Nokia Lumia 920

En tegelsten med snygg design

Nokia Lumia är en makalös smartmobil, men om du tycker att storleken är viktig så är den nog ingenting för dig.
Ljud & Bild tycker
Fantastisk kamera Nokias appar 4G Trådlös laddning
Tung och tjock Windows Phone 8 saknar appar
Specifikationer

Operativsystem: Windows Phone 8
Skärm: 4,5 tum, 1280 x 720 HD, 332 ppi
Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
Minne: 1 GB RAM/32 GB
Kamera: 8,7 Mp 26 mm/f2,0 (baksida), 1280 x 960 pixlar (front)
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, trådlös laddning
Anslutning: Micro USB 2.0
Mått: 130,3 x 70,8 10,7 mm
Vikt: 185 g
Batteri: 2 000 mAh

forfatter

Om Nokia misslyckas med sitt nya Windows Phone 8-flaggskepp Lumia 920 så kan det finska företaget lika gärna stänga av bastun i styrelserummet, sälja huvudkvarteret och återgå till att göra gummistövlar. Den här telefonen måste och ska bli en succé för tillverkaren som för inte så himla länge sedan dominerade mobilmarknaden fullständigt. Det vet Nokia om och därför kan man undra varför de fortsätter med samma formfaktor som det förra flaggskeppet, Lumia 900. Det vill säga en blankpolerad, välkonstruerad och snyggt designad tegelsten! Lumia 900 sålde nämligen inte särskilt bra – vi kan ju inte med säkerhet veta om det berodde på telefonens storlek och höga vikt, men det får vi inte hoppas för efterföljarens skull.

Så fort man packar upp Lumia 920 ur kartongen så tänker man: ”Oj, det var värst vad den var stor och tung!” Med sina 185 gram väger den faktiskt ännu mer än Lumia 900, som fick nöja sig med 160 gram. Och vi tänker inte ens prata om hur mycket tyngre den är än sina flaggskeppsrivaler iPhone 5 och Samsung Galaxy S III. Vi nöjer oss med att konstatera att den är ungefär en tredjedel tyngre än iPhone 5, lite mindre än så jämfört med Galaxy S III.

Det finns säkert de som tycker att vi överdriver allt snack om vikten, men om du inte har en stor innerficka eller en väska att transportera Lumia 920 i så är det ett väsentligt problem att telefonen är stor och tung. Du kan nästan inte sitta ner om du har den i byxfickan – inte om byxorna är åtsittande, i alla fall – fast i gengäld är den så robust byggd att den i en handvändning kan användas som tillhygge eller för att slå i spik med. Vi vill inte gå så långt som att säga att vikten diskvalificerar Lumia 920, men det är helt klart något som skiljer den markant från i stort sett alla konkurrenter på marknaden. Du måste med andra ord kunna leva med en extra vikt om du tänker investera i den här flaggskeppsmodellen.

Medaljens framsida
Och det finns det verkligen många bra anledningar till att göra. Först och främst är Lumia 920 riktigt snygg. Finländarna har gjort ett stort nummer av att telefonens yttre är helt avskalat och stilrent. Bland annat går det inte att hitta några tekniska detaljer som serienummer eller annan information på skalet. Allt sådant är dolt på olika ställen på insidan. Och så osar den av kvalitet. Nokia har verkligen inte snålat på något och medaljens framsida är onekligen att Lumia 920 känns otroligt gedigen och säkert tål det mesta.

Den höga kvaliteten märks bland annat på skärmen, som är 4,5 tum stor och har en upplösning på 1280 x 768 pixlar och en skarphet på 332 ppi. På detta område överträffar den faktiskt retina-skärmen på iPhone 5, som får ”nöja sig” med 326 ppi. Vi tvekar inte heller att hävda att skärmen på Nokia Lumia 920 är en av de bästa på smartmobilmarknaden, med en riktigt mörk svärta, skarpa färger och en klar kontrast. Det är faktiskt bara när man lägger Lumia 920 bredvid iPhone 5 som Nokia-skärmen möter sin överman. För trots specifikationerna, som ju egentligen påstår det motsatta, är iPhone 5-skärmen så mycket skarpare och klarare än sin finska rival att det syns med blotta ögat.

