TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Microsoft Lumia 650

Så här ser en flopp ut

Lumia 650 är på det stora hela en besvikelse och lever absolut inte upp till föregångarna.

forfatter
Publicerad 2016-05-11 - 06:00
L&B tycker
Robust och lätt på samma gång. Ganska prisvärt ljud.
Genomgående intetsägande och anonym. Både skärmen och kamerbilder lider av färgstick och mobilen saknar centrala Windows 10-funktioner. Kameran är dessutom otroligt långsam.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows 10
 • Skärm: 4,97-tums OLED, 1280 x 720 (297 ppi)
 • Processor: 1,3 GHz Snapdragon 212 quad-core
 • Minne: 1 GB ram, 16 GB lagring (+ microSD max 200 GB)
 • Kamera: 8 Mp (f2,2) + 5 Mp (f2,2)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, FM-radio, NFC, A-GPS
 • Batteri: 2000 mAh
 • Mått: 142 x 70,9 x 6,9 mm
 • Vikt: 122 g

 

Prestanda

 • AnTuTu: 32 133
 • Browsermark 2.1: Mätning ej möjlig

Windows har förlorat kampen om mobilmarknaden. Det är nog viktigt att konstatera direkt. Med en marknadsandel på mindre än 2 % av det totala antalet smartmobiler i hela världen (Gartner, november 2015) är det nästan så att vi kan skriva en dödsruna över Windows som mobilt operativsystem. Och det har Microsoft erkänt också, verkar det som. Inte officiellt, naturligtvis, men de tre mobiler som Microsoft lanserat sedan Windows 10 släpptes (Lumia 950, Lumia 950 XL och den aktuella testmodellen Lumia 650), som alltså är ”födda” med Microsoft senaste plattform, är samtliga affärsmässiga kreationer. Varje försök att locka till sig helt vanliga kunder med fräsch design och glada färger – vilket har varit ett kännetecken för Lumia-modellerna ända fram till de hyllade budgetmodellerna Lumia 630 och Lumia 640 – har övergetts och i stället har de nya modellerna neutrala färger (svart eller vitt) och designen är så konservativ att man måste se Windows-loggan på baksidan för att över huvud taget räkna ut att det handlar om en Microsoft-mobil.

Trots detta säljs Lumia 650 naturligtvis till privatpersoner, både i Microsofts egen webbutik och hos olika återförsäljare. Och eftersom de två ovan nämnda föregångarna i samma serie, Lumia 630 och 640, båda var utmärkta budgetmobiler så var vi naturligtvis tvungna att ta reda på om det senaste tillskottet lyckas med samma sak. Stay tuned, vår slutsats hittar du sist i artikeln.

 

Utseende och design

Designen är som sagt ytterst neutral. Baksidan är gjord av plast och kan tas av, men muntra neonfärger är bara att glömma. Man kan välja mellan svart och vit baksida, fler alternativ än så finns inte. En metallram bryter den annars så plastiga designen och det innebär att mobilen känns hållbar och tålig, även om den också känns extremt lätt när man håller den i handen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Skärm

De två föregångarna hade IPS-skärm men nya Lumia 650 är utrustad med en 5-tums AMOLED-skärm. Vanlig HD-upplösning låter kanske inte som så mycket, men räcker gott och väl. Det finns massor av plats på skärmen och vi upplever inte skärmbilden som oskarp.

Precis som på alla OLED-skärmar är svärtan helt perfekt, däremot visas ljusa färger och vitt med tämligen mycket gulstick och rent allmänt saknar skärmen ljusstyrka, vilket märks extra tydligt utomhus när solen skiner.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Kamera

Färgstick är också något som kameran lider av. Bilder tagna under bar himmel ser åtminstone ut som om de har fått ett gult filter över sig.

Inomhus i artificiellt ljus är detta inget problem, däremot blir bilderna mycket platta och trista. De saknar inte skärpa, men både dynamik och kontrast.

Dessutom tar mobilen mer än tre sekunder på sig att lagra en bild, vilket är överraskande lång tid. Och det betyder naturligtvis att man får beväpna sig med ett visst mått tålamod när man har tagit en bild. För innan de tre sekunderna har förflutit så kan man inte ta nästa bild.

Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster.
Fotograferad med Lumia 650 ser domkyrkan i Berlin ut som ett nikotinplåster.
Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s.
Och så här ser den ut i verkligheten. Fotograferad med en iPhone 6s.

Ljud

I gengäld är ljudet riktigt bra, och det gäller både samtalskvaliteten och ljudet i hörlurarna när man lyssnar på musik eller tittar på film.

