Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Nästan perfekt iPhone

iPhone 3GS testad

Sedan Apple introducerade iPhone har konkurrenterna försökt att ta igen försprånget den skapade. Nu ökar de försprånget igen.
Ljud & Bild tycker
Marknadsledande användarvänlighet Uppgraderings- och skalbart operativsystem Mycket bra ljudkvalitet Förbättrad kamera, videofunktion Snabb svarstid
Batteritiden kan förbättras ytterligare Kameran saknar blixt Öronpropparna bör bytas ut Glatt plastbaksida
Specifikationer

iPhone 3GS
16 eller 32 GB minne
7,2 Mbps Turbo 3G
Assisterad GPS med kompass
802.11b/g Wi-Fi
3 Mp kamera med autofokus
Videoinspelning med ljud
3,5 tums pekskärm
135 gram

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nästan perfekt iPhone
Av Lasse Svendsen
Foto Lasse Svendsen och Apple Inc.
Sedan Apple introducerade iPhone har konkurrenterna försökt att ta igen försprånget som den skapade.
Den första iPhone-versionen såldes aldrig här, men iPhone 3G som lanserades för ett år sedan har gått åt som smör i solsken. Så populär har den blivit att konkurrenterna har tagit efter konceptet och lanserat egna mobiler med stor pekskärm. Många av dem som Samsung, HTC och LG har på enstaka områden varit bättre än iPhone 3G.
Tills nu.


Med iPhone 3GS, där S står för Speed, har Apple förbättrat mobilen på alla väsentliga punkter och åtgärdat nästan alla svagheter. Resultatet är en iPhone som åter lägger sig i täten bland så kallade smartphones, där telefonerande bara är en liten del av vad mobilen kan göra.
Men är iPhone 3GS något för dig? Läs testet så får du veta.

Vad är nytt?
Utseendet och kvalitetsintrycket är det samma som på föregångaren och man hanterar den med marknadens mest användarvänliga pekskärm. Men under glasskärmen sitter helt ny elektronik som snabbare processor, dubbelt så stor lagringskapacitet och en förbättrad kamera med autofokus och videoinspelning.
iPhone 3GS har dessutom fått röststyrning så att man kan ringa upp eller starta musikuppspelningen genom att hålla in “hemknappen” i fronten och säga “ring hem” eller “spela musik med Michael Jackson”. Praktiskt när man exempelvis sitter i bilen och har handsfree inkopplat. Dessvärre fungerar inte röststyrningen med Bluetooth-headset, men givetvis med de medföljande öronpropparna med mikrofon och styrknappar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Röststyrningen är inte det enda nyttiga med mikrofonen. Nu kan man även använda iPhone som diktafon med Apples integrerade Voice Memos. För att hålla koll på träningen behöver man nu bara skaffa en iPod sensor eftersom Nike + iPod är inbyggt i iPhone 3GS.
Ny är också den digitala kompassen som faktiskt fungerar som en vanlig kompass, men man behöver inte hålla mobilen horisontellt för att ta ut kompassriktningen. Kompassen används också för Google Maps som roterar kartan när man svänger så att man kan kan hålla mobilen framför sig och navigera efter den.
I korta drag är detta de viktigaste ändringarna i 3GS jämfört med 3G-versionen. Många av de övriga förbättringarna kan också iPhone 3G-ägarna få tillgång till genom att uppdatera operativsystemet till version 3.0. Då får man en märkbart snabbare respons, man kan skicka MMS, vidaresända SMS samt använda de flesta program i bredformat när man vrider på mobilen. Man kan dessutom äntligen kopiera och klistra in text samt söka efter filer, namn, epost och allt möjligt annat med den utökade sökfunktionen.
En iPhone är nämligen lika mycket en plattform för programvara som en manick med avancerad elektronik som gör det möjligt att ringa med den. Skalbar programvara och möjligheten att uppgradera och installera program och spel, precis som på en dator, gör iPhone både unik och långt mer användbar än traditionella mobiler. Man kan både uppdatera mobilens användarmiljö och installera program som gör den nyttig och underhållande.

