Nokia Lumia 1020

Nokia erövrar kameratronen

Lumia 1020 är en utmärkt smartmobil med en kamera som slår det mesta.
Ljud & Bild tycker
Fantastisk kamera Bra ljud och skärm Många appar på köpet
Långsam mellan bilderna Optiken gör den tjock Medelbra prestanda
Specifikationer
  • Operativsystem: Windows Phone 8
  • Skärm: 4,5 tum 768 x 1280 332 ppi AMOLED
  • Processor: 1,5 GHz dualcore Snapdragon S4
  • Minne: 2 GB / 32 GB
  • Kameror: 41 Mp F2,2 OIS + 1,3 Mp F2,4
  • Trådlöst: 4G LTE, Wifi a/b/g/n, BT 3.0, NFC
  • Mått: 130 x 71 x 10,4 mm, 158 gram
  • Batteri: 2 000 mAh, 13,3 h samtal, 384 h passningstid
forfatter

Den bästa kameran vi någonsin testat i en mobil satt i Nokia 808 Pureview. En stor sensor och makalösa 41 megapixel gav utmärkta bilder. Tyvärr var det mesta annat dåligt, speciellt att den körde dödsdömda Symbian som operativsystem. Lumia 1020 lovar lika bra bilder men med en mobil som är baserad på de senaste Lumia-modellerna med Windows Phone 8.

Utseende och konstruktion
Formspråket är väldigt likt den övriga Lumia-serien med skönt rundade kanter och ett plastskal som faktiskt lyckas kännas påkostat. Monoblock-konstruktionen gör att man inte kommer åt batteriet och det finns ingen plats för minneskort. Den är i samma storleksklass som gamla 920 men bara något tyngre än 925. Kameramodulen gör den lite klumpigare än en vanlig mobil men inte på långa vägar lika illa som i 808.

nokia_lumia_1020_color_range webb

Skärm
Även skärmen är i klass med Lumia 925. Den har en bra storlek för att kunna hanteras med en hand men är mindre än många konkurrenters, vilket är en nackdel om man tittar på film. Upplösningen är godkänd men den är inte bland de bästa när det gäller skärpan. Dock ger AMOLED en bra kontrast och klara färger, nästan lite väl mättade. Tack vare bra ljusstyrka och antireflexbehandling så funkar Lumia 1020 riktigt bra utomhus även i solsken.

nokia_lumia_1020_duo webb

Kamera
När det gäller kameran finns det dock inte mycket att anmärka på. Den större bildsensorn i kombination med mer plats för optiken gör att man kan ta förvånande bra bilder. Ett trick som används är att 34 megapixlar reduceras ner till en 5 megapixel-version med mindre brus. Det gör också att man kan utföra lite ”magi” och zooma utan att tappa detaljer samt komponera om bilden efter att den tagits. Då skapas helt enkelt en ny 5 Mp-version av bilden.

wp_ss_20131115_0005

I dagsljus får man otroligt bra skärpa och automatiken ger välexponerade bilder och oftast med bra vitbalans. Men det är det manuella läget som gör detta till en mobil för fotografer.

sushi
Obehandlad testbild tagen i svag belysning

Nokia Pro Camera ger dig på ett enkelt sätt tillgång till att själv ställa vitbalans, ISO, fokusdjup, slutartid och exponeringskompensation. Och en guide för nybörjare. I mörker kan man tack vare bildstabiliseringen använda längre exponeringar och få riktigt bra bilder. Eller så använder man Xenon-blixten om motivet rör sig för att fånga det utan oskärpa.

nokia-lumia-1020-with-camera-grip-2-webb

Som tillbehör finns Camera Grip som ger ett bättre grepp och har riktig avtryckarknapp, ytterligare 1 000 mAh batteri samt en stativgänga.

Ljud
Lumia-mobilerna har ovanligt bra mikrofoner som klarar högre volym, vilket är ovärderligt om man exempelvis filmar ett liveframträdande. Via hörlurar är ljudet klart över medel, mycket tack vare stöd för Dolby Headphones. Nokia är också bra på att ta fram ljudtillbehör och har alltid ett bra sortiment av hörlurar och högtalare framtagna av kvalitetstillverkare. Det är också trevligt att man får musik på köpet via Nokia Music-appen.

wp_ss_20131120_0001
Here Drive med live trafikinformation

Användning
Nokia är generösa med extrainnehåll i form av egna appar. Kartorna är mycket bra och kan användas offline när man är ute och reser. Även om man ska köra tack vare GPS-navigeringen i Here Drive+. Och planeringsverktyget Transit för kollektivtrafik har uppdaterats och funkar numera riktigt bra. Visst saknas fortfarande vissa appar till Windows Phone, men Vine har just släppts och Instagram kommer vilken dag som helst. Snart så!

wp_ss_20131120_0002

Prestanda
I dagligt bruk så känns Lumia 1020 snabb att använda med ett tydligt undantag. Kameran tar faktiskt lite tid på sig mellan bilderna, såvida man inte kör bildserier så klart. Och om man gör mer avancerade saker eller laddar tunga webbsidor så märks det att detta inte är något prestandamonster. WP Bench ger ungefär samma siffor som för Lumia 925 men både Antutu ligger under och Browsermark ungefär mellan den och Lumia 720. Märkligt.

Slutsats
Som vanlig smartmobil betraktad kan Lumia 1020 vara ett bra val tack vare den utmärkta byggkvaliteten, den trevliga skärmen och det bra ljudet. Man får dessutom en hel del användbara appar på köpet. Men det är kameran som gör den till något exceptionellt. Manuell kontroll, oöverträffad detaljrikedom och bildstabilisering som ger skarpa bilder även i dåligt ljus. Detta är mobilen för fotointresserade som inte orkar släpa på en kamera hela tiden.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.