Search
Generic filters

: OnePlus 3T

En blixtsnabb kines

Samsung och Huawei har all anledning att vara nervösa.

Ljud & Bild tycker

OnePlus 3T är en snygg telefon som dessutom är blixtsnabb och har en stor och läcker skärm.
Kameran har lite problem i dåligt ljus och det saknas port för SD-kort. Priset har gått upp lite för mycket.
OnePlus 3T
5,5-tums Full HD Optic AMOLED
Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821, 6GB RAM
Android 6.0. Marshmallow, kan uppgraderas till Nougat
16 Mp frontkamera med f/2.0, phase detection autofocus, OIS, LED-blixt
64 eller 128 GB internminne
3400 mAh, USB-C-kontakt, snabbladdning
2G/3G/4G Cat 6. LTE, Dual-SIM
Fingeravtrycksläsare, NFC, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, BeiDou
Mått/vikt: 152,7 x 74,7 x 7,4 mm/158 gram

Prestanda
Geekbench 4: 1678 single core, 3881 multi core
Basemark X 1.1: 43,021
3D Mark Slingshot: 3543 Slingshot Extreme: 2657
AnTuTU (v6.2.7): 156,386
BaseMark OS II: 2651, 3436, 2781, 4845, 1066
PCMark work 2.0: 5965
Basemark Web: 111.2

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4300 kr

Letar du efter en ny smartmobil av phablet-storlek och tycker att Samsungs Galaxy S-modeller och Google Pixel är lite för dyra så kan du titta närmare på ett kinesiskt alternativ. OnePlus är fortfarande relativt nya på mobilmarknaden, men har ändå på bara ett par år lyckats etablera sig i en bransch som präglas av svår konkurrens.

Deras senaste toppmodell, OnePlus 3T, påminner om något vi har sett förut – och det har vi faktiskt också. Modellen är en vidareutvecklad version av OnePlus 3, som kom i juni 2016. Den ersätter den föregående modellen, som nu utgår. Då är bara frågan om det finns anledning att uppgradera, om du redan äger den förra modellen?

T som i Turbo

T:et i den nya modellbeteckningen står för Turbo och gäller framför allt en nyare och lite snabbare Snapdragon-processor. På papperet är den 10 % snabbare, men eftersom båda telefonerna har samma mängd RAM-minne så är det inget man märker i praktiken. Missförstå oss inte, de är blixtsnabba båda två. Även batteriet har uppgraderats, så att du nu får 3400 mAh i stället för 3000 som den första modellen hade. Det låter kanske inte som så mycket, men är en förbättring med mer än 12 % och innebär att telefonen nu enklare klarar en hel dags måttfull användning. Telefonen laddas via USB-C-porten i nederkant och med hjälp av Dash Charge-funktionen laddas upp till 60 % på mindre än en timme – inte illa. Den sista egentliga förbättringen är frontkameran som har gått från 8 till 16 Mp. Sammantaget handlar det om förhållandevis blygsamma förbättringar.

Mer av samma

Utöver detta är de två modellerna fullständigt identiska och bara en ny mörkare färg visar att det handlar om ny telefon. Designen är snygg och strömlinjeformad och de mjukt rundade hörnen gör den skön att hålla i handen. Det är bara kameran som kan beskrivas som en riktig designblunder eftersom den sticker ut väl mycket på baksidan – som är gjord av aluminium och tillsammans med den stora glasskärmen ger ett intryck av hög kvalitet. Vi gillar särskilt den snabba fingeravtrycksläsaren och den speciella notisknappen på vänstersidan som har tre inställningar.

Precis som i föregångaren sitter det en otroligt bra skärm i 3T. Den är fortfarande 5,5 tum stor och både ljusstark, skarp och färgrik. Trots storleken är upplösningen dock bara Full-HD, medan dyrare mobiler har tagit steget upp till QHD. Det stör oss dock inte så mycket eftersom QHD sällan behövs på en så liten skärm.

Nu med Nougat

När 3T kom ut körde den fortfarande Android Marshmallow, precis som sin föregångare. Det ändrades i januari när det gick att uppgradera till Nougat. OnePlus har dessutom utrustat telefonen med en nyare version av deras eget anpassade OxygenOS 3.5-gränssnitt som gör det snabbt och smidigt att navigera runt i telefonen. Det är snyggt och prydligt, utan att ändra för mycket på Googles standardversion.

När det gäller internt lagringsutrymme är möjligheterna tyvärr lite begränsade. OnePlus har snålat in på microSD-porten, precis som i den förra modellen. Du måste därför bestämma dig för om du kan nöja dig med 64 GB eller om du ska investera i den större modellen med 128 GB. Skillnaden i pris är bara 400 kronor, så vi rekommenderar att du väljer den stora modellen.

En sak som säkert kommer att glädja somliga är möjligheten att använda två SIM-kort.

Lite öm tå

En annan känslig punkt förutom minnet är kameran. Som vi har sett förut i den här prisklassen är just kameran ett av de områden som skiljer agnarna från vetet och i slutändan motiverar ett högre pris för de dyraste telefonerna. Därmed inte sagt att kameran i 3T är dålig, för det är den verkligen inte, men den har sina begränsningar. Telefonen tar riktigt anständigt bilder med fina detaljer och bra färgåtergivning – särskilt i HQ-läge – men om vi pressar den och försöker ta bilder i dåligt ljus så börjar 3T dock uppvisa ett par tecken på svaghet. Kameran fångar helt enkelt inte upp tillräckligt mycket ljus, så bilderna kan lätt se lite urlakade ut. Även HDR-läget är lite tveksamt eftersom det alltför lätt syns ghosting i bilderna om du inte lyckas hålla handen helt blickstilla. I slutändan är detta dock småsaker som inte betyder något för den stora helheten.

Slutsats

Köper du OnePlus 3T får du oerhört mycket telefon för pengarna, så länge du kan leva med en kamera som har lite problem i dålig belysning och avsaknaden av möjlighet att uppgradera det interna minnet. Direkt jämfört med den förra modellen utan ”T” finns det dock inte mycket att hämta. Skillnaden mellan dem är helt enkelt för liten, så vi undrar varför OnePlus över huvud taget har släppt 3T så snart efter den förra modellen. Dessutom har priset gått upp rejält, så 3T kan inte kan marknadsföras som highend till budgetpris, vilket var ett av de största försäljningsargumenten för OnePlus 3. Trots detta måste vi ge OnePlus beröm för 3T, som är en både läcker och snabb Android-smartmobil anno 2017. Den ska nog kunna slåss med både Samsung och Huawei om kunderna.

quote

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Framför allt när det gäller 3D, till exempel spel, är OnePlus 3T blixtsnabb.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.