Hitta iPhone
Om man använder Apples MobileMe-tjänster kan man ställa in sin iPhone så att den kan spåras om man förlorat den. En sökning på MobileMe visar var mobilen befinner sig och man kan lägga in ett välkomstmeddelande på skärmen så att upphittaren lättare kan lämna tillbaks den. Har den blivit stulen kan allt innehåll raderas via MobileMe så att tjuven inte får tillgång till känsliga uppgifter.

Märkbara förbättringar
På utsidan är det inte lätt att se att det är en förbättrad modell. Skärmen är samma 3,5-tums LCD-skärm med 480 x 320 punkters upplösning, i sig inte speciellt imponerande, men skärmen fungerar ändå bra även för att se på video. Den är belagd med något som ska göra skärmen fettavvisande så att fingeravtryck inte fastnar på skärmen samtidigt som det gör skärmen lättare att torka av. I praktiken fungerar det bra och fläckar som var väldigt synliga på iPhone 3G är för det mesta osynliga på 3GS. Glaset på skärmen är reptåligt. Efter ett år med den gamla iPhone 3G finns det många fingeravtryck på skärmen men inte en enda liten repa.
Den beröringskänsliga skärmen används till att navigera mellan program, musik, bilder och annat innehåll. Det är fortfarande den bästa pekskärmen vi testat. Skärmen är dock fortfarande väldigt blank, vilket ger kraftiga reflexer i solljus. Det gör det lite svårare att se anvisningarna från exempelvis Navigons utmärkta GPS-programvara som vi testat.

Mobilen har också blivit betydligt raskare tack vare den snabbare processorn. Den startar och växlar mellan programmen blixtsnabbt, uppskattningsvis på halva tiden jämfört med iPhone 3G. iPhone-versioner av tunga webbsidor är färdigladdade på två-tre sekunder i webbläsaren Safari.
Batteritiden är enligt Apple förbättrad för de flesta användningsområdena, med undantag för 3G-bruk där den fortfarande är angiven till fem timmar. Kapaciteten på mobilens inbyggda batteri har varit ett av de största problemen. Vi som haft iPhone 3G en längre tid har ofta tvingats ladda mobilen på eftermiddagen efter en hektisk dag med många telefonsamtal, trådlös uppkoppling och nedladdning av e-post.
På iPhone 3GS märks det tydligt att batteriet har bättre kapacitet men det finns rum för ytterligare förbättringar. Det är svårt att mäta förbättringen på ett tillförlitligt sätt men vi uppskattar den ökade batteritiden till 20-30 procent längre än föregångaren. Då man förr måste ladda efter 10 timmars intensivt bruk kan man med 3GS klämma ut 12-13 timmar.
Förbättrad kamera
Kameran i iPhone 3G hade 2 megapixlar medan den nya 3GS har 3 megapixlar. Men de verkliga förbättringarna är autofokus med makro, mindre brus och jämnare och bättre färgåtergivning. I bra belysning märk väl. Inomhus i dålig belysning blir bilderna brusiga och misslyckade samt har en mindre lyckad färgåtergivning. Men bildkvaliteten är faktiskt inte sämre än vi sett hos mobiler med 5 megapixlar, snarare tvärtom. Lyckade bilder blir faktiskt så bra att de duger för färgutskrifter i A4-format. Det kan vi inte rekommendera för bilder tagna med iPhone 3G.
Fokuspunkterna kan man faktiskt välja själv. Det är bara att peka på det objekt man vill ha skarpt på skärmen så fokuserar kameran där.

