TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Motorola Moto X4

Nästan perfekt mellanklassmobil

Moto X4 är snabb, tålig och har bra batteritid, men kameran är en besvikelse.

forfatter
Publicerad 2017-12-20 - 13:15
L&B tycker
IP68 damm- och vattentät. Praktisk vidvinkellins. Bra batteritid.
För många gimmickar i kameran. Bara medelbra bildkvalitet. Ljudet inget att hurra över.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 7.1.1 Skärm: 5,2 tum IPS 1920 x 1080 (424 ppi)
 • Processor: 2,2/1,8 GHz octacore Snapdragon 630
 • Minne: 4 GB / 64 GB + 2 TB microSD
 • Kameror: 12 Mp F2.0/8 Mp F2.2 + 16 Mp F2.0
 • Trådlöst: Wifi ac, BT 4.2/5.0, NFC
 • Mått/vikt: 148 x 73 x 8 mm/163 gram
 • Batteri: 3 000 mAh, 15 min snabbladdning
 • Webb: moto.com
Riktpris: 4000Pr. 2017-12-20 Produktsida

Motorolas X-serie har traditionellt varit riktigt prisvärda mellanklassmodeller, som sitter mellan G-seriens budgetmobiler och Z-seriens påkostade teknikfester. För två år sedan kom tredje generationen i tre olika modeller; Style, Force och Play. Men nu är det ordning i ledet igen med den solklart namngivna Moto X4. Frågan är hur den klarar sig mot den tekniskt liknande Asus Zenfone 4, samt Honor 9 och Samsung Galaxy A5 som är i samma prisklass?

Utseende och konstruktion

För att vara en billigare mobil har Motorola verkligen lagt ned jobb på designen. Med sina spegelblanka ytor ger den fascinerande reflektioner. Det ser spektakulärt ut på bild, men i verkligheten blir baksidan snabbt nedkladdad av fingeravtryck. Den solida metallramen ger stabilitet och IP68-klassningen visar att den är lika tuff som den känns. Däremot ligger den ostadigt på bordet på grund av den väldigt utstickande optiken till dubbelkameran.

Skärm

Tyvärr har Motorola gått ifrån OLED-panelen de tidigare använt i serien och som ännu finns i andra modellserier. Man får därför inte den svärta eller kontrast som den kan ge. Men de har gjort ett bra jobb med att pressa ut det bästa ur IPS-skärmen. Den har riktigt bra ljusstyrka som även fungerar utomhus och färgåtergivningen är naturtrogen. Upplösningen är inte speciellt imponerande, men räcker till för att skärmen ska kännas skarp och detaljerad.

Kameran sticker verkligen ut, men bildkvaliteten gör det inte. Foto: Motorola

 

Kamera

Liksom LG använder Motorola den extra kameran för vidvinkel, snarare än tele som Apple eller för detaljer som Huawei. Det är väldigt praktiskt för gruppfoton och storslagna utsikter. Det finns också många finesser, som att identifiera vad motivet föreställer, manipulera färger samt skapa bakgrundsoskärpa vid porträtt. Men flera av dem är inte speciellt pålitliga. Det hade varit bättre att hålla nere antalet effekter och göra några få användbara riktigt bra.

I bra ljusförhållanden tar Moto X4 oftast bra bilder. Men ibland är det en fördröjning innan bilden tas, vilket leder till suddigt resultat. I vidvinkelläge är ljuskänsligheten sämre och bilderna saknar detaljskärpa. I dålig belysning har bilderna visserligen bra färger, men de blir mörka, brusiga och detaljerna smetas ut. Förhoppningsvis är detta mjukvaruproblem som kan lösas med en uppdatering. Den behöver ändå uppdateras till senaste Android-versionen.

Ljud

En av nackdelarna med vattentätheten är att Motorola har försökt ha så få öppningar som möjligt. Därför finns det ingen speciell högtalare, telefonen använder helt enkelt samma som för telefonsamtalen. Ljudet är därför instängt och saknar helt bas, vilket diskvalificerar den för musik. Det har inte gjorts något speciellt för att förbättra ljudkvaliteten i hörlurar heller, men X4 har åtminstone hörlursuttag för dem som inte gått över till trådlösa lurar.

Användning

Gränssnittet är mer eller mindre fritt från irriterande anpassningar utan följer Android-standarden. Däremot finns det några tillägg, som Actions, där man kan skaka på telefonen för att slå på ficklampan, eller vända den fram och tillbaka för att aktivera kameran. Fingeravtrycksläsaren sitter bra placerad i hemknappen och reagerar snabbt. Den kan även användas för navigering, som att få upp senaste apparna.

Prestanda

Med samma Snapdragon 630 processor som Asus Zenfone 4 är det inte förvånande att de båda är precis lika snabba. Moto X4 ligger också på samma nivå som Samsung Galaxy A5 som är något billigare. Däremot är den något dyrare Huawei Honor 9 nästan dubbelt så snabb i de flesta tester. Men Moto X4 känns snabb i normal användning och det är bara när man pressar den som skillnaden mot toppmodellerna blir märkbar. Batteriet räcker trevligt nog uppemot två dagar vid normal användning.

Slutsats

För ett par år sedan var X-serien kungen i mellanklassen, men konkurrensen har hårdnat. Med Moto X4 är Motorola tillbaka i matchen. Den har en snygg design men är dessutom en av de tåligaste vi sett i prisklassen. Prestanda är väl i klass med konkurrenterna och skärmen är riktigt bra för att inte vara OLED. Den har smarta finesser och ett rent och trevligt gränssnitt. Men kameran har många problem och det är en för viktig detalj för att ignoreras. Moto X4 snubblar på mållinjen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna en kommentar

Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
Följ Ljud & Bild