Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: NVIDIA Shield Tablet K1

Ultimat för spelare

Shield Tablet K1 är perfekt för gamers och ett rätt bra köp för alla andra också.

Av / 2016-08-22 - 06:00
NVIDIA Shield Tablet K1
Peter Gotschalk

Surfplattor har inte direkt vind i seglen, särskilt svårt med försäljningen är det för dem som kör Android. Sådana går det tretton på dussinet av, och det var länge sedan vi hade en Android-platta i händerna som fick oss att tappa hakan – eller ens höja på ena ögonbrynet.

Men nya Shield Tablet K1 från NVIDIA, som vi annars mest känner igen som tillverkare av marknadens kanske bästa grafikkort, är minsann inte dum alls.

Trots ett pålitligt yttre har Shield Tablet K1 ett par helt unika egenskaper och funktioner som gör den attraktiv för ett visst segment användare, nämligen spelare. Spel gör den oerhört bra, men vad det innebär, och exakt hur det fungerar i praktiken, ska vi återkomma till om en liten stund.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Utseende och konstruktion

Först ska vi titta närmare på de fysiska och tekniska egenskaperna, och vi börjar med själva hårdvaran.

På det området kan man inte beskylla NVIDIA för att vara pråliga. Snarare tvärtom. Shield Tablet K1 är gjord av svart plast och på baksidan sitter ett gummiaktigt material som är enklare att hålla i under längre stunder, men där också fingeravtryck fastnar som flugor på flugpapper.

Om man lägger Shield Tablet K1 bredvid de otaliga, anonyma Android-surfplattorna som finns på marknaden så skulle man nästan inte kunna skilja den från mängden. Bara stereohögtalarna på framsidan och loggan med ordet ”SHIELD” skrivet med metallic-bokstäver på baksidan gör att den sticker ut en smula.

Storleken är inte oöverskådlig. Skärmen är på 8 tum, vilket känns lagom nu när de största mobilerna har skärmar på 6 tum eller ännu mer. Shield Tablet K1 är robust, trots plastmaterialet, och känns faktiskt både lite för tjock och för tung med sina 9,2 millimeter och 365 gram.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skärm och ljud

Designen är alltså inte överväldigande, och det är inte skärmen heller. Den är som sagt 8 tum stor och har en upplösning på 1920 x 1200 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 283 ppi (pixlar per tum). Det är absolut godkänt, men inte enastående. Skärmbilden är skarp och alltså hyfsat högupplöst, men den hade kunnat vara mer ljusstark och dynamisk.

Trots inbyggda stereohögtalare på fronten är ljudet inte heller så våldsamt bra. Varje form av bas saknas helt, och vi rekommenderar att använda ett par bra hörlurar i stället för att lyssna på stereohögtalarna, då får man ett helt annorlunda ljud med massor av tyngd och dynamik.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Och bra ljud måste man nästan ha, för NVIDIA Shield Tablet K1 är som sagt byggd för att glädja spelare, och det gör den bra. Surfplattan har en förinstallerad så kallad SHIELD Hub-app och i den finns hela tre olika sätt att spela spel.

Först och främst kan man ladda ner Android-spel från butiken, som ger en snabb överblick över spel-appar på Google Play. Sedan har man en möjlighet att streama spel från molnet till surfplattans skärm genom en tjänst som heter GeForce Now, och märk väl att det är PC-spel det handlar om och att de streamas i Full-HD-upplösning med 60 fps (bildrutor per sekund).

Sist med inte minst har SHIELD Hub även GameStream, som gör att användaren kan streama PC-spel från sin egen dator till surfplattan via hemnätverket.

GameStream har vi inte provat, och när surfplattan kör vanliga Android-spel är den inte nämnvärt bättre än andra Android-surfplattor. Nej, det är som streaming-klient som den får oss att tappa hakan. När man spelar PC-spel på K1 via internet och GeForce Now. Upplevelsen är nämligen fullständigt briljant, och man får en komplett PC-känsla, inklusive spelens storlek och komplexitet, på en surfplatta som man kan ha i bakfickan – med lite vilja och stora fickor. Allt tack vare NVIDIAs egen Tegra K1 192 core Kepler GPU, som tar hand om grafiken.

Det finns naturligtvis ett krux. Och det är att man inte kan spela PC-spelen genom att använda pekskärmen. Därför måste man investera i den så kallade SHIELD-kontrollen, som ser ut som en vanlig spelkontroll men även har inbyggda Android-funktioner. GeForce Now kostar dessutom pengar – 99 kronor i månaden, även om man får de tre första månaderna gratis – men då får man också tillgång till ett helt bibliotek av spel (i skrivande stund finns ungefär 50 titlar) som The Witcher 2, Borderlands, Batman: Arkham Asylum, Darksiders 2, Devil May Cry 4, Saints Row 3, Street Fighter X, Tekken och många fler. Utöver de titlar som ingår i abonnemanget kan man köpa till nya spel som Risen 3, F1 2015, MotoGP 15, Shadwen, LEGO Marvel Super Heroes, med flera.

Shield Tablet K1 kostar 2 000 kronor, och kontrollen en dryg femhundring extra, men å andra sidan får man då tillgång till gaming på en nivå som vi aldrig har skådat på en surfplatta förut. Det måste vara helt unikt, och priset kan man faktiskt inte klaga på heller.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Prestanda och konfiguration

I synnerhet inte som K1 naturligtvis även klarar av alla sedvanliga surfplattefunktioner också. Och när det gäller hastighet och prestanda ligger den på samma nivå som dyrare surfplattor som Lenovo Yoga Tab 3 Pro och Sony Xperia Z4 Tablet. De klarar sig åtminstone inte markant bättre i benchmark-tester än Shield Tablet K1, som även i vardagligt bruk klarar appar, visar video och surfar på nätet utan knot.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

På det stora hela är det svårt att sluta applådera NVIDIA Shield Tablet K1. Den kostar bara tvåtusen kronor, och för pengarna får man en surfplatta som inte bara klarar allt som konkurrenterna gör till högre priser, den har till på köpet flera unika gaming-funktioner, inklusive streaming-tjänsten GeForce Now som håller vad den lovar och ger riktiga PC-spel på surfplattans skärm.

Är du en helt vanlig användare är NVIDIA Shield Tablet K1 ett prisvärt köp och är du en spelare så är det inget snack om saken. Då MÅSTE du skaffa en K1 om du vill ha en surfplatta. Den är som gjord för dig.

 

Home tycker

Fina prestanda och prisvärd konfiguration. För spelare är den absolut ett måste tack vare helt unika funktioner som spel-streamingtjänsten GeForce Now. En smula tjock och tung, och baksidan nästan suger åt sig fingeravtryck. Vill man ha nytta av GeForce Now måste man köpa till en speciell spelkontroll som kostar 580 kronor extra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Rulla till toppen