Videoinspelning
En nyhet är videoinspelning med monoljud. Visserligen bara i VGA-upplösing, det vill säga 640 x 480 bildpunkter. Men mobilen spelar in i 30 bilder per sekund i MPEG4-format. Under goda ljusförhållanden blir det fullt användbara videosnuttar att lägga ut på nätet eller underhålla familj och vänner med.
Kameran och videofunktionen har ingen bildstabilisering så man måste själv hålla mobilen helt stilla, men då blir också resultatet bra. Videoklippen kan trimmas direkt i mobilen men mer avancerad redigering, även av bilder, kräver programvara från App Store. För ögonblicket finns där över 65 000 program för iPhone.
Den bästa iPoden
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Även med de medföljande öronpropparna spelar mobilen tillräckligt bra för att de flesta ska bli nöjda. Bättre öronproppar avslöjar däremot att 3GS låter lite mer raffinerat och detaljerat än föregångaren. Små detaljer och nyanser kommer fram bättre i ljudbilden. Användningen är föredömlig och 3GS stöder även fjärrkontrollen med volymkontroll på Apples dyrare öronproppar.
I menyn finns det flera equalizerinställningar att välja mellan men fortfarande inga manuella inställningsmöjligheter för ljudet. Som på alla nyare iPod kan man göra spellistor, lyssna på ljudböcker och byta låt eller kapitel genom att skaka på mobilen. Man kan även använda mobilen för att läsa elektroniska böcker på skärmen.
Rum för ytterligare förbättringar
Allt med iPhone 3GS är inte perfekt. Bildkvaliteten kan naturligtvis förbättras och det samma kan sägas om videokvaliteten. Men båda är vad många skulle kalla bra nog. Så länge man inte tänkt använda mobilen som en ersättning för en riktig digitalkamera, utan snarare för att ta ögonblicksbilder och videosnuttar, kommer de flesta nog vara nöjda med kvaliteten. Men det finns alltså bättre mobilkameror än denna.
Och var blev blixtlampan av?
Röststyrningen kräver en del övning. Man ska inte bara tala tydligt och inte för fort, men mobilens mikrofon kan ta upp omgivningsljud och då fungerar inte alltid röstkommandona. Den fungerar inte heller med Bluetooth headset, men nu finns det åtminstone stöd för uppspelning av musik i stereo via Bluetooth.
Batteritiden är mycket riktigt förbättrad men även den kan behöva en uppgradering i nästa generation. Har man en iPhone så används den också mycket för internet. Enligt statistiken laddar iPhoneanvändarna ner fler filer, e-post och surfar mycket mer än andra mobilanvändare, och då töms också batteriet snabbt. Man får därför räkna med att ladda 3GS varje dag.
De medföljande öronpropparna är samma som för iPhone 3G, vilket betyder att de som är intresserade av ljudkvalitet bör överväga Sennheiser MM 50 IP eller Apples bättre In-Ear öronproppar på Apple Store.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Designen har inte ändrats på 3GS bortsett från detaljen att texten är blank på samma sätt som Apple-logotypen på baksidan. Den blanka plasten är inte speciellt greppvänlig och Apple borde överväga att använda samma aluminiumfinish som på MacBook eller åtminstone en matt plast.

Annons

Slutsats

iPhone 3GS är en fantastisk utformad mobiltelefon. De allra flesta svagheterna i föregångaren är åtgärdade. Överväger man 3GS som en ren mobiltelefon utan att se till de många extrafunktionerna är tal-, SMS- och MMS-funktionaliteten bra, men inte bättre än på andra mobiler. Bara annorlunda. Den stöder inte multitasking där man kan ha flera program igång i bakgrunden och kunde gott haft en ännu bättre kamera, bättre batteritid, högre skärmupplösning och kanske en OLED-skärm som har ännu bättre färgåtergivning. Egenskaper som vi ändå bedömer som en femma i betyg.
Men iPhone 3GS är mycket mer än bara en kameramobil med musikuppspelning. Det är en Mac i mikroformat som man råkar kunna ringa med. De omfattande och elegant lösta funktionerna med marknadens bästa pekskärm gör 3GS överlägsen för dem som vill ha en smartphone med extra allt. Därför blir det toppbetyg.

Vad får du?

Förutom 16 eller 32 GB lagringskapacitet i det inbyggda minnet har iPhone 3GS en 3-megapixels kamera med autofokus och videoinspelning i VGA-upplösning. Pekskärmen har 163 punkter per tum och 480 x 320 punkters upplösning med en beläggning som avvisar fingeravtryck.
iPhone 3GS har stöd för HDSPA, eller turbo-3G som det också kallas. Det ger upp till 7,2 Mbps nedladdningshastighet när mobilen är uppkopplad på internet, men det går ännu raskare om man använder stationär WiFi. På vissa marknader och hos några operatörer kan den användas som trådlöst modem för laptopen.
Apple levererar iPhone 3GS i en liten miljövänlig låda innehållande Apples öronproppar med fjärrkontroll på sladden, laddare, dockning-till-USB kabel och självklart själva mobilen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.