Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: LG G Flex 2

Lyckad kurvtagning

Det andra försöket med en böjd mobil är bättre än föregångaren på alla sätt.

Av / 2015-04-14 - 20:22
LG G Flex 2
Jonas Ekelund

Förra årets LG G Flex stack verkligen ut från mängden med sin stora kurvade skärm, böjbara kropp och självläkande skal. Men den hade en förhållandevis lågupplöst skärm och måttliga prestanda. Så det kändes verkligen som att man bara betalade premiumpriset för det ovanliga formatet. Uppföljaren G Flex 2 är en betydligt intressantare mobil med smidigare mått, bättre skärm och senaste hårdvaran. Och formatet får man så att säga på köpet.

LG_CES2015_gflex2 (1) webb

Utseende och konstruktion
Det mest uppenbart annorlunda är så klart den böjda formen och att den faktiskt kan tryckas helt platt utan att spricka. Det är inte bara en gimmick utan gör faktiskt mobilen väldigt skön att hålla i handen och att ha i byxfickan. Att knapparna sitter på baksidan är det många som stör sig på men det är en smaksak. Baksidans självläkande funktion är praktiskt mot småreport men den blir ändå repig med tiden. Och materialet känns inte speciellt lyxigt för prisklassen.

LG_GFlex2_H955_QuickCircle_MWC2015 (8) webb

Skärm
Jämfört med föregångarens skärm har den både blivit mindre och mer högupplöst. Det ger en mycket bättre skärpa och detaljrikedom. På pappret ser det ändå klent ut jämfört med konkurrenternas QHD upplösning, men i praktiken är det absolut bra nog. Plast-OLED panelen ger en mycket bra betraktningsvinkel, svartnivå och kontrast. Vi upplever den också som ljusstarkare än föregångaren. Däremot är färgerna väl överdrivna med standardinställningen.

LG_CES2015_gflex2 (4) camera

Kamera
Flex 2 har samma 13 megapixel huvudkamera och 2,1 megapixels selfiekamera som i toppmodellen LG G3. Det är en utmärkt kameraplattform som get möjligheter till riktigt bra bilder. Däremot är vi besvikna på att man får så få inställningsmöjligheter. Det finns inga scenlägen att välja mellan, bortsett från panorama, och manuella inställningar kan man glömma. Kameran är dessutom inte bland de snabbare, varken att starta eller mellan bilderna.

lg gflex 2 camera interface

Däremot fokuserar den omedelbart tack vare laserautofokusen. Och mycket riktigt får man oftare skarpa bilder än med konkurrenterna, speciellt med rörliga objekt och i dålig belysning. I svagt ljus var vi därför ovanligt nöjda med resultatet, även om man faktiskt fick lite mer brus och färre detaljer än med LG G3. Utomhus noterade vi också att den inte riktigt når upp till toppmodellens resultat, men på det hela taget fick man välexponerade bilder med bra färger.

sushi lg g flex 2 light
Bra lyster i dagsljus
sushi lg g flex 2 dark
Över förväntan i svag belysning

Ljud

Vi blir normalt sett irriterade när tillverkare väljer att sätta högtalaren på baksidan av mobilen. Det innebär ju att man inte kan lägga den på bordet när man tittar på film eller lyssnar på musik. Men den böjda formen gör i det här fallet att det inte är något problem. Ljudkvaliteten är dessutom fullt acceptabel. Med ett par bra hörlurar blir resultatet bättre än genomsnittet tack vare stöd för Dolby Mobile.

Användning
Liksom Samsung och HTC har LG lagt ett eget gränssnitt över Android. Men det känns mindre raffinerat och användbart, plus att det känns som att det gör mobilen långsammare. Vi gillar dock det egna, anpassningsbara, tangentbordet och möjligheten att se klocka och notifieringar utan att låsa upp mobilen. Den kurvade skärmen gör däremot inte alls filmtittande mer njutbart utan gör det snarare svårare att bli av med störande reflexer.

lg g flex 2 interface

Prestanda
I motsats till förra gången så har man den senaste Snapdragon-processorn och är i fas med konkurrenterna. Därmed är det inte heller någon större skillnad i prestandamätningarna mot HTC One M9. Geekbench visade 1145 (single) och 4677 (multicore) samt en något högre Browsermark med 1625. De kan dock inte tävla med Galaxy S6. Batteriet är lite mindre än tidigare. Men man klarar sig ändå drygt en dag, men knappast två, utan att ladda.

lg g flex 2 antutu

Slutsats
Att ha en böjd mobil är främst en fråga om komfort då den är skön att hålla och att ha i fickan. Och är man lockad av det behöver man med den nya modellen inte längre kompromissa. LG G Flex 2 kan mycket väl mäta sig med konkurrenterna både vad gäller prestanda och funktioner. Den tar ovanligt lyckade bilder och skärmen är bra. Kan man överse med den något lägre upplösningen och mindre minnet så gör det lite lägre priset den till ett lockande val.

Home tycker

Formen gör den skön att hålla i. Kameran är riktigt bra med ovanligt snabb autofokus. Bra prissatt jämfört med konkurrenterna. Lägre skärmupplösning och mindre minne än jämförbara mobiler. Ibland uppstår oväntade pauser och ryck i användningen. Knapparnas placering kräver tillvänjning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Huawei Honor är tillbaka!

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Rulla till toppen