett förut i den här prisklassen är just kameran ett av de områden som skiljer agnarna från vetet och i slutändan motiverar ett högre pris för de dyraste telefonerna. Därmed inte sagt att kameran i 3T är dålig, för det är den verkligen inte, men den har sina begränsningar. Telefonen tar riktigt anständigt bilder med fina detaljer och bra färgåtergivning – särskilt i HQ-läge – men om vi pressar den och försöker ta bilder i dåligt ljus så börjar 3T dock uppvisa ett par tecken på svaghet. Kameran fångar helt enkelt inte upp tillräckligt mycket ljus, så bilderna kan lätt se lite urlakade ut. Även HDR-läget är lite tveksamt eftersom det alltför lätt syns ghosting i bilderna om du inte lyckas hålla handen helt blickstilla. I slutändan är detta dock småsaker som inte betyder något för den stora helheten.

Slutsats

Köper du OnePlus 3T får du oerhört mycket telefon för pengarna, så länge du kan leva med en kamera som har lite problem i dålig belysning och avsaknaden av möjlighet att uppgradera det interna minnet. Direkt jämfört med den förra modellen utan ”T” finns det dock inte mycket att hämta. Skillnaden mellan dem är helt enkelt för liten, så vi undrar varför OnePlus över huvud taget har släppt 3T så snart efter den förra modellen. Dessutom har priset gått upp rejält, så 3T kan inte kan marknadsföras som highend till budgetpris, vilket var ett av de största försäljningsargumenten för OnePlus 3. Trots detta måste vi ge OnePlus beröm för 3T, som är en både läcker och snabb Android-smartmobil anno 2017. Den ska nog kunna slåss med både Samsung och Huawei om kunderna.

quote

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Framför allt när det gäller 3D, till exempel spel, är OnePlus 3T blixtsnabb.

Home tycker

OnePlus 3T är en snygg telefon som dessutom är blixtsnabb och har en stor och läcker skärm. Kameran har lite problem i dåligt ljus och det saknas port för SD-kort. Priset har gått upp lite för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen