Nokia Lumia 830

Den sista Nokian

Med Lumia 830 som den absolut sista Nokia-telefonen avslutas en era med en axelryckning.
Ljud & Bild tycker
Snygg skärm och bra kamera samt stöd för trådlös laddning. Senaste Windows Phone-versionen innehåller många förbättringar och minnet kan utökas med microSD-kort.
En smula dyr i förhållande till specifikationerna, och ljudbilden är lite för grumlig. Egentligen bara en helt vanlig mellanklassmodell, så det är synd att detta är den sista Nokia-mobilen.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows Phone 8.1 med Lumia Denim
 • Skärm: 5-tums LCD IPS ClearBlack, 1280 x 720 (296 ppi)
 • Processor: 1,2 GHz Snapdragon 400 quad-core
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 10 Mp (baksida), 0,9 Mp (front)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, A-GLONASS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 139,4 x 70,7 x 8,5 mm
 • Vikt: 150 g
 • Batteri: 2200 mAh
 • Pris: 3 500 kr
 • nokia.se
forfatter

Lumia 830 blir den sista mobiltelefonen vi får se som bär Nokia-namnet, nu när Microsoft har tagit över det finska märkets mobildivision. Kommande mobiler kommer att heta Microsoft Lumia så därför är Lumia 830 omgärdad av en hel del nostalgi, även om den i själva verket bara är en helt vanlig smartmobil i mellanklassen. Egentligen är det lite synd, för Lumia 830 är en utmärkt mobiltelefon, men att bära Nokias hela arv och historia på sina axlar orkar den alltså inte helt och hållet.

Telefonen lanserades i september på IFA-mässan i Berlin och då kallade Microsoft den för en ”billig toppmodell”. Det är dock ett påstående som faller platt till marken så fort vi synar Lumia 830 närmare i sömmarna. Den kostar visserligen en dryg tusenlapp mindre än Nokias riktiga flaggskepp, Lumia 930, men man får nöja sig med en 1,2 GHz Snapdragon 400-processor i stället för den 2,2 GHz Snapdragon 800 som sitter i Lumia 930. Och medan toppmodellen har en knivskarp OLED-skärm med Full HD-upplösning och en pixeltäthet på hela 441 ppi så nöjer sig Lumia 830 med en LCD-skärm med 1280 x 720-upplösning och 296 ppi.

Nej, när det gäller specifikationer har Lumia 830 mer gemensamt med telefoner som Motorola Moto G, som i dagsläget går att köpa för halva priset av vad den sista Nokia-telefonen kostar. Den är med andra ord inte alls någon särskilt ”billig toppmodell”.

Lumia830_3

Ljud och bild
Nåväl, Lumia 830 är fortfarande en riktigt förnuftig smartmobil, även om Microsoft kanske har haussat upp den en smula. Om vi ska börja med skärmen så är bildkvaliteten lysande. Färgtemperaturen är lite varmare än vi är vana vid (och kan till och med justeras manuellt i inställningarna i nya version 8.1 av operativsystemet Windows Phone), men det gott om kontrast och djup i bilden. Kameran på 10 Mp tar strålande bilder med bra kontroll på ljus och skuggor. Och som vanligt från Nokia finns det massor av kamera- och redigeringsfunktioner att leka med.

Ljudkvaliteten var en liten besvikelse trots bra volym och bas, för den samlade ljudbilden var en smula luddig, där röster trycktes tillbaka och instrument var svåra att skilja från varandra – trots att Lumia 830 egentligen är fullproppad med ljudoptimerande programvara, inklusive Dolby Virtual Surround.

Utseende och skötsel
Rent designmässigt påminner Lumia 830 om sin storebror Lumia 930, med en ram av aluminium och en baksida av hårdplast som ändå är greppsäker. Telefonen ligger alltså skönt i handen, även om kanterna är en aning för vassa för vår smak. På ett område är dock Lumia 830 bättre än storebror, den har nämligen plats för att utöka lagringsminnet med hjälp av microSD-kort, vilket Lumia 930 saknade.

Precis som storebror har Lumia 830 som sagt version 8.1 av Windows Phone, vilket innebär att startskärmen numera utnyttjas bättre med hela tre kolumner av de dynamiska panelerna som är en så viktig del av Microsofts operativsystem.

Prestanda är förnuftiga och exakt vad man kan förvänta sig av en mellanklassprocessor som Snapdragon 400. Den räcker gott och väl för dagligt bruk men om du kommer från en toppmodell med allra senaste tekniken kommer du förmodligen att märka av att appar tar lite längre tid på sig att starta och att webbläsaren tragglar mer än du är van vid.

Nokia Lumia 830 stöder trådlös laddning, fast själva laddaren är extrutrustning och måste köpas till separat.

Lumia830_2

Slutsats
Nokia Lumia 830 är en vettig mellanklassmobil och passar extra bra för dem som inte gillar Android. Windows Phone 8.1 är det bästa versionen av Microsofts mobila operativsystem hittills, och den här plattformen samt en rad av speciella Nokia-funktioner gör Lumia 830 både användarvänlig och bättre på att lösa dagliga uppgifter än man egentligen kan förvänta sig med tanke på specifikationerna. Ljudkvaliteten är visserligen inte den bästa men skärmbilden är tjusig, kameran tar bra bilder och har fler möjligheter än många andra mobilkameror, och konstruktionen är rejäl.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.