Nokia skryter för övrigt att skärmen på Lumia 920 kan skötas med handskar, vilket kan vara praktiskt på vintern, men vårt test visar att det är en sanning med modifikation. Jo, det fungerar, men inte första gången och man får inte räkna med att kunna göra annat än att svara när det ringer om man vill behålla vantarna på när det är kallt ute.

Bästa mobilkameran
Nokia har lovat oss att Lumia 920 har marknadens bästa mobilkamera, och om iPhone 5 slår Lumia 920 när det gäller skärmen så lägger Nokia beslag på segern både när det gäller stillbilder och video. Inte bara jämfört med iPhone 5 utan faktiskt med allt på hela smartmobilmarknaden. Nokia kallar sin kamerateknik för PureView och det inbegriper bland annat en bakbelyst bildsensor och optik från Carl Zeiss som är optimerad för mindre ljus än vad normala mobilkameror kan hantera. Kameran är dessutom utrustad med optisk bildstabilisator. Resultatet är bilder som även kvällstid utmärker sig genom att vara i stort sett brusfrias och till och med har varma och helt naturliga färger. Det syns även på videoinspelningar, som även bjöd på en angenäm överraskning i form av ett mycket bättre ljud än vi hört i någon annan smartmobil
Nokia Lumia 920 är alltså telefonen du bära med dig om du vill få bra filmsnuttar från konserten, där du även kan höra musiken.

Till Lumia 920 ingår för övrigt en rad appar för bildförbättring, inklusive ”Smart” som gör det enklare att göra ett ordentligt gruppfoto, och ”Bild” som kan användas för att komponera GIF-bilder med rörliga motiv. Alla är väldigt bra men får ändå kategoriseras som gimmickar man tröttnar fort på.

Finska specialiteter
Tröttnar gör man däremot inte på Nokias lysande kart- och navigerings-appar. Den senare går att använda offline, när man väl har laddat ner rätt karta, och kör du inte bil så finns Nokia Transport-appen som kan planera din resa med offentliga transportmedel i fler än 70 olika länder. Imponerande.

Nokia Lumia 920 är den enda Windows Phone 8-mobilen som har 4G, plus att den har NFC och trådlös uppladdning. Det senare kräver extra tillbehör men fungerar felfritt och tycks gå lika snabbt som vanlig laddning med kabel.
Nokia-telefonen är däremot inte alls lika snabb som iPhone 5 när det gäller att surfa på nätet. Vi testade båda telefonerna i samma LTE-nätverk, med samma SIM-kort, och våra Browsermark-resultat var entydiga. iPhone 5 är hela fyra gånger snabbare än Nokia Lumia 920, fast det bör betonas att detta är en teknisk mätning. För vanligt surfande känns Lumia 920 visserligen lite mer tveksam än iPhone 5, men inte alls så våldsamt mycket som mätningen ger en antydan om.

Slutsats
Nokia Lumia är en riktig tung smartmobil. Den väger faktiskt så mycket att tyngden kommer att skrämma bort en del kunder, och vi har svårt att begripa att Nokia inte har kunnat få ner vikten på deras flaggskepp till en nivå som gör att telefonen närmar sig populära konkurrenter som Samsung Galaxy S III. Däremot är Lumia 920 en tvättäkta kvalitetsprodukt som har en hel uppsjö av funktioner och fördelar. Den har marknadens bästa kamera, en av de bästa skärmarna (som man med god vilja kan sköta med handskar på sig), plus att Nokias flaggskepp är den enda Windows Phone 8-mobilen med 4G. NFC och trådlös uppladdning är extrafunktioner vi absolut inte är ledsna för.
Summan av kardemumman är att Nokia Lumia 920 är enkel att älska för sina yttre och inre kvaliteter – så länge man kan leva med vikten.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.