iPhone 5

iPhone lägger i femte växeln

Apple ger oss en efterlängtad uppgradering och har återigen lyckats skapa en mobil som ger habegär.
Ljud & Bild tycker
Supersnabb Kameran Skärmen
Lättrepad baksida Ingen 4G här Kartorna i iOS 6
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 6.0
  • Skärm: 4 tum 1136x640 px
  • Processor: 1,2 GHz dual core A6
  • Minne: 1 GB + 16-64 GB lagring
  • Kameror: 8 Mp + 1,2 Mp
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0 + 802.11a/b/g/n
  • Storlek: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
  • Vikt: 112 gram
  • Batteri: 8h samtal, 225 h passningstid

 

forfatter

Inför lanseringen av iPhone 5 gick ryktena på nätet åter på högvarv. Och denna gång visade de sig vara sanna. Till skillnad från iPhone 4S som blev lite av en antiklimax för många så är femman ny på alla sätt.

Det mest uppenbara är att den fått ett nytt utseende där glasbaksidan har bytts ut mot aluminium. Tack vare detta har mobilen också kunnat göras tunnare och lättare. På nätet har man dock kunnat läsa om användare av den svarta modellen som klagar på att den repas för lätt. Ett skal kan därför verkligen rekommenderas för femman.

Större och mindre
Skärmen har ökat till hela fyra tum trots att man har lyckats hålla mobilens bredd likadan. Den nya skärmen har förhållandet 16:9 vilket gör den idealisk för att titta på filmer i bredbildsformat. Skärmen har också bättre färgåtergivning vilket blir uppenbart när man tittar på foton och video. Man når fortfarande tvärs över skärmen med tummen men det är på gränsen att man når högst upp på skärmen utan att behöva byta grepp.

Bland kontakterna finns också nyheter. Den gamla enorma dockningskontakten är utbytt mot den pyttelilla Lightning-kontakten. Tyvärr innebär det att man måste skaffa en adapter för att kunna docka femman med sina gamla tillbehör. Fördelen är att det nu får plats med både en större högtalare och mikrofon på undersidan, samt att hörlursuttaget flyttat dit.

I vissa länder kan man surfa med 4G, men på grund av de frekvenser vi använder i Sverige fungerar det tyvärr inte här. 3G hastigheten har dock skruvats upp till 42 Mbit/s vilket inte är illa. Man har även stöd för trådlöst nätverk med dubbla band vilket ger upp till 150 Mbit/s.

Rekordsnabb
På insidan sitter Apples nya A6-processor som påstås ge dubbelt så snabba beräkningar och grafikprestanda. Det bekräftas av Geekbench där femman får mer än dubbelt så hög poäng som iPhone 4S och nya iPad samt sätter nytt rekord bland alla mobiler vi testat. Gensystek som mäter övergripande prestanda tyckte att den var dubbelt så snabb som iPhone 4S och tre gånger snabbare än nya iPad. Även att surfa går rejält mycket snabbare. Browsermark säger att den är nästan dubbelt så snabb som iPhone 4S, nya iPad och de snabbaste Androidmobilerna. Även om siffror inte säger allt så tycker vi att hantering av video, grafikintensiva spel och tunga webbsidor definitivt känns mycket rappare.

Bild och ljud
För att få plats i det tunnare skalet har optiken får göras om. Den har fått aningen bättre vidvinkel och ger samma goda bildkvalitet. Däremot har hästkrafterna i den nya processorn gjort att man kan behandla bilderna bättre. Våra första tester visar att man kan ta bilder i svagare ljus och att brusreduceringen är bättre. Den knäpper dessutom bilder något snabbare. För en djupare analys av kameran, läs vårt separata test.

I kamera-appen kan man nu ta panoramabilder, vilket fungerar riktigt bra om man har tålamod och en stadig hand. Man behöver inte ha en lika stadig hand när man filmar tack vare den bättre videostabiliseringen. Även den framåtriktade kameran har förbättrats med högre upplösning både för stillbilder och video, vilket är en fördel om man kör Facetime eller videobloggar.

De nya hörlurarna Earpods passade inte riktigt våra öron och även om ljudet är bättre än den tidigare modellen så rekommenderar vi ändå att man köper ett par bättre hörlurar om man lyssnar mycket på musik.

iOS 6
På insidan sitter så klart det nya operativsystemet iOS 6. Integrationen med Facebook har blivit betydligt bättre och man kan till och med posta meddelanden med hjälp av röstassistenten Siri. Hon kan nu även öppna appar på kommando. Passbook är den nya appen för att hålla reda på biljetter, boardingkort och medlemskort. Om företagen hakar på så kan det bli riktigt bra. Mindre bra är de nya kartorna som fått användarna att rasa. Kör något annat tills Apple fixat problemen. Vill du veta mer om iOS 6 kan du läsa vår utförliga guide på webben.

Slutsats
Att vi inte fick 4G här var en besvikelse och man bör nog akta så man inte repar baksidan. Den nya dockningskontakten är jättesmidig men kräver adapter för våra gamla tillbehör. Men det är också det enda vi klaga på. Den har fått en större och ännu bättre skärm men trots det blivit en av de lättaste och tunnaste smartmobilerna. Dessutom är den nu en av de absolut snabbaste mobilerna vi någonsin testat. Den redan tidigare utmärkta kameran tar nu något bättre bilder, speciellt i dåligt ljus. En definitivt köpvärd uppgradering från iPhone 4S.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.