Ljudkvaliteten vid avspelning av musik har vi testat med ett par Bose QuietComfort 25-hörlurar och streaming-tjänsten Tidal, som kan strömma musik i lossless-kvalitet. Och det låter mer än godkänt. Det finns gott om volym och mellanregistret är det inget fel på alls. I de högsta tonerna tappar Lumia 650 en smula och även om det finns ett bra djup i musiken så skulle man gott kunna tänka sig mer plats för basen.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Användning

Lumia 650 är som sagt den tredje mobilen som är född med Windows 10. Om man har provat någon av de tidigare modellerna som kör Windows Phone 8 eller 8.1 så känner man sig fort hemma, även om det finns en del små skillnader. En av de väsentliga är nya File Explorer, som ger tillgång till filerna på mobilen på samma sätt som gamla hederliga Utforskaren i PC:n hemma. Och så har Skype blivit en integrerad del av operativsystemet på samma sätt som iMessage är det i iOS – så att man till exempel skickar textmeddelanden till andra Windows 10-användare via Skype i stället för SMS.

Två av de viktigaste funktionerna i Windows 10 för mobiltelefoner får man dock klara sig utan i Lumia 650, och det är verkligen ett stort minus i kanten.

Den första bristen har Lumia 650 gemensamt med alla andra Lumia-telefoner som någonsin sålts i Skandinavien. Microsofts röststyrda assistent Cortana finns nämligen inte på svenska, och det är vi trötta på eftersom den skulle kunna ge både Apples Siri och Google Now en omgång.

Cortana kommer givetvis till våra breddgrader också förr eller senare, men till dess får vi hålla tillgodo med en amputerad plattform. Usch!

En helt ny Windows 10-funktion heter Continuum. I korthet gör den att du kan använda din mobiltelefon som en tvättäkta Windows-PC genom att koppla den till en så kallad Display Dock, skärm, mus och tangentbord. Continuum får man på köpet i Lumia 950 och 950 XL, men inte i Lumia 650 eftersom dess konfiguration helt enkelt inte har tillräckligt med muskler. Dubbel-usch!

Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1.
Vi lyckades aldrig få Microsoft Edge-webbläsaren att utföra ett helt vanligt prestandatest med Browsermark 2.1.

Prestanda

Bristen på muskler märker man av i takt med att man använder Lumia 650 i vardagen. Helt vanliga appar tar bara lite längre tid att starta än vi är vana vid från andra mobiltelefoner – och det gäller även andra mobiler i samma prisklass.

I prestandatestet AnTuTu får Lumia 650 resultatet 32 133 poäng, vilket är en hel del bättre än föregångaren Lumia 640, men i praktiken känns det som om Windows 10 är en för stor munfull att svälja för processorn och minnet.

Webbläsarhastigheten har vi inte kunnat mäta eftersom Microsofts nya Edge-webbläsare kraschade när vi försökte köra Browsermark 2.1, som annars är standardtestet före alla andra och som fungerar på alla plattformar och alla typer av enheter. Känslan vi fick av att surfa till vardags var inte heller särskilt överväldigande.

En mycket stor fördel med Windows Phone 8 och 8.1 var att de operativsystemen lyckades få ut mycket mer ur förhållandevis beskedliga konfigurationer än vad exempelvis Android kunde, men den egenskapen tycks inte Windows ha 10 ärvt. Trippel-usch!

Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom.
Lumia 650 klarar sig bättre än föregångaren i benchmark-test, men vi märker inte av det till vardags. Snarare tvärtom.

Slutsats

I inledningen lovade vi att svara på om Lumia 650 lyckas vara lika suveränt prisvärd som sina budgetföregångare. Svaret är dessvärre Nej, det är den inte. För det första är den dyrare än de föregående modellerna var när de kom ut på marknaden och för det andra handlar det om en överlag intetsägande och anonym telefon som på flera områden – skärm, kamera, funktioner och prestanda – inte ens lever upp till våra låga förväntningar.

Vi spår att Lumia 650 blir en flopp bland kunderna, och företag som vill investera i Windows 10-mobiler som passar in i den övriga IT-infrastrukturen rekommenderar vi att i stället införskaffa toppmodellerna Lumia 950 eller 950 XL.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
En liten bit dynamit Zenfone 9 kör om alla märkesmobiler med en prestanda i high-end-klassen till premiumpris. Och kameran är helt galen.
Den snabbaste mobilen Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.
Nya OnePlus-mobilen presenteras 3 augusti Levereras med den nya Snapdragon 8+ Gen 1-processorn och OxygenOS 